Här lyfts nyrenoverade Christian Kruse-statyn tillbaka i Ringsjöparken. Statyn har hållits inlåst sedan 2015, men nu visas den för allmänheten igenFoto: Jonas Karlsson
Skulptören Johan Röing kontrollerar så att Kruse-statyn sätts tillbaka på rätt ställe på sockeln.

Krusestatyn tillbaka i Hörby

HÖRBY På måndagen lyftes Christian Kruse-statyn tillbaka på sin plats i Ringsjöparken. Axel Olssons bronsstaty på Hörbykonstnären har återfått fin forna glans efter att ha genomgått en grundlig renovering.

Efter stöldvågen 2015, när bland annat Victoria Benedictsson-bysten i brons i Ernst Ahlgrensparken stals, gömde Hörby kommun undan några av de offentliga konstverken i byn och höll dem inlåsta på hemlig plats.
Men nu är Christian Kruse-statyn tillbaka i Ringsjöparken. På måndagseftermiddagen lyftes det bastanta konstverket, som väger mellan 500 och 600 kilo, upp på fundamentet igen efter att ha varit ivägskickad för renovering under hösten.

Konservatorn och träskulptören Johan Röing berättar att han har lagt cirka 80 arbetstimmar på att få statyn i ordning. Till sin hjälp har han haft Robert Cassland på Maiale Konstgjuteri i Malmö.
– Den var i ett bedrövligt skick när vi fick in den. Någon hade målat grön färg i ansiktet på Kruse, det fanns sprickor i verket och konstnärens pensel var avbruten, säger Johan Röing.
– Nu har vi glasblästrat statyn och fått bort all skit, och de gamla franska skruvarna till fundamentet har tagits bort och ersatts med gängade skruvade. Och så har vi vaxat skulpturen tre gånger så att det ska bli lättare för kommunen att hålla den ren, berättar Röing.

Kruse har även fått en ny pensel i sin ena hand, som ersättning för den gamla penseln som var bruten.
– Jag använde min egen älsklingspensel i ateljén som modell när vi gjöt penseln, avslöjar Johan Röing.
Christian Kruse (1876-1953) var en svensk konstnär med rötterna i Hörby. Han var i många år verksam i Frankrike, men återvände till Hörby på ålderns höst. Han hämtade ofta inspiration från Hörbymiljöer till sina målningar.
Bland Hörbyborna var han en välkänd profil med sin vita kostym och svarta slokhatt, kan man läsa i en artikel i Skånska Dagbladet från 1994 om Hörbykonstnären.
Statyn av honom är tillverkad av Axel Olsson och invigdes i september 1970.

– Han gjorde stort avtryck som konstnär i Hörby, och det var en självklarhet att det var något man var stolt över. Skulpturen var ett sätt för Hörby att hylla Kruse, som var en hemvändande konstnär och en stark Hörbyprofil, precis som Victoria Benedictsson, säger Åsa Dahlberg-Ohlsson, chef för Hörby museum.
För några år sedan var det någon som sprutade grön färg på statyn, och den var illa åtgången när den plockades in för renovering.
– Statyn var skadad när vi tog in den. Att renovera ett konstverk är en lång process. Det är inte så många som håller på med sånt.

Trots att Krusestatyn i första skedet gömdes undan för att inte bli stulen, bedömer kommunen nu att stöldrisken är liten – inte minst med tanke på kostverkets storlek och placeringen i Ringsjöparken, utmed infarten i Hörby.
– Vi gör bedömningen att det är rätt säkert att sätta tillbaka Krusestatyn i parken, säger kultur- och fritidschefen Marcus Kulle.

Även det andra konstverket som har stått i parken, Flicka kammar sitt hår, har renoverats.
Den ska dock inte placeras i Ringsjöparken igen, utan planen är att göra plats för statyn i nya, ombyggda Lågehallarna, när de är klara. Statyn på flickan är betydligt mindre än Kruse-statyn.
– Jag tror säkert att det är många som uppskattar av statyerna kan visas igen. Det har varit ett önskemål från kommuninvånarna och många har frågat efter det, säger Thore Lennartsson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hörby museum har en utställning på gång om Christian Kruse där man kommer att berätta om han liv och konstnärskap.
– Vi ska se vad vi får ihop. Utställningen öppnar i mars nästa år, säger Åsa Dahlberg-Ohlsson.
Totalt har renoveringen av Kruse-statyn och Flicka kammar sitt hår kostat 60 000 kronor.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×