Stig-Inge Blennow tar emot locket till en gasolvärmare som dykarna hittat.
Ett tiotal frivilliga dykare rensade botten i Dockan på söndagen. Det är samtidigt en utbildning för dykarna i att ta hand om den marina miljön.
Stig-Inge Blennow och Pelle Wessberg tar emot fler ”fynd”, här en kaféstol.
Kamerastativ var ett fynd.
En kaféstol full av musslor lyftes upp ur vattnet.
Allt dykarna plockade upp samlades i en stor hög på kajen.
Ett tiotal frivilliga dykare hjälpte till att rensa bottnen i Dockan från skräp. Här ett rostigt bilbatteri. FOTO: MARIANNE PERNBRO
Rebecca Ljungdahl, marinbiolog och dykare, tycker att bottnen och vattnet i Dockan är bra och rätt så friskt.
Peter Ljungdahl dök.
Plasten är den värsta boven.
Rebecca Ljungdahl är marinbiolog och dykare och tyckte det såg fint ut på bottnen där både ålgräs och fisk verkar trivas.

Dykare rensade i Dockan

MALMÖ Ett tiotal dykare rensade på söndagen bottnen i hamnen i Dockan och fynden de gjorde blev en stor hög på kajen.

Här trängdes kaféstolar med lock från gasolvärmare, bilbatterier, ett kamerastativ, burkar och plast i massor.

Värsta boven är plasten.
– Den löses inte upp, sade Stig-Inge Blennow som var divemaster och den som dragit ihop dykgänget till söndagens insats.
– Det här är frivilliga dykare som utbildar sig och dagens dyk är ett led i utbildningen som vi kallar ”aware”. Det går ut på att träna dykning samtidigt som vi tar hand om den marina miljön vilket också är en uppgift för en dykare.
Själv fick Bengt-Inge Blennow och Pelle Wessberg från Skånes dykservice i Lomma stå på kajen den här gången och ta emot de föremål som dykarna fann och lyfte upp.
– Här kommer ännu en loungestol. De åker lätt ner i vattnet när vindarna tar i, sade hamnkapten Anders Lindskog som fanns på plats och fotograferade söndagens upprensning.

– För ett tag sen gjorde vi själva en upprensning av botten och plockade då upp många cyklar. Därför har man inte hittat så dana i dag. Roligt också att höra att bottnen och vattnet här i Dockan är bra, säger han.
– Både ål och abborre har setts i hamnen och det är roligt. Dock är här fiskeförbud förstås, påpekar Anders Lindskog.

En av dykarna var Rebecca Ljungdahl som också är marinbiolog och hon bekräftar att det ser hyfsat ut där nere på tre meters djup.
– Sikten var inte den bästa i dag, det blåste i går så det var grumligt. Men vattnet och botten är delvis fint, vi såg både ålgräs och har tidigare också sett fisk som ål och abborre här. Men det finns också en del dy och svavelväte på vissa områden också.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev