Gull Rydström, ordförande i Södra Ringsjöortens Bygdeförening som arrangerar konst- och hantverksmässan på Bosjökloster, kan se att intresset för hantverk ökat bland de yngre generationerna på senare år. FOTO: LENNART ANDERSSON
En av utställarna i helgen var Leif Persson från Blossehus Konstsmide som sysslar med konstsmide.Leif Persson från Fulltofta har ett lättskött lantbruk, säger han, och kan sedan 13-14 år tillbaka ägna 90 procent av sin tid åt smidet.

Hantverk en trend som ligger i tiden

BOSJÖKLOSTER Konst- och hantverksmässan i Kyrkans hus i Bosjökloster är en tradition sedan början av 1990-talet.
Gull Rydström, ordförande i arrangerande Södra Ringsjöortens Bygdeförening, kan se att intresset för hantverk ökat bland de yngre generationerna på senare år.

– Absolut. Det är inne. Det finns de som säger att det är coolt. Speciellt det där med garner och att sticka, säger Gull Rydström.
Utställningen är kl 13-16 både lördag och söndag. Förutom möjligheten att ta en pratstund med någon av de lokala hantverkarna – och inhandla deras alster – kan man även ta en kopp kaffe med hembakat, och lyssna till konsert kl 14 båda dagarna.
20-talet utställare kommer främst från bygden – det vill säga Höör, Hörby och Eslöv – men det finns även någon utombys.
Textil, smide, luffarslöjd, järn- och silversmide, trähantverk och hemlagad honung finns bland det som ställs ut.
Fyra-fem nya utställare är det för året, tre av dem just inom stickning, bland annat nyinflyttade företaget Stickamera.
– Vi lägger oss vinn om att ha blandade hantverk av hög kvalitet här, säger Gull Rydström.
Arrangemanget brukar vara välbesökt och när Skånskan var där vid öppningen på lördagen strömmade besökarna till. Ett par hundra, räknade Gull Rydström med.
För musiken på lördagen svarade Trio JAG som sjöng och spelade kärleksvisor tillsammans med William Runnström.
På söndagen är det dags för Helén Rydström, som sjunger och spelar skånsk musik tillsammans med kyrkomusikern Jan-Olof Rydström.
Södra Ringsjöortens Bygdeföreningen bildades 1989 och har från att ha startat i mindre skala nu en livlig verksamhet.
Gull Rydström säger att en av föreningens målsättningar är att gynna bygdens hantverkare och företagare. Men man har mycket annat på programmet också.
Fyra-fem gånger om året har man föreläsningar med mat på Hurva Gästis som brukar locka 80-100 deltagare varje gång.
Hemvändardag, Nationaldagsfirande med verksamhetspresentationer, kyrkogårdsvandringar och bygdevandringar – kombinerat med familjedagar, senast i Rövarkulan – två gånger årligen är andra evenemang.
– Vi vill levandegöra historien. Vem har bott här och vad har de gjort? Vilka verksamheter har funnits här? Vi har också en stor dokumentation och ska i februari vara klara med vår sjunde bok. Det är också ett sätt att dokumentera och levandegöra! säger Gull Rydström.
Medelåldern i föreningen är hög och man tar gärna in yngre medlemmar. Ett sätt är ett samarbete med Gudmundtorps skola, där föreningen går in och har hembygdsdagar regelbundet med barnen upp till och med sexan.
Det startade för ett och ett halvt år sedan.
– Det har blivit uppskattat och vi har fått eldsjälar bland lärarna också, säger Gull Rydström.
En av utställarna i helgen var Leif Persson från Blossehus Konstsmide som sysslar med konstsmide.
Leif Persson från Fulltofta har ett lättskött lantbruk, säger han, och kan sedan 13-14 år tillbaka ägna 90 procent av sin tid åt smidet.
Han har varit med på mässan i Bosjökloster fyra-fem år och har jobbat med smide ända sedan han var 20 år.
De fina smidessakerna kräver en ässja, berättar han.
– Det måste man ha till varmsmide. Det måste bli tillräckligt varmt, annars går det inte att böja till det, berättar Leif Persson, som även brukar vara med på Bosjöklosters juldagar som är under tre dagar första adventhelgen.

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×