Evelina Källhage höll lekstuga i derbyt mot Kristianstad. Foto: Martin Trobäck

H65 visade klass i derbyt

HÖÖR H65 visade med eftertryck vilket som är det bästa laget i svensk damhandboll just nu när Kristianstad besegrades med 32-24 i onsdagens tidiga seriefinal.
Då vilade ändå Ola Månsson en handfull av sina nyckelspelare sista kvarten inför lördagens retur i EHF-cupen.

– Vi är starka hemma, konstaterade Ola Månsson krasst efter matchen som var avgjord nästan direkt. H65 sprang snabbt ifrån till 6-1 och utökade till 17-9 i halvtid.
Som mest ledde laget med 29-18 med nio minuter kvar av matchen. En uppvisning av ett lag som var helt överlägset för dagen.
– Nu saknade de visserligen sin turkiska stjärna (och skytteligaledare) Alsi iskit, som vi förberett oss mycket på att ta oss förbi framåt och få stopp på bakåt. Men vi gjorde en bra match i dag och det säger väl en del att vi gjorde över 30 mål och då var deras målvakt ändå riktigt bra, sa Ola Månsson.

Nyckeln till framgång mot Kristianstad är att lyckas med försvarsspelet och kontra, enligt H65-tränaren:
– Det gäller att få stopp på deras anfall och kontra mycket. Då har de två alternativ, antingen att byta in sämre spelare eller att de som är på planen blir trötta. De provade båda alternativen utan att lyckas, sa Månsson.
H65-kontringarna var många och bra, inte minst de klassiska långa magnetiska utkasten från målvakten Jannike Wiberg till antingen Marie Wall eller Evelina Källhage. Nu gjorde Marie Wall sex mål och Källhage sju, kanske hennes bästa match i H65-tröjan efter flytten från Önnered:
– Det var i varje fall första gången jag blev matchens lirare här, sa en glad Källhage efter matchen.
– Det känns jättebra, verkligen. Vi lyckades perfekt med att sätta försvarsspelet och kontra på dem.

Många var bra i ett ruskigt starkt och effektivt hemmalag. Maria Fransson och Kristin Thorleifsdottir satte vardera fyra mål, Mikaela Mässing och Anna Olsson likaså.
Matchen befäste tveklöst H65:s position i svensk handboll för dagen. Men Ola Månsson har större ambitioner än att leda damligan, SHE.
Därför passade han på att vila en lång rad spelare sista kvarten vilket gav Kristianstad en chans att putsa siffrorna lite.

– Vi har ju retur i EHF-cupen på lördag att tänka på. Hösten har varit bra så här långt, men om vi ska sätta en guldstjärna i kanten så ska vi gå vidare i Europa också.
Då måste H65 vinna returen mot tyska Metzingen på lördag. Hemmamatchen i helgen som gick slutade oavgjort.

Sportresultat

Sport i dag