Caroline Seger (mitten) tillsammans med landslagskollegorna Lotta Schelin och Olivia Schough på scen under Fotbollsgalan 2016. Foto Jonas Ekströmer / TT

Damlandslaget bojkottar fotbollsgalan

Under hela året har spelarna förhandlat med fotbollsförbundet utan att få till något avtal.
Nu väljer man att ta till stridsåtgärder.

Nästa måndag går fotbollsgalan av stapeln. Men det blir utan Caroline Seger, Lotta Schelin, Nilla Fischer och de andra stjärnorna från damlandslaget som väljer att bojkotta galan, rapporterar Fotbollskanalen.
– Jag är besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet, säger lagkapten Caroline Seger till Fotbollskanalen.
– Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen.

Damlandslaget var nära att strejka redan under EM i somras men valde då att avvakta. Nu blir det istället Fotbollsgalan som man bojkottar. Nästa steg kan bli att strejka under träningsmatchen mot Frankrike.

De svenska fotbollsdamerna är inte de första att gå till strids mot sina respektive förbund. USA:s damer stämde sitt förbund för lönediskriminering och de danska ha strejkat i en träningsmatch mot Nederländerna och i VM-kvalet mot Sverige, vilka båda ställdes in.

I Norge har man kommit fram till ett mer jämställt avtal mellan herrarna och damerna, där herrarna skjutit till pengar till damerna, något som även de danska fotbollsherrarna erbjudit sig att göra.

Caroline Seger vill för Fotbollskanalen inte gå in på vad deras krav innebär i siffror eller förhållande till herrarna. Hon menar att siffrorna egentligen är oväsentliga.
– Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det. Det handlar om vad vi känner rimligt, går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna, säger hon.

På Svenska Fotbollsförbundet, SvFF, är man förvånade över bojkottbeslutet. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Sportbladet att han anser att man från förbundets sida lagt fram ett ”rättvist och bra avtal”. Han tycker inte heller att strejk och bojkott är bra förhandlingsverktyg.

– I grund och botten så är min tro att genom strejk och hot hittar man inte långsiktiga lösningar. Jag tror på att försöka nå en överenskommelse i något så när samförstånd. Man får lägga prestige kring vad som är rätt och fel åt sidan, det viktigaste är att komma fram till något bra, säger han till tidningen.

×