Janne Andersson. Arkivbild.

Sverige redo för två tuffa playoff-matcher

Sverige inleder playoff-spelet mot Italien på hemmaplan. Att Italien är en stormakt inom fotbollen oroar inte förbundskapten Janne Andersson.
– Vad som hänt historiskt tycker jag är ganska ointressant. När domaren blåser igång matchen är det nuet som gäller, säger han.

På torsdagen genomförde landslaget sin sista träningen inför playoff-rysaren mot Italien. Efteråt var det en nöjd Janne Andersson som mötte pressen. Alla spelare är tillgängliga för spel och humöret är på topp i gruppen.

– Vi har haft några riktigt bra dagar här. Jag ser fram emot matchen, säger han.

Senast Sverige mötte Italien i en tävlingsmatch var i EM 2016. Då föll Blågult med 0-1 och hade noll avslut på mål. Men Andersson är inte orolig.

– Italien är ett defensivt starkt lag. Det gäller att vi hittar variation i anfallsspelet. Vi hade några matcher i kvalet som inte var så bra, men vi har gjort 26 mål fördelat på flera spelare. På Friends har vi spelat fem kvalmatcher. Vi vann fyra, kryssade en och gjorde 18 mål. Jag tycker vi har ett bra anfallsspel och det blir en utmaning att göra det bra i morgon också, säger han.

Lagkaptenen Andreas Granqvist, som spelat två säsonger i Genoa, var också lugn.

– Vi är inte oroliga, även om vi möter ett fantastiskt lag. Jag har själv spelat i Genoa och vet att alla brinner för fotboll och älskar landslaget. De har ett tryck på sina axlar och det ska vi försöka utnyttja. Vi ska göra vårt bästa och så får vi se vad resultatet blir, säger han på presskonferensen.

I Genoa spelade ”Granen” tillsammans med anfallaren Ciro Immobile, som har haft en strålande höst i Lazio.

– När jag spelade med honom var han ung och fick inte så mycket speltid. Sedan gick han till Dortmund och spelade inte så mycket där heller. Han är snabb och skicklig, men vi kan inte bara fokusera på honom. Det finns många spelare vi får se upp med, men för mig blir det speciellt att spela mot honom.

Italien åkte på en tung smäll på torsdagen. Enligt sajten calciomercato tvingades anfallsstjärnan Simone Zaza kliva av träningen med knäsmärtor och det är osäkert om han kan spela kvällens match.

– Det är ju en väldigt löpstark anfallare. Otroligt bra vänsterfot och han har gjort det bra i spanska ligan. Så om han är skadad är det såklart en fördel för oss, säger Granqvist.

I Sverige riskerar sex spelare (Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Jakob Johansson, Jimmy Durmaz och Martin Olsson) att missa måndagens returmatch om de drar på sig varningar.

– Spelarna får absolut inte ta några onödiga varningar, det blir viktigt, säger Andersson.

 

×