Om kommunerna gör allvar av planerna på att slå ihop överförmyndarna kommer verksamheten att utgå från Höör. Överförmyndarkontoret i kommunhuset i Hörby kommer i så fall bara att ha öppet för tidsbokade besök.
Det är fortsatt turbulent i Hörbypolitiken. Fyra av fem partier har lämnat samarbetet i regnbågskoalitionen. Nu är det bara Socialdemokraterna kvar. Henrik Andersson är gruppledare för S och Susanne Meijer är kommunalråd. Arkivbild

Koalitionen i spillror – S ska styra själv

HÖRBY
Liberalerna och Miljöpartiet lämnar också styret i Hörby, och nu återstår bara spillror av koalitionen.
Men Socialdemokraterna biter sig fast vid makten, och ser inte haveriet som ett misslyckande.

Dramatiken i Hörbypolitiken fortsatte på fredagen. Då meddelade Liberalerna och Miljöpartiet att de också hoppar av samarbetet med Socialdemokraterna. Sedan tidigare har C och KD lämnat koalitionen.
– Vi ville ha en friare roll. Det är bättre enligt vårt sätt att se det, säger Birger Larsson, gruppledare för Liberalerna.

Även om debatten har gått het om Önnebos framtid råder det ingen osämja mellan partierna, hävdar han.
– Det har inte varit några hårda ord överhuvudtaget. Vi kommer absolut inte att sluta prata med varandra, säger Birger Larsson.
När det stod klart att Liberalerna skulle lämna den kvarvarande minoriteten valde Miljöpartiet också att hoppa av.
– Det kom lite oförhappandes efter att Liberalerna hade klivit av. Det innebar att den ursprungliga samverkansöverenkommelsen hade glidit ur sitt läge och krackelerat. Vi vill inte att det ska framstå som att vi är blockparti. Det är inte vår roll, förklarar Jörgen Leufstedt, ordförande och gruppledare för Miljöpartiet.
Eftersom fyra av fem partier inom loppet av några dagar har lämnat den styrande koalitionen är det bara Socialdemokraterna kvar vid rodret.

”Socialdemokraterna tar ensamt över styret i Hörby kommun. Vi tar ansvar för en stabilitet för våra kommunmedborgare, för all vår personal och för att vidhålla den utveckling och trygghet som Hörby behöver”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.
Susanne Meijer fortsätter som kommunalråd och det blir inga förändringar alls när det gäller nämndernas och styrelsernas sammansättning.
– Vi hanterar detta och tar över styret i kommunen. Vi ska jobba för bra stabilitet och bra samtal. Alla beslut som är tagna fortsätter att gälla och vi kommer att fortsätta att verka för den plattform som vi har lagt tillsammans i majoriteten, säger Susanne Meijer.
Hon är övertygad om att det kommer att fungera för S att styra i minoritet på egen hand, och hon hoppas på bra och konstruktiva samtal med övriga partier så att det går att få fram stabila majoriteter i sakfrågorna trots det bräckliga politiska läget.
– Vi har lärt känna varandra under de här tre åren, och det ska inte behöva bli svårare. Ett visst förarbete krävs, men vi har alla sagt att vi ska ha goda samtal för att stämma av, och vi har kloka och goda politiker i kommunen.

Är det inte ett misslyckande att ni i S, som det största partiet i kommunen, inte har kunnat hålla ihop den styrande majoriteten hela mandatperioden?
– Vi har lyckats hålla ihop majoriteten och har haft bra samtal.

Men det stämmer väl inte? Majoriteten har ju precis spruckit? Fyra av fem partier har hoppat av samarbetet. Hur kan du då säga att ni har lyckats med att hålla ihop majoriteten?
– Men fram till i går hade vi gjort det. Vi kan känna oss stolta hur vi i S har hanterat denna majoritet med olika partier. Vi känner att det är ett bra arbete som vi har gjort.

– Det är bara att se på plattformen hur mycket vi har hanterat. Vi har levererat många kloka beslut för våra medborgare, säger Susanne Meijer.
Tommy Hall (S), fullmäktiges ordförande, ser inte heller några större problem med att Socialdemokraterna styr själv i kommunen. Nämnderna är intakta och det finns goda utsikter att komma överens i olika frågor med tidigare samarbetspartners i koalitionen, konstaterar han.
– För fullmäktiges del kan man tänka sig att det blir livat i diskussionerna i fortsättningen och kanske fler voteringar. Men egentligen är det här en storm i ett vattenglas. Partierna lämnar bara samverkansöverenskommelsen.
Enligt kommunallagen kan fullmäktige bara upplösa nämnderna vid två tillfällen, förklarar Tommy Hall:
– Det är om majoritetsförhållandet ändras, eller om nämndsorganisationen ändras. Men då måste det finnas en majoritet i fullmäktige som yrkar på det.
Birger Larsson tror inte att uppbrottet behöver bli så dramatiskt.
– Vi som politiker måste ta ett gemensamt ansvar och se till att lösa det här på ett bra sätt, säger han.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss