Kraftledningen går igenom Södra Sandby vid Fågelsång. Den tar en kort gir på landsbygden och sveper sedan in igen mot husen i Ekeberga. Nu kommer stolparna att flyttas längre ut från samhället. Det innebär dock att nya hushåll blir störda, dock inte så många som i dag. ARKIVBILD

Tidsplan för flytt av ledning ligger fast

Södra Sandby Arbetet med att flytta ut kraftledningen från Södra Sandby kommer att vara avslutat 2021.
Svenska Kraftnät ligger fast med sin planering, uppger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det stämmer att det kommit signaler om utmaningar för ledningsdragningen norröver, i Småland, men det innebär endast att drifttagningen av den nya ledningen i den delen kan försenas, säger Anders Almgren.
Han upplyser om att planeringen av den långa kraftlednings nya läge är uppdelad i olika delprojekt. Söder om Hurva är det en separat sträcka som alltså inte påverkas av vad som sker längre upp i landet.

Sedan miljönämnden på initiativ av Lars V Andersson (C), andre vice ordförande i nämnden, uttryckt oro för ytterligare förseningar av ledningsflytten på grund av meningsskiljaktigheter om dragningen i Nybro, har Anders Almgren varit i kontakt med Svenska kraftnäts projektledning.
– De uppgifterna jag nu har fått är alltså helt färska, säger han.
Anders Almgren kan dock inte ge besked om när det omfattande arbetet med att flytta ledningen ska påbörjas.

– Startdatumet är också intressant, men jag tror inte det är riktigt bestämt. Det är en stor entreprenad som kommer att påverka de boende i området, säger Anders Almgren.
I samband med översiktsplanearbetet får kommunen se närmare på hur den mark som frigörs inne i Södra Sandby ska användas.

– Vi får titta på den frågan i nytt ljus. Men rent allmänt är det en viktig princip att infrastrukturen anpassas när ett samhälle växer och blir mer attraktivt som i Södra Sandbys fall. Man kan också säga att kraftledningen var felplacerad redan när den byggdes, avslutar Anders Almgren.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×