Från Kastrup bar det vidare till Macau i Kina, där Joel Eriksson den här veckan ska köra om segern i F3-VM. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication
Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication
Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication

EM-silvermedaljören jagar seger i VM-lopp

FORMEL 3 Joel Eriksson, silvermedaljören i året F3-EM, är redo för det stora VM-loppet i kinesiska Macau och kampen om guldet i världens mest prestigefyllda juniorracingtävling.
– Jag ser extremt mycket fram emot det här, säger 19-åringen från Tomelilla.
– Macau är loppet som alla vill vinna mer än något annat.

– Jag känner mig väl förberedd. Det blir en enorm utmaning. Detta är det svåraste racet på hela året, men jag åker inte runt halva jorden för att bli tvåa, hälsar Joel i ett pressmeddelande från hans team.
Macau Grand Prix, eller FIA F3 World Cup som den VM-klassade tävlingen sedan i fjor också heter, är årets stora höjdpunkt på Formel 3-arenan.
I fyra dagar – från torsdag till söndag i denna vecka – möts 22 av världens absolut mest lovande formelbilstalanger mot varandra på beryktade Guia Circuit, en 6.2 km lång stadsbana, ökänd för sin extrema och totalt skoningslösa karaktär.

Startlistan i Macau anförs av toppkvartetten från årets EM-serie, FIA F3 European Championship,
I casinometropolen utanför Hong Kong står de nu inför en sista uppgörelse under 2017. Silvermedaljören Joel Eriksson från skånska Tomelilla har i VM-bataljen i Macau att tampas med de tre britter som stred i EM-toppen, vinnaren Lando Norris, trean Maximilian Günther och fyran Callum Ilott. Tillsammans vann dess fyra 27 av årets 30 EM-race.
Eriksson, Norris och Günther debuterade samtliga i Macau-sammanhang för ett år sedan. Ilott ställer upp för tredje gången.

Förutom de etablerade toppförarna i F3 tillkommer också traditionsenligt ytterligare ett antal starka namn från andra delar av racingscenen, som bland andra årets Formula Renault 2.0 Eurocup-mästare Sacha Fenestraz från Frankrike och brasilianske F2-föraren Sérgio Sette Câmara.
– Det är, som alltid i Macau, ett enormt starkt startfält med många snabba förare, fortsätter Joel .
– Jag lärde mig massor förra året och räknar med att dra stor nytta av den erfarenheten. Man måste bygga upp farten på en så svår bana som Macau och det tar tid. Det underlättar antagligen mycket att ha varit där en gång. Jag fick känna på murarna förra året och vet att det inte finns några som helst utrymmen för misstag. Det är extremt trångt på vissa ställen. Det kommer bli stenhårt, men jag tror och hoppas att vi har en realistisk chans att slåss om segern.
Eriksson, som bröt i Macau i fjor, är ende svensk i årets upplaga av det berömda F3-loppet, som kördes för första gången 1983 med mytomspunne Ayrton Senna som premiärsegrare. till tidigare vinnare hör också sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher. Två svenskar har tidigare triumferat i tävlingen; Rickard Rydell (1992) och Felix Rosenqvist (2014 och 2015).
Joel Eriksson har under 2017 vunnit sju EM-race i F3. Till dessa hör en seger i gatloppet i franska Pau i början av sommaren.

×