En bred och rak 40-sträcka utan farthinder, skyltar eller hastighetsmätare gör att Joakim Arnsberger och Helena Samuelsson samt Stefan och Caroline Gensmann, bland många andra, fått nog av den trafikfarliga vägen.foto: sabina mcdowell

Kräver åtgärder för gatan

Skurup Boende på Södergatan i Skurup har fått nog – både av fartdårar och kommunens nonchalanta beteende. Med en namninsamling och ännu ett medborgarförslag kräver de en prioriterad projektplan för sträckan.
– Vi har övervägt att flytta flera gånger, flera är redan på väg, säger Helena Samuelsson, boende på adressen.

I över 15 års tid har boende på Södergatan i Skurup påtalat bristen på trafiksäkerhet längst sträckan för politikerna. Vid flera tillfällen har medborgarförslag skickats in till kommunen där det efterfrågats en handlingsplan för hastighetssänkande åtgärder, men ingenting har hänt.

Nu har ytterligare ett brev skickats till ansvariga politiker i Samhällsbyggnadsberedningen med tillhörande namninsamling.
– Alla boende har skrivit på, i alla fall de som bor på södra delen, från Coop och uppåt där det är som värst, berättar Helena Samuelsson som författat det senaste medborgarförslaget.
Och det är tung trafik som dundrar förbi när Skånskan möter upp två av familjerna på adressen.
Både bussar, lastbilar och personbilar kör förbi i hastigheter som överskrider sträckans maxfart på 40 kilometer i timmen.
Och när en traktor passerar är det flera fordon som kör om i hög fart.

Sedan Kyrkogatan stängdes av i somras har trafiken blivit än värre menar Helena Samuelsson.
Och på den breda, raka sträckan har flera mätningar gjorts av kommunen som visar att den genomsnittliga hastigheten ligger på 70 kilometer i timmen, men en topphastighet på 100.
– Folk vågar inte vistas på sträckan. Många kör ner till affären för att slippa gå längst gångbanan som på vissa ställen är så smal att man måste gå ut på vägen med barnvagnen för att ta sig fram, berättar Caroline Gensmann som bott på Södergatan i nästan nio år.
– Vi har övervägt att flytta flera gånger, flera är redan på väg. Kommunen prioriterar genomgångstrafik framför stadens barnfamiljer vilket är väldigt tråkigt, fortsätter Helena Samuelsson. Nu är de trötta på att kommunen avfärdar medborgarförslagen och skjuter upp löften om åtgärden.
De kräver nu en prioriterad projektering av gatan som möjliggör en start för ombyggnad senast under år 2019.

Under nästa vecka träffas Samhällsbyggnadsberedningen för att bland annat diskutera en projektplan för det nya VA-systemet som ska anläggas på Södergatan.
I samband med detta är planen att bygga ut gång- och cykelbanan för att på så vis smalna av vägen, detta berättar beredningens ordförande Bengt Andersson (s).
Men de boende är inte nöjda. Av de uppgifter de fått gäller planen endast en liten del av vägen som ligger vid järnvägsspåret och upp till mataffären Coop – en sträcka som inte alls är lika hårt drabbad som den södra delen menar de.
– Att vi återigen skickat in våra krav nu handlar om tajming. Vi vill att de ska förlänga arbetet så att sträckan här uppe går under samma projektplan, säger Helena Samuelsson.
Bengt Andersson (s) menar att de är medvetna om problemet, men kan inte svara på varför inget gjorts tidigare.
Han menar dock att de vill vara med och arbeta för en sänkt hastighet på sträckan.
– Vi har gjort tre mätningar tidigare som visar på att bilarna kör väldigt fort. Men jag känner inte till att det planeras för några farthinder eller liknande, berättar han.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×