Sameblod. Pressbild

Sameblod vinner EU:s filmpris

Den svenska regissören Amanda Kernells hyllade film Sameblod vinner EU:s filmpris Lux Prize 2017. Det är första gången sedan priset instiftades 2007 som priset går till en svensk film.

Amanda Kernells debutlångfilm Sameblod om kolonialisering av samer och rasbiologins 1930-tal hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig 2016. Den har hyllats av så väl svensk som utländsk press och på tisdagen stod det klart att den också vinner EU:s stora filmpris Lux Prize.
Lux Prize röstas fram av EU:s 751 ledamöter och är tänkt att uppmärksammar filmer som ger insikt om dagens Europa.

Redan i somras stod det klart att Sameblod var en av tre finalister till Lux Prize tillsammans med det franska Oscarsbidraget 120 battements par minute och tyska Western. En finalplats innebär visningar i de 28 EU-länderna och översättning till de 24 medlemsspråken.
– Jag är väldigt, väldigt glad för det här! Det är ju ett enormt fint pris att få. Dessutom känns det som en revansch och en upprättelse för de äldre generationerna som fått uppleva att behandlas som mindre värda. Så det här priset delar jag med dem, säger manusförfattaren och regissören Amanda Kernell om Lux Prize i ett pressmeddelande.

I sitt tacktal under prisceremonin i Strasbourg sade Sameblods huvudrollsinnehavare Lene Cecilia Sparrok bland annat: ”Vi vill berättar att vi fortfarande är här. Vi arbetar i vårt dagliga jobb som renägare vilket innebär att vi dagligen kan se effekterna av det koloniala tänkande och politiken som skildras i Sameblod. Effekterna av rastänkande. Av land grabbing. Av klimatförändringar. Människors attityder och fördomar.”
Förra årets Lux Prize vanns av tyska regissören Maren Ades Min pappa Toni Erdmann.

×