Mattias Hahne Thorbjörnsson och Helena Röhr inför föreställningen Studie i kärlek på bastionen i Malmö.
Mattias Hahne Thorbjörnsson och Helena Röhr i det scenrum som Ilkka Häikiö skapar på Bastionen. Foto: Gunilla Wedding

En smaksatt kärleksresa på scen

En smak- och vandringsföreställning genom några av kärlekens många faser. Så beskrivs Studie i kärlek som görs i samarbete mellan Teater Insite, Moomsteatern och Malmökocken Tareq Taylor och har premiär på Bastionen i Malmö 18 november.
– Det är en resa från förälskelse och passion, genom hållbarhet och uppbrott och slutligen till uppståndelsen, förklarar föreställningens regissör Helena Röhr.

Fakta om Studie i kärlek

Smaksatt av: Tareq Taylor

Regi: Helena Röhr.

Idé: Matthias Hahne Thorbjrönsson.

Medverkande: Ilkka Häikiö, Harlad Leander, Niclas Lendemar, Maria Naidu, Dennis Nilsson, Helena Röhr.

Premiär 18/11 på Bastionen i Malmö. Spelas fram till och med 15 december.

Hur smakar ett uppbrott? Hur doftar förälskelse? Vilken musik passar till passion? Och hur kan det gestaltas på scen? Det är frågor som regissören Helena Röhr diskuterat med ensemblen och med kocken Tareq Taylor och sedan byggt föreställningen Studie i kärlek utifrån.

Allt började med att Tareq Taylors restaurang Kockeriet flyttade in vägg i vägg med Teaterhuset Bastionen och att Teater Insites konstnärlige ledare Matthias Hahne Thorbjörnsson ville göra bredare och mer sinnlig teater.

– På Teater Insite har vi gjort mycket samhällsdebatterande och poetisk teater men när jag frågade mig hur man kan nå ut bredare blev svaret kärlek, berättar Matthias Hahne Thorbjörnsson. Och då kändes det naturligt att gå i smakens och sinnlighetens tecken. Eftersom Tareq och jag redan pratat om att göra något gemensamt presenterade jag mina tankar för honom och sedan frågade jag Helena Röhr om hon var intresserad av att regissera. Vi workshoppade kring detta i våras och så har föreställningen vuxit fram.

– Det var som att få en gedigen stafettpinne, förklarar Helena Röhr som förutom regi även står för manus och medverkar på scen. Matthias och jag skapade ett skelett där vi pratade igenom vad som händer om vi får smaka och vandra oss igenom kärlekens alla stadier. Utifrån det började jag och ensemblen arbeta och vi utgick mycket från oss själva. Kärlek rör sig i allas våra liv så vi diskuterade frågor som: Vilket stadie är jag i? Vad har jag i min ryggsäck? Vilka sår har jag? Är jag singel? Är jag en lycklig singel?

Rent konkret är Studie i kärlek en vandringsteater som börjar med ett välkomnande utomhus i anslutning till Tareq Taylors restaurang Kockeriet och sedan fortsätter in i scenrummet och genom fem kärleksstadier – förälskelse, passion, hållbarhet, uppbrott och uppståndelse. Scenrum har skapats av Ilkka Häikiö.

– Ilkka och jag pratade mycket om att vandra genom ett hjärta och han har skapat ett scenrum som har hjärtmuskelns elasticitet och puls, berättar Helena Röhr. Sedan har varje kärleksstadie sin scen med sin musik, sin gestaltning och sin smak och doft. Smaken och doften består av smakportioner till publiken som Tareq Taylor har tagit fram i samarbete med ensemblen.

– Man blir inte mätt av föreställningen men på varje station får publiken smaka något, säger Helena Röhr. Vi har också diskuterat mycket kring hur det ska serveras. Får man det direkt i handen eller ligger det där och man får själv plocka in det i munnen? Och när kommer musiken in i förhållande till detta?

Publiken kommer att ledas genom föreställningen av en guide.

– Det blir en kärleksfull och tydlig guidning, man är omhändertagen hela tiden, berättar Matthias Hahne Thorbjörnsson. Men naturligtvis är publiken fri att hålla avstånd och man spelar inte teater utan ser och smakar sig igenom föreställningen.

Ensemblen i Studie i kärlek består, förutom av Helena Röhr, också av Niclas Lendemar och Dennis Nilsson från Moomsteatern, skådespelaren Harald Leander och dansaren Maria Naidu (även aktuell i dansverket Golden). Det som gestaltas på scen kommer ur deras egna kärleksupplevelser.

– Men det handlar inte om bikt utan att ta av sina erfarenheter och göra konst av det som kan beröra fler, säger Helena Röhr.

– Sedan kommer publikens egna erfarenheter att spela roll för hur man upplever föreställningen, fortsätter Matthias Hahne Thorbjörnsson. Helena har skapat en scen med många karaktärer som man kan se väldigt många variationer i beroende på vilken relation man själv lever i.

– Det finns mycket att känna igen, konstaterar Helena Röhr. Och mycket humor.

Samarbetet mellan så väl olika teatergrupper som teatervärlden och restaurangvärlden har varit väldigt lärorikt menar både Helena Röhr och Matthias Hahne Thorbjörnsson.

– Det har varit ett pussel rent praktiskt eftersom Mooms fortfarande spelar Kaspar Hauser på turné och Harald är mycket på teaterhögskolan men det är absolut värt det när världar möts så här och vi har lärt oss massor, säger Helena Röhr.

– Tanken var också att det här skulle vara en studie där vi ville lära oss något och se vad vi kunde skapa tillsammans, fortsätter Matthias Hahne Thorbjörnsson.

Blir det mer samarbeten med Tareq Taylor i framtiden?

– Det här ger mersmak och jag vet att det finns någon därinne som nickar också, säger Matthias Hahne Thorbjörnsson och pekar mot väggen som gränsar till Kockeriet.

Tareq Taylor om …

… hur det är att medverka i Studie i kärlek: ”Det är spännande och två världar som möts. Jag hoppas att vi har träffat rätt i detta. Det känns som det kan bli en större upplevelse av föreställningen om man aktiverar smak och doftsinne och varje smak och doft är skräddarsydd för varje scen. Det blir en större upplevelse. Det är också något vi velat göra ett tag så det är skitkul att vi fått tummarna loss.”

… att sätta smak på känslor: ”Som kock är det ofta det man gör, man försöker tolka en viss säsong eller en känsla eller en årstid. Om jag tänker på våren tänker jag till exempel på klorofyll och transparens och det är ljusa färger och lite romantik och det ska flörtas lite. Då servar jag inte en långbakad oxbringa, det är inte vår för mig. Då vill man ha något som lockar sinnena på ett annat sätt. Jag tror att vi kockar arbetar med det där mer eller mindre omedvetet hela tiden.”

Fakta om Studie i kärlek

Smaksatt av: Tareq Taylor

Regi: Helena Röhr.

Idé: Matthias Hahne Thorbjrönsson.

Medverkande: Ilkka Häikiö, Harlad Leander, Niclas Lendemar, Maria Naidu, Dennis Nilsson, Helena Röhr.

Premiär 18/11 på Bastionen i Malmö. Spelas fram till och med 15 december.

×