Alexander Sjögren har genom åren sett hur de flesta kockar skiljer sig eller är skilda och är därför extra mån om att ha tid för sin fru också. Foto: Hanna Dockson
Det är detaljerna som skapar helheten i Alexanders kök. Han kommer att se till att vara på plats nästan jämnt.
Restaurangen har till en början öppet fem dagar i veckan, men kommer då och då att arrangera gästspel och fester.

À la carte meny med vegansk touch öppnar

MALMö På onsdag klockan 17 öppnar Restaurant Mutantur vid Davidshall. Vid rodret står en Bocuse d´Or kock som inte är rädd för att ta ut svängarna.

Alexander Sjögren är kocken som har tagit över Moccasins gamla lokal. Han är Sveriges senaste representant i Bocuse d’Or som är en tävling i fransk matlagning. Efter år av huvudsakligt fokus på att tävla i avancerad gastronomi, så är han sedan i somras lyckligt nygift och förverkligar i dagarna sin stora dröm om att starta eget;
– Jag vill att maten ska vara på absolut toppnivå samtidigt som det ska var en mer fartfylld restaurang, säger Alexander Sjögren.

Han har arbetat för flera skånska kök på Österlen och liksom där så är det råvarorna som är viktiga.
– Min ambition är att en tredjedel av menyn alltid ska vara vegansk för att jag tycker att det är viktigt att kunna erbjuda de veganska gästerna ett stort utbud av olika maträtter, säger Alexander Sjögren.

Förkärleken för det vegetariska köket har växt fram i takt med att han själv började äta mycket vegetariskt, men också för att Bocuse d´Or har ett tävlingsinslag med en vegansk rätt. Men vare sig maten är vegansk, vegetarisk, fisk eller kött så är råvaran hans viktigaste redskap i köket.
– Det är en självklarhet att beställa kött där djuret har haft ett bra liv och att allt jag använder till större del är skånskt. Sedan när det gäller smaksättning har jag tänkt att använda kryddor från hela världen, säger Alexander Sjögren.

På fredagarna brukar det vara fullbokat på de populäraste restaurangerna i Malmö och därför vill kocken testa något nytt.
– Vi tar bara bordsbokningar när vi öppnar klockan 17 och fram till 17:30, sedan vill jag att kunderna ska kunna droppa in utan att ha bokat. Jag tycker inte att alla ställen ska vara fullbokade en fredagskväll, säger Alexander Sjögren. Konkurrensen mellan krögarna i stan är tydlig, men här vill han skapa en ny anda;
– Jag har valt att köra på mat på mitt ställe, så jag tycker inte alls att det känns konstigt att rekommendera mina väntande gäster att gå gatan ner för att besöka Escama eller Atmosfär medans de väntar på sin tur.
– Jag tycker att det är på tiden att vi krogägare utgör ett komplement till varandra istället för att vi är konkurrenter. På så vis bli ju vår gata desto populärare att besöka, säger Alexander Sjögren.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×