Mackägaren Bo Olsson och kunden Klas Nilsson menar att politikerna måste tänka om vad gäller de krav som ställts för att det fortsatt ska finnas en bensinmack i Noora Rörum. Foto: Tobias Lagerholm
Erik Thorén occh Lennart Thorén från Storvreta kommer till Norra Rörum för den goda kvaliteten på diesel.

Kämpar för sin överlevnad

höör Bo Olsson i Norra Rörum håller kampen vid liv för att ha sin bensinmack öppen. Ett ess i rockärmen för honom är att en nyligen utförd undersökning inte visade på några föroreningar i marken vid macken.
– Nu hoppas jag att kommunen ger mig dispens att fortsätta, säger han.

I eftermiddag när ledamöterna i miljö- och byggnadsnämnden sätter sig på möte finns återigen bensinmacken i Norra Rörum med på agendan.
– Men bara som ett informationsärende. Tanken är inte att vi ska fatta några beslut på tisdagen, säger Lena Larsson (S), andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Hon ville på måndagen inte kommentera resultatet av Bo Olssons markundersökning som konsulten Tyréns utfört.
Bo Olssons far Börje Olsson startade macken i Norra Rörum redan 1950. 38 år senare tog sonen över rodret.
Under alla år har macken haft kvar sin retrotouch samtidigt samtidigt som nysatsningar genomförts. För tre år sedan investerade Bo Olsson i nya miljövänliga pumpar från Dresser Wayne. Men tidigare i år kom kallduschen.
Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i mars att Bo Olsson behövde genomföra omfattande miljöförbättringar i sin verksamhet.

Markundersökning, krav på en oljeavskiljare som håller miljökraven, nederbördsskydd och spillzoner vid bensinpumparna var några av de krav som ställdes. Kraven ställdes tillsammans med hot om vite på en halv miljon kronor.
Bo Olsson har nu genomfört ett av kraven, en markundersökning som inte visade på några skador i marken.
– När resultatet kom var det som att en sten föll från hjärtat. Det var en stor lättnad, säger Bo Olsson.

Mackägaren menar precis som tidigare att han inte ekonomiskt klarar av att genomföra samtliga förändringar som kommunen kräver.
– Jag vill att politikerna ska sätta sig in i verkligheten. De måste titta på utvecklingen av bilar. Med elbilar och hybridbilar kommer marknaden att vika och då är det inte skäligt med så stora investeringar för mig, säger Bo Olsson.

Lennart Thorén och Erik Thorén från Storvreta stannar förbi och tankar diesel under Skånskans besök.
– Här finns riktigt bra soppa vilket gör att bilen går som smort. Då åker jag gärna lite längre och tankar, säger Erik Thorén som är på besök hos en släkting i Tjörnarp.
– Man måste väga in servicen som en mack på landsbygden ger, säger Lennart Thorén.

Samma argument har Tommy Görtz som är ordförande i Norra Rörums sockengille. Klockan 15 på måndagseftermiddagen lämnade han in en protestlista till Höörs kommuns miljö- och byggchef Rolf Englesson.

– Den här macken ger en service i byn och just service är det som krävs om landsbygden ska få leva. Nu visar proverna som tagits att det inte finns något i marken och då kan det inte vara så akut med ytterligare åtgärder, säger Tommy Görtz.
I ett skriftligt brev till miljö- och byggnadsnämnden önskar Bo Olsson få dispens och på sikt hitta en ny aktör som vill driva verksamheten vidare. Annars är tanken att han lägger ner verksamheten sista augusti nästa år.

– Får jag inte dispens får jag väl stänga. Men då fattar politikerna ett beslut som utarmar byn, säger Bo Olsson.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×