Eslövs kommunsyrelses ordförande Johan Andersson och Nordic Sugars fabrikschef Olof Dahlgren klippte bandet. På plats fanns även VD Katarina Silfversparre. Foto: Joacim Österstam
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen.
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen.
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen. På toppen av sockersilon 70 meter över det skånska landskapet står VD Katarina Silfversparre i blåsten.
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen. På toppen av sockersilon 70 meter över det skånska landskapet.
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen.
Nordic Sugars nya sockersilo i Örtofta invigdes under fredagen. På bilden IF Metalls klubbordförande Jan Svensson.

Väldiga sockersilon klar

Örtofta I fredags invigdes den nya sockersilon på Nordic Sugars sockerfabrik i Örtofta.
– Det känns att vi går en härlig framtid till mötes, säger Nordic Sugars VD Katarina Silfversparre.

I ett riktigt ”bedeväder” mitt under pågående kampanj invigdes den jättelika sockersilon. Vit tornar silon upp mot den grå himlen där solens strålar försöker tränga igenom molntäcket.
Nordic Sugars Olof Dahlgren är fabrikschef i Örtofta. Han inledningstalade och sade att silon är en milstolpe i företagets utveckling inför framtiden.
– Det satsas en hel del pengar här och det tycker vi är positivt, säger Olof Dahlgren.
Siloprojektet är en investering på 190 miljoner kronor som kommer att fördubbla lagringskapaciteten på fabriken, vilket ska öka effektiviteten och därmed stärka konkurrenskraften.

Under invigningstalen fick alla som varit delaktiga i projektet ett särskilt tack liksom alla medarbetare som ansågs vara ”extremt viktiga” för företaget.
– Vi är en stor del av Örtofta i Eslövs kommun. Vi är en stor arbetsplats i kommunen. Och i dag står vi här och har byggt en silo. Vi ska inviga den och tillsammans står vi redo och kan leverera ett lokalt odlat svenskt socker till våra kunder. Såväl nu, som i framtiden, sade Nordic Sugars verkställande direktör Katarina Silfversparre under sitt invigningstal.

Jan Svensson har arbetat i företaget i fyrtiofem år. Nu som intern kommunikatör och tillika IF Metalls klubbordförande.
– Med silon visar företaget att man satsar på framtiden. Det skapar jobb och tillväxt. Inte bara här, utan även för betodlarna. Och Eslövs kommun får sin del av kakan. Så det här är en stor sak, säger Jan Svensson.

Den sjuttio meter höga betongsilon som kan lagra upp till 80 000 ton socker började byggas våren 2016. Det har gått åt 16 000 ton eller 7000 kubikmeter betong och 800 ton stål att bygga silon. Diametern är 50 meter och omkretsen 155 meter.
Anledningen till att man valt ett betongfundament framför en stålkonstruktion är att betongen är billigare, har god värmekapacitet och att den är stabil.

Det finns även arbetsmiljövinster med silon.
– Den gör att vi kan paketera sockret precis när vi själva vill. Nu kan vi lägga sockret i silon och fördela det över en längre period. Vi slipper jobba på konstiga tider och det blir mindre stress, säger Jan Svensson.

Silon ska börja tas i bruk nästa vecka. Då kommer ett transportband köra upp sockret till en öppning i taket och släppa ner det i silon. Det produceras tvåtusen ton socker per dag, så det tar cirka fyrtio dagar att fylla silon.
I slutet av invigningstalen visades en timelapsefilm som visar hela bygget från start till slut på två minuter. Den filmen kommer förhoppningsvis finnas tillgänglig på Skånskans hemsida www.skd.se inom kort.

I gemensam trupp går vi sedan klädda i neongula besöksvästar och hjälmar för att klippa av det traditionsenliga blågula bandet.
På plats fanns kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson.
– Vi i kommunen är jätteglada att ni gör de här investeringarna. Stort tack och lycka till, sade Johan Andersson under sitt invigningstal.
För dem som vågade gavs tillfälle att besöka toppen av silon och beskåda det skånska landskapet sådär lite grann från ovan.

Hur känns det?
– Det känns stort. Det känns att vi går en härlig framtid till mötes, säger Katarina Silfversparre från toppen av den nya sockersilon i Örtofta.

Joacim Österstam
joacim.osterstam@skd.se

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×