Stefan Bladh är gitarrist och låtskrivare i ”Joddla med Siv” som funnits sedan 1990.
– Jag är en person som älskar livet och inte vill bli bitter.
Stefan Bladh, stortrivs med familjen i huset i Grantinge.

En gitarrspelande svarvare fyller 50

Idag fyller Stefan Bladh 50 år, född det magiska musikåret 1967.

Profilen
Namn: Stefan Yngve Bladh
Född: 15 november 1967
Bor: Grantinge.
Familj: Hustru Eleonor, sönerna Linus, 23, Filip, 21, Bella 2.
Yrke: Ägare och jobbare i mekaniska verkstaden Hässle-Mekano och gitarrist och låtskrivare i Joddla med Siv.
Intressen utöver musik: – Jag gillar att spela padel (racketsport) och att fiska i Almaån, titta på engelsk fotboll, jobba där hemma. Jag trivs med det mesta. Kort sagt så älskar jag livet.
Motto: Att aldrig bli gammal och bitter. När jag blir 100 år vill jag klä mig i de dyraste sportkläderna och adidas skorna.

Jodå, magiskt var ordet. Beatles gav ut Sgt. Peppers Lonley Hearts Club Band, Rolling Stones turnerade i Sverige, the Summer of Love brakade lös i San Francisco och Puppet on a string vann Eurovision Song Contest. För att nämna några exempel.
Att bli 50 är inget som Stefan reflekterar särskilt mycket om. Mer än att han absolut aldrig vill bli gammal och bitter, oavsett hur gammal han blir.
– Jag känner mig inte annorlunda idag än när jag buskörde med min Puch Florida i Ballingslöv, berättar Stefan där vi sitter i inspelningsstudion i Grantinge, där Stefan med familj bor.

Stefan är företagare till yrket och driver mekaniska verkstaden Hässle-Mekano i Rättelöv sedan 1993.
– Jag sökte jobb där då de sökte en avancerad svarvare och det slutade med att jag tillfrågades om jag vill köpa företaget, trots att de egentligen tyckte att jag hade lite för små händer, berättar Stefan om företaget där de i dag är sju man som arbetar.
Men vi sitter och pratar i Stefans studio som han låtit inreda. Väggarna är klädda med en variant av leopardmönstrat tyg.
– Helt inspirerat av Trazan och Banarnes trädkoja, förklarar Stefan.

För det är ju i första hand som gitarrist och låtskrivare i Joddla med Siv människor känner till Stefan, eller ”Steven Rageblad” som artistnamnet lyder.
Än har varken bandet eller någon annan spelat in i studion i Grantinge.
– Men det kommer, vi ska bara ha tillräckligt med låtar, säger Stefan som också lovar att Joddla med Siv, som funnits sedan 1990, lever vidare.
– Det handlar mer om att livet kommit emellan för oss alla de senaste åren, nu och att vi nu funderar på i vilka sammanhang vi ska spela i fortsättningen, förklarar fredagslediga Stefan och tar en klunk ur sin nyöppnade Stella Artois.

När man pratar med Stefan måste det så klart handla en del om Joddla, det osannolika bandet med de frispråkiga texterna. Ett band som fyllt arenor, rockklubbar, festivaler och krogar. Och som möjligtvis kommer att våga sig på spelningar i kulturhus inför sittande publik. I alla fall är det något som orkestern går och funderar kring.
– Det är fortsatt mycket stort intresse för oss. Vi har massor av erbjudanden om spelningar, trots att vi är dåliga på att kolla mejl och finnas i sociala medier. Vi spelar helt enkelt hur lite eller hur mycket vi vill, säger Stefan.

Musikbranschen är bortsett det roliga från att spela och möta en publik, något Stefan är kritisk mot. Dels för hur illa han tycker fenomenet Joddla med Siv behandlats genom åren, men också mot branschen totalt.
– Branschen är ute efter att forma artister som lerklumpar för att passa ett säljande format, som i Idol. Det är jättetrist, tycker Stefan.
Joddla med Siv har aldrig varit några favoriter för kritikerna, trots sin oerhört hängivna publik.
– Trots stora publik- och skivframgångar har vi blivit särbehandlade på et negativt sätt, säger han och tar ett riktigt snorkigt exempel.

– När vår senaste skiva Talli Balli Toraban (som klättrade högt på försäljningslistan) kom ut 2004, gick jag upp med den till Radio Kristianstad. Men de ville inte ta emot den, med kommentaren ”jag vet vilka ni är”. Kanske ska vi vara tacksamma för att vi inte spelas på radion, folk kommer ändå till våra spelningar och köper våra skivor, resonerar han.
(Ironiskt nog flög finsk radio ett team till Sverige för att intervjua bandet i samma veva, när skivan kom ut.)
Stefan Bladh är också familjefar, med frun Eleonor, de två vuxna numera utflugna pågarna Linus 23 och Filip 21 och dottern Bella två år.

Småbarnspappa när du är 50, hur är det?
– Helt fantastiskt och ännu bättre än jag trodde. Min fru är yngre än jag och ville ha barn. Att dessutom få en dotter var ju en ny upplevelse, berättar Stefan, som firar 50-års dagen med familjen.

Profilen
Namn: Stefan Yngve Bladh
Född: 15 november 1967
Bor: Grantinge.
Familj: Hustru Eleonor, sönerna Linus, 23, Filip, 21, Bella 2.
Yrke: Ägare och jobbare i mekaniska verkstaden Hässle-Mekano och gitarrist och låtskrivare i Joddla med Siv.
Intressen utöver musik: – Jag gillar att spela padel (racketsport) och att fiska i Almaån, titta på engelsk fotboll, jobba där hemma. Jag trivs med det mesta. Kort sagt så älskar jag livet.
Motto: Att aldrig bli gammal och bitter. När jag blir 100 år vill jag klä mig i de dyraste sportkläderna och adidas skorna.

×