Almström efterlyser tidsfrist för flyktingar

Kävlinge Under veckan kommer de första flyktingar som Migrationsverket anvisat till Kävlinge, detta trots att kommunen aviserat att det inte finns några bostäder.
Pia Almström (M) tycker att det varit bättre om de bott kvar på förläggningarna i väntan på att kommunen hittar bostäder.

– Vi är inne i en puckel nu. Under 2018 sjunker antalet betydligt. Om vi fått mer tid då hade vi kunnat göra det ordentligt, säger Pia Almström.
Men Migrationsverket har tröttnat på att flera kommuner, däribland Kävlinge och Staffanstorp, i deras tycke inte har tagit fram bostäder i tillräckligt hög takt. Endast omkring hälften av de 132 flyktingar som aviserats har Kävlinge tagit emot.

Därför har Migrationsverket nu satt press på kommunerna genom att avisera att de med start denna vecka skickar flyktingar direkt till kommunen. Först ut är en mamma med sju barn som hänvisas till kommunhuset.
I förra veckan gick Lärcentrum, som hanterar flyktingmottagningen, ut och efterlyste privata värdar som vill hyra ut bostäder till flyktingar.
– Vi har fått ett litet utfall av människor som hört av sig. Nu gäller det att hitta en prisnivå som vi klarar, säger Pia Almström, och syftar på hyran som ska betalas till den som hyr ut sin bostad.
Hyran betalas av flyktingarna själva, pengar som kommer från deras etableringsstöd. Skulle de inte räcka till hyran får kommunen skjuta till pengar.
– Det finns inte utrymme för fantasihyror, säger Pia Almström.

Hittas inte bostäder i tillräcklig omfattning inför den väntade flyktingtillströmningen säger Pia Almström att Värdshuset och vandrarhemmet är alternativ. Även vandrarhemmet vid Barsebäcksverket har funnits som ett alternativ. Men där har kommunen fått nobben från Eon, som äger anläggningen.
– Det har inte funnits en vilja att hyra ut till oss, säger Pia Almström.

Att Migrationsverket pekar ut Kävlinge som en av de kommuner som tar emot minst antal flyktingar tycker Pia Almström är orättvist.
– Det är ett antal kommuner som inte klarar det. Och vi är en av de kommuner som klarade det bäst förra året.
Nästa år fördelas 124 flyktingar till Kävlinge, 30 färre än till Malmö.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev