Slottsparkens förskola har inte längre något gällande hyresavtal med Eslövs kommun, enligt kommunen. Arkivbild
Skånskan 11 november.

Förälder: ”Det har varit jättejobbigt”

örtofta De familjer som drabbats av stängningen av Slottsparkens förskola har nu startat en samverkan för att bevaka händelseutvecklingen.

Turerna kring förskolan har varit påfrestande, berättar en av föräldrarna för Skånskan.
– Det har varit jättejobbigt för alla föräldrar. Det för med sig mycket osäkerhet. Först var inflyttningen försenad, sedan var det problem med ventilationen och så nu det här med emissionerna, säger Olof Friberg, pappa till två pojkar, 1 och 3 år, som gått på Slottsparken fram till att den stängdes för en månad sedan på grund av problem med inomhusklimatet.

Alla frågetecken har väckt frågor om hur barnens hälsa påverkats.
– Hur mår barnen i allt detta? Det är de som kommer i kläm, men de kan inte riktigt själva sätta ord på det.

Har du märkt något på dina barn?
– Ettåringen var mycket sjuk vid inskolningen. I efterhand frågar man sig om det haft att göra med inomhusmiljön, men det är svårt att veta.

Personalen har uppmanats att låta läkarundersöka sig. Föräldrarna har fått rådet att uppsöka vård för sina barn om barnen visar symptom som till exempel påverkad andning.
– Vi har inte gjort det men det finns andra familjer som gjort det.

Hur tycker du kommunen skött sig?
– Det har dragit ut på tiden från det något uppdagats till det åtgärdas. Till exempel problemen med ventilationen, det tog nästan ett år innan det var utrett.
Däremot var kommunen på alerten när det gällde att med kort varsel ordna fram ersättningslokaler i Eslöv, tycker Olof Friberg.
– De jobbade jättehårt hela helgen så när vi kom dit på tisdagen funkade allt. De lyckades även hålla ihop barngrupperna. Så där har kommunen gjort ett superbra jobb.

Han är besviken på fastighetsägaren.
– Det är bara att titta på alla problem som varit. Det är 50 familjer som är beroende av förskolan, det innebär ett väldigt ansvar.
För föräldrarna är den nya osäkerheten nu hur länge barnen måste vara kvar på Ekebacken och Trollet – och hur länge de kan vara där. Platserna där är tillgängliga till årsskiftet, men därefter är det oklart.
Kerstin Melén-Gyllensten, chef för Barn och utbildning i Eslöv, meddelar i ett mejl till Skånskan att hon i dagsläget inte kan lämna några besked kring detta.

För familjen Friberg gäller emellertid inte denna oro. De har nyligen flyttat från kommunen. Det hade inte bara med förskolesituationen att göra, men bidrog till beslutet, säger Olof Friberg.
Övriga familjer har efter ett möte tidigare i veckan bildat en samverkansgrupp som ska följa händelseutvecklingen kring Slottsparken.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×