Styret vill stryka skolorna skulder

sjöbo För att ge skolledningen och nya rektorer en bra start vill den borgerliga majoriteten lyfta skuldberget från grundskolorna.

Varje elev får en elevpeng, det rör sig om exempelvis ersättning för pedagogisk verksamhet, lokaler skolmåltider, skolskjuts, och respektive rektor får bestämma hur den ska användas.
Men under de senaste två åren har rektorer på de sex kommunala skolorna använt mer resurser än vad skolpengen gett utrymme för. Konsekvensen är ett negativt resultat på 7,1 miljoner kronor.
Nu vill majoriteten ta bort tyngden från rektorernas axlar och stryka skulden.
– Om vi inte räknar om skolpengen utan vi ålägger skolorna att spara in de här pengarna, då innebär det att rektorerna skulle behöva sänka kostnaderna med 4 700 kronor per elev under 2018, säger Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Det anses alltså inte hållbart. Pengarna för att täcka kostnaderna ska tas från kommunens överskott som ser ut att landa på runt 12 miljoner kronor.
– Rektorerna och den nya skolledningen får starta från ett tomt skrivbord och behöver inte dras med tidigare års negativa resultat, säger Magnus Weberg.
– Detta är en engångsgrej sedan vill vi att budgeten ska hållas, säger Ulrika Axelsson (C).

Enligt de borgerliga rör det sig inte om något slöseri från skolornas håll utan att de har fått för stora kostnader utan att bli kompenserade. Exempelvis har elever bytt skola och tagit med sig skolpengen samtidigt som personalstyrkan förblev densamma.
Förslaget blir ett ärende i kommunstyrelsen i november för att sedan tas upp i decembers kommunfullmäktige.
– För de 4 700 kan man inte dra in på byggnader, ström eller uppvärmning utan det man kan dra in på är de mjuka värdena: personalen. Och man kan räkna ut vad det får för konsekvenser, säger Roger Karlsson (SJP).

Om skolpengen skrivs upp för de kommunala skolorna kommer skolpengen öka med 1,3 miljoner för friskolornas elever.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×