Tränare Patrick Winqvist knyter näven inför kvalmötet med Jönköping. ARKIVBILD

”Nu ska allt bara sys ihop”

FOTBOLL Statistiken är på Trelleborgs FF:s sida. Formen är god och spelartruppen intakt.
Ändå är det ur underläge som TFF får slå när de på onsdagskvällen går in i det allsvenska kvalspelet mot Jönköping Södra.

– Säsongen har varit lång. Så här långt har vi gjort det bra. Nu ska allt bara sys ihop, säger Patrick Winqvist, förhoppningsfull tränare i TFF, när han blickar fram emot årets två sista matcher.
Det är om plats i 2018 års allsvenska som TFF och J-Södra spelar.
Vångavallen i Trelleborg på onsdagen. Retur på söndag på Stadsparksvallen i Jönköping.
Trelleborg spelar för uppflyttning från superettan till allsvenskan. J-Södra spelar för att behålla sin allsvenska plats.
– De viktigaste matcherna vi spelat under mina tre år som TFF-tränare. Och för TFF de viktigaste på väldigt många år. Men också de roligaste, tycker Patrick Winqvist.
2010 blev TFF femma i allsvenskan. Året därpå åkte de ur högsta serien och året efter även ur superettan. Efter tre år i division 1 och de två senaste i superettan kan TFF åter skymta ljuset av den allsvenska himlen.
Statistiskt sett talar det mesta till TFF:s fördel.
– Tydligen har TFF aldrig förlorat ett kval, konstaterar Winqvist.
– Å andra sidan har TFF aldrig kvalat mot ett lag som är allsvenskt. Det gör vi nu.
Åtta kval ska TFF ha spelat under sin existens. Två gånger har laget kvalat för att ta klivet upp i allsvenskan. Båda gångerna stod de alltså som segrare. Den senaste gången TFF kvalade var 1998. Då var det för att undvika att degraderas från allsvenskan. Dubbelmötet mot Landskrona Bois vanns med sammanlagt 7–3.
En och en halv vecka har gått sedan TFF gjorde sin förra match, 2-2 i sista superettanomgången mot Dalkurd.
– Vi har tränat på ganska bra, ungefär som vanligt. Det är en enorm glädje i gruppen över att vi hamnat i den här situationen. Motivationen att vinna är stor. Många av spelarna har aldrig varit i allsvenskan. De har en enorm drivkraft att nå dit, påstår Winqvist.
För TFF är det positivt kval, för J-Södra ett negativt.
TFF är underdogen.
J-Södra favoriten.
Men Patrick Winqvist är förhoppningsfull:
– Vi är bättre än på länge. Vi är bra rustade. Truppens alla 18 spelare är friska och tillgängliga. Jag tror inte det skiljer så mycket mellan oss och Jönköping. Och kval är kval. Det behöver inte vara det fotbollsmässigt bästa laget vinner.
– Se på Sverige mot Italien. Se på Halmstad mot HIF i fjorårets allsvenska kval. Det gäller att vara solida bakåt.
Till Vångavallen kommer J-Södra med två 0-0-matcher i ryggen.
– Jag såg deras match mot Djurgården på plats i Stockholm. Vi hade bevakning även på deras match i sista omgången mot Östersund. För oss gäller det att få ett bra resultat med oss från hemmamatchen, ett resultat som gör att vi lever inför returen, Det är viktigt för spelarna att förstå att det nu inte handlar om bara en match, utan om en match som fortsätter.
– Och hemma är vi starka. På mina tre år i TFF har vi bara förlorat fem av 43 seriematcher på Vångavallen.

×