Pollare ska sättas upp i centrala Landskrona för att öka säkerheten.

Höjbara pollare ökar säkerheten på torget

STORTORGET Meningen var att de skulle varit på plats innan Malmöfestivalen. Men jobbet fick skjutas upp på grund av leveransförseningar.

Det handlar om säkerhetspollarna på Hamngatan. Pollarna ska i upphissat läge hindra obehörig trafik att ta sig in på Stortorget.
Åtgärden har diskuterats i ett par år på gatukontoret, men fick ny aktualitet efter terrordåden där lastbilar användes som mordvapen i folksamlingar.
– Vi har tidigare haft incidenter på Hamngatan där folk ignorerat våra tillfälliga avstängningar och tagit sig in på torget i alla fall. Så där tyckte vi att det fanns en poäng med pollare, säger Martin Lundin, chef för gatukontorets stadslivsavdelning.
Pollarna är nu nergrävda och testkörda. Meningen var att de skulle varit på plats innan årets Malmöfestival, men leveransförseningar och flera arrangemang på torget under september månad gjorde att jobbet sköts fram en bit.
Sedan tidigare finns mindre pollare på Kyrkogatan och Frans Suellsgatan vid torget. Men på gatukontoret är man generellt restriktiv med att sätta upp sådana i gatumiljön.
– Vi är ganska avvaktande och har en ganska hård granskning så det inte blir som i London eller Peking, pollare överallt. Ska man göra det ska det finnas andra vinster. Man får hålla tungan rätt i mun så man inte någon slags panik stoppar saker i marken, tycker Martin Lundin.
Det går alldeles utmärkt att nå samma säkerhet med tillfälliga åtgärder.
Pollarna på Hamngatan är kopplade till polisen och räddningstjänsternas radiokommunikationssystem Rakel.
Om pollarna är uppfällda och det sker någonting inne på torget kan till exempel ambulanspersonal sänka dem via radio.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev