Reinhold Håkansson på Reipal berättar att han vill bygga till sin verksamhet men tvekar på grund av bråket med VA-taxan. – Vi har flera produkter klara för produktion men behöver ny arbetsyta för ändamålet. I dag sysselsätter vi tio personer som inom några år kan vara 30 anställda. Vi vill vara kvar men behöver spelregler för att kunna vara kvar. Alternativet är att lägga produktionen utomlands, säger han. foto: Tobias Lagerholm

Portade från möte

höör På måndag kväll hålls ett möte med företagare, politiker och tjänstemän och en representant från Svenskt Näringsliv för att diskutera företagsklimatet i Höör. Men av de cirka 30-talet företagare som varit kritiska till VA-taxan är bara en inbjuden.
– Jag kan bara tolka det som att de beslutsfattande politikerna inte vill träffa oss, säger Reinhold Håkansson som äger företaget Reipal.

SkD har i flera omgångar berättat om konflikten mellan ett 30-tal Höörsföretagare och Höörs kommun gällande VA-taxan.

Bråket rör den så kallade bostadsenhetsavgiften. En bostadsenhet är 150 kvadratmeter stor och kostar 1 729 kronor per enhet enligt den antagna taxan. Problemet uppstår för en företagare som har lokalytor eller lagerlokaler på flera hundra eller tusen kvadratmeter. Då får man betala 1 729 kronor per varje 150 kvadratmeter oavsett vattenförbrukning vilket resulterat i kraftiga höjningar.

Nu är en förändring av taxan på gång (mer om taxan i kommande artikel). Men ilskan bland flera företagare har fortfarande inte lagt sig.
Nu på måndag med start klockan 18 på Mejeriet hålls ett möte för att diskutera företagsklimatet. Detta med anledning av att Höörs kommun klättrat tio placeringar till plats 184 av 290 i Svenskt Näringslivs senaste rankning.

inbjudningslistan finns 17 företagare som verkar i kommunen. Men av de cirka 30 företagare som varit med och protesterat och överklagat VA-taxan är det endast entreprenören Bengt Andersson som är inbjuden.
Något som irriterat företagaren Reinhold Håkansson som tidigare i år drev frågan om VA-taxan till Högsta domstolen men gick förlorande ur striden.
– Jag tycker kommunens behandling är skit. Man vill inte lösa problemet och man vågar inte träffa oss som varit kritiska, säger han.
– Man borde bjudit några fler av oss som slagits mot den orättvisa taxan. Nu plockar man bara ut en av dem, fortsätter Reinhold Håkansson.

Det är Höörs kommuns utvecklingschef Peter Wollin som skickat ut inbjudan till tjänstemän och politiker via mejl. Den formella inbjudan skrivs under av av bland andra kommunstyrelsens ordförande Stefan Lissmark (S) . Ändå påstår Lissmark till SkD att det inte är kommunen som bjudit in företagarna till mötet.
– Kommunen bjuder inte in företagarna. Det gör företagarföreningen, säger kommunalrådet flera gånger under intervjun.
Ett påstående som motsägs av Peter Wollin i nedanstående artikel.
– Det är inte så att vi inte lyssnar på kritiken mot VA-taxan. Reinhold är en av de jag lyssnat mest på. Vi har lyssnat och nu är en justering av taxan på gång som gör att de företagare som klagat får betala mindre medan vi andra får betala mer, säger Stefan Lissmark.

Varför har inte fler kritiska företagare blivit inbjudna?
– VA-taxan är ytterst liten del. Det här mötet handlar om hur man ska utveckla sitt företag. Det handlar om vårt bemötande.
Stefan Lissmark säger att det inte blir ett bra möte om företagare bara går dit för att kritisera VA-taxan.

Man måste vara positiv för att få komma?
– Det kan bli ett sämre möte om det kommer personer som fokuserar på kritik. Det leder inte alltid framåt utan skapar osämja och negativa tendenser. De är välkomna om de vill prata om framtiden men det är helt fel möte att diskutera VA, säger Stefan Lissmark.

Efter att Reinhold Håkansson tagit upp ärendet med Peter Wollin har han fått en inbjudan till träffen. Då han befinner sig på en mässa i Tyskland kan han inte komma på mötet.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×