Nyanlända körs till kommunens rådhus

Staffanstorp Migrationsverket har tröttnat på kommuner som inte gör sin del i mottagandet av nyanlända.
Dit hör Staffanstorp dit nyanlända nu kommer att skickas till rådhuset trots att kommunen säger att det inte finns bostäder.

Staffanstorps kommun är, som SkD tidigare berättat, sämst i landet på att följa den nya bosättningslagen.

Lagen innebär i korthet att kommunen ska ordna boende inom 60 dagar åt den flykting som anvisats boende där. Det gäller nyanlända som fått uppehållstillstånd och som nu ska börja sin integration i en svensk kommun.

Men Staffanstorp och även Kävlinge har inte klarat sin kvot av nyanlända. Antalet de ska ta emot beräknas utifrån bland annat kommunens storlek och beror också på hur många man tagit emot tidigare.
Kävlinge och Staffanstorp har nu fått information från Migrationsverket om att ett 50-tal kommunplacerade inom de närmaste veckorna ska skickas till kommunhusen, skriver Svt Nyheter Skåne.
Kävlinge har för sin del gått ut med en efterlysning om bostäder. Staffanstorp inköpte för en tid sedan ett antal begagnade husvagnar att använda som en akut nödlösning när Migrationsverket skickar nyanlända till kommunhuset. Det initiativet har blivit mycket uppmärksammat och kritiserat.

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) har upprepade gånger uttalat sig i frågan och vidhåller att kommunen inte har bostäder.
– Vi saknar bostäder vilket Migrationsverket och regeringen väl känner till, säger han i en kommentar.

Hur ska ni lösa det för de som skickas till er?
– Det kan bli olika typer av lösningar när man anvisar till kommuner på detta sätt. Troligtvis blir det även placeringar enligt socialtjänstlagen, säger han.

Karin Magnusson som är integrationssamordnare i Staffanstorp har sagt upp sig från sin tjänst.
För SkD berättade hon nyligen i en intervju att hon säger upp sig i protest mot hur kommunen valt att hantera bostadsförsörjningen för nyanlända, och hon menar att Staffanstorp saknar vilja.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev