Rökning är den främsta orsaken till KOL. Foto: TT

Ystadsläkare synliggör folksjukdom

ystad Världs-KOL-dagen som hålls i dag synliggör den kroniska lungsjukdomen KOL som minst 500 000 människor i Sverige lever med.

Mörkertalet är stort, eftersom endast en femtedel har fått diagnos, och det är en av Sveriges största men mest okända folksjukdomar, enligt riksförbundet HjärtLung KOL.
– Det finns inget botemedel mot sjukdomen, för det är en anatomisk skada på lungorna, men man kan bryta försämringen genom att sluta röka, förklarar lungläkare Kerstin Andersson på Ystads lasarett.
KOL angriper luftväggar och lungor långsamt och den drabbade blir gradvis sämre. Sjukdomen påverkar även hjärta, muskler och skelett.

Rökningen är den främsta orsaken till KOL och det är lättare att få sjukdomen genom passiv rökning och luftföroreningar eller om man som barn haft svåra, upprepade luftvägsinfektioner.
– De som får KOL-diagnosen nu rökte mellan 50- och 70-talet och är oftast i 60- 70-årsåldern. De har skaffat sig en rökskada, säger Kerstin Andersson.
I Sverige har dödsfallen i KOL nästan fördubblats på tio år. Sjukdomen är nu den tredje vanligaste dödsorsaken och fler dör i KOL än i bröstcancer och prostatacancer. Förra året avled över 2 800 människor i sjukdomen i Sverige, och det är tio gånger fler än i trafiken.
– Det är svårt att ange exakt hur många är drabbade, för alla med lindrig KOL har inte upptäckts, men jag tror att mellan 500 000 och 900 000 har sjukdomen, säger Kerstin Andersson.

Hon förklarar att det är fullt möjligt att med en nedsatt lungfunktion ha ett gott liv och att de med lindrig symptom kan leva lika länge som friska.
– Det gäller att ha det så bra som möjligt med sin nedsatta lungfunktion med hjälp av läkemedel och fysiskt aktivitet, exempelvis konditions- och styrketräning.
Hon råder att alla ber om ett andningsprov hos distriktsläkare, ifall de märker att de har svårt att hålla jämna steg med jämnåriga.
Den internationella KOL-dagen uppmärksammas i Ystad med ett föredrag om KOL av Kerstin Andersson i dag onsdag klockan 18-20 i blå rummet vid matsalen på lasarettet.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×