Arkivbild

97-åring rånades i sitt hem

MALMÖ Den 97-åriga kvinnan utsattes mitt i natten för ett brutalt rån i sitt hem på Lorensborg.
Hon vaknade av att rånarna hotade henne med en skruvmejsel mot halsen och sedan fick hon flera slag.
Nu åtalas fyra män för grovt rån och bedrägeri.

En av de misstänkta rånarna, en 28-årig man, hade nyligen jobbat som undersköterska inom hemtjänsten.
Och han kände till vilka vårdtagare som hade mycket pengar, smycken och värdesaker. Nu åtalas han tillsammans med två 18-åringar och en 19-åring.
De fyra männen står även åtalade vid Malmö tingsrätt för ännu ett åldringsbrott.
I det fallet handlar det om försök till grov stöld efter att ha krossat rutan till en 95-årig kvinnas bostad.

Det var den 31 augusti i år som den 97-åriga kvinnan på Lorensborg blev rånad i sin bostad. Gärningsmännen tog sig in i huset genom att krossa en ruta i källardörren.
Kvinnan, som låg och sov, vaknade vid halv tretiden på natten av att fyra okända personer kom in i rummet.
Hon trodde först att det var hemtjänstens nattpatrull. Men strax efteråt blev hon nedknuffad från sängen, så att hon hamnade på golvet. Hon fick också upprepade slag över ryggen.
En av gärningsmännen tog sedan ett hårt grepp om hennes armar och tryckte ner henne i sängen. Och en annan av rånarna hotade henne och höll en skruvmejsel mot hennes hals.

Vid ett tillfälle tog han också ett laken och lade över hennes huvud, så att hon inte kunde se något. 97-åringen blev mycket rädd och fruktade för sitt liv.
Kvinnan fick hudblödningar, blåmärken och smärta av våldet.
Hennes larm slets också sönder. Och kvinnan förhindrades hela tiden att resa sig upp och gå därifrån av den rånare som höll vakt. Under tiden sökte de tre andra männen igenom bostaden.
Rånarna var kvar i bostaden ända till fem på morgonen. Under tiden som de letade efter saker att stjäla åt de choklad från en ask som stod i vardagsrummet.
Förövarna stal bland annat smycken, två telefoner, en tv och bankkort.

Lite senare tog rånarna, enligt utredningen, ut totalt 15 000 kronor vid nio olika tillfällen i en uttagsautomat i Kirseberg.
De försökte även tanka sin bil med hjälp av hennes kort. Den 4 september larmade flera vittnen polisen om att några personer precis hade krossat en ruta till en 95-årig kvinnas bostad på Regementsgatan.
När polisen kom till platsen flydde rånarna.

Efter en biljakt stoppade polisen ett fordon med de fyra männen. I bilen hittades även stöldgods som tillhörde 97-åringen på Lorensborg.
Den 28-årige mannen nekar till brott. Men en av tonåringarna erkänner. Han pekar ut den 28-årige mannen som arbetat som undersköterska och som i sitt arbete besökt de båda kvinnorna.

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev