Förbundskapten Janne Andersson på presskoferensen dagen efter bragden i Milano. FOTO: TT

Andersson nära tårar efter bragden

FOTBOLL Sverige slog ut Italien och är klart för VM i Ryssland. Dagen efter bragdmatchen i Milano mötte en rörd Janne Andersson pressen.
- Stunden när man tillsammans uppnått någonting är magisk, säger han.

Sverige var tillbakapressat i returen på San Siro, men höll nollan och är klart för första VM-turneringen sedan 2006. Mittfältaren Jakob Johansson, som satte segermålet på Friends i fredags, tvingades utgå skadad i första halvlek i returen.
– Han drog av främre korsbandet, så han blir borta ett tag. Jättetråkigt för Jakob, jag lider verkligen med honom. Vi får hoppas på en snabb och bra rehab, säger förbundskapten Janne Andersson på tisdagens presskonferens.
När han beskrev scenerna efter slutsignalen hade han svårt att hålla tillbaka tårarna.
– Jag blir väldigt rörd, men jag blir nog mer rörd av att andra blir rörda. När jag såg ”Granen”, Ola (Toivonen) och det gänget… den reaktionen, det var häftigt. Det var sista chansen för dem att komma till VM på något sätt.
Andersson hyllade lagkapten Andreas Granqvist lite extra.
– Han personifierar det vi står för. Och han är en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare. En fajter, men också en väldigt bra kille. I går var han magisk.

Granqvist var den spelare i Blågult som fick mest beröm i italiensk press. Tidningen La Gazzetta dello Sport jämförde honom med Real Madrids backstjärna Sergio Ramos.
”Det otroliga är att Italien, eller det som återstår av Italien, transformerade den långsamme Granqvist till någon form av skandinavisk Sergio Ramos. Motade allt. Räddade matchen”, skrev tidningen.
På presskonferensen efter matchen ställde italiensk media frågor om Zlatan Ibrahimovic ska övertalas att göra comeback. Det retade upp Janne Andersson.
– Zlatan är den största fotbollsspelaren som vi har haft och en fantastisk idrottsman, men han har valt att inte vara med här. Prata om pojkarna som varit med och gjort den här bragden i stället, de är värda all uppmärksamhet.
Resan mot VM har varit lång och tuff. Andersson lyfte fram bortamatchen mot Frankrike på Stade de France som nyckelmatch i det här kvalet.
– Där fick vi ett bevis på att vår modell håller. Trots att det blev förlust var den matchen extremt viktig.

Redan nu har Sverige säkrat sin VM-bas. Landslaget kommer att bo på lyxhotellet ”Kempinski Grand Hotell” i staden Gelendzijk nära Sotji.
– Det är nära till flygplats. Anläggningen är bra och allt har bra kvalitet, säger landslagschefen Lars Richt till Fotbollbollskanalen.

×