Sarah Dawn Finer tar ett bett av Christer Björkman.
Lill Lindfors Du är den ende var den första skiva som Christer Björkman köpte.Foto: Ralph Bretzer
Love Antell har förberett sig sedan i somras.

Nu drar Björkmans helg igång

nöje I helgen tillägnas Christer Björkman tre hela dagar på Malmö Live fyllda av glitter, glamour, schlager – och en gnutta nostalgi.
– Att sitta och lyssna på repetitionerna, det är som att åka genom livet, det är en helt en fantastisk resa, säger Christer Björkman.

Det är andra gången som Malmö Live kör konceptet I huvudet på. Första gången var det Annika Norlin som uppmärksammades. Nu har turen kommit till Melodifestivalgeneralen.
– Avsikten med att göra det här, och det är nästan den största satsningen inom ramen för vår verksamhet, är att vi vill dyka ned i en person och ett konstnärskap där vi tycker att det finns fler berättelser och fler bottnar, säger Karin Karlsson, programansvarig på Malmö Live, under torsdagens presskonferens.

På fredagen slås det an nostalgiska toner med konserten Smärta till hjärta – en konsert som går igenom Christer Björkmans egna musikaliska upplevelser. Artister som Sarah Dawn Finer, Lill Lindfors, Love Antell, Shirley Clamp och Maia Hirasawa kommer att framföra både egna och andras låtar.
– De här fantastiska artisterna som är med i Smärta till hjärta, Love, Maia, Sarah och Lill, representerar uttryck och konstnärskap som jag har gått igång på genom livet och som har präglat mig som person. Från Lills Du är den ende, som var det första album jag köpte och som jag dessutom köpt om fyra gånger i olika format och spelat sönder, till senare uttryck som man också kommer att få höra, säger Christer Björkman.
Den musikaliska resan på fredagskvällen tar publiken genom hela Christer Björkmans liv.
– Från Lill till Ted till mina år i USA när det var mest soul och disco till faktiskt ytterst lite Melodifestivalmusik. Det sparar vi till lördagen. Att sitta och lyssna på repetitionerna, det är som att åka genom livet, det är en helt en fantastisk resa, säger Christer Björkman.
För Lill Lindfors kom berättelsen om Christer Björkmans första skiva som en överraskning.
– Jag känner mig väldigt hedrad att det var den första han köpte. Våra vägar har korsats men vi har inte påtagligt samarbetat tidigare. Det var en glad överraskning att de ville ha med mig. Och det är en strålande dirigent och orkestern är fantastisk, säger hon och berättar att det är första gången hon är på Malmö Live.
– Jag var på invigningen av förra konserthuset men det är första gången jag är här. Det är spännande, det är en fantastisk konsertsal, säger Lill Lindfors.
Christer Björkman kommer också att framföra en låt tillsammans med sin man.
– Min man, Martin Kagemark, och jag, vi ska för första gången sjunga en duett ihop, säger han.
Sarah Dawn Finer har ett långt förflutet med Christer Björkman.
– Jag träffade Christer 97. Han gjorde en musikal då, West Side Story, tillsammans med min bror Rennie Mirro och det var då jag träffade honom första gången. Det började som en vänskap i ganska många år och sedan började han tjata att jag skulle vara med i Melodifestivalen och det gjorde han i ett antal år. Tjatet lönade sig 2007 och sedan dess har vi jobbat tillsammans på alla Melodifestivaler och Eurovisions som jag medverkat i, berättar hon.
De har däremot aldrig tidigare sjungit ihop på det sätt de nu ska göra.
– Det är jättekul. Det är roliga låtar som han slängt på mig som jag ska sjunga och han har även valt en av mina egna låtar, Moving on, och det är jag jättestolt över, säger Sarah Dawn Finer och berättar att hon kommer att sjunga allt från Stevie Wonder till Cornelis Vreeswijk.
Med i artistskaran för fredagens konsert finns även Love Antell som aldrig tidigare träffat Christer Björkman.
– Det här är ju i huvudet på Christer så allt är hans idé. Jag gissar att han bara ”Fan, Love, hans låt Underhåll oss, den vill jag höra”. Det är den jag ska framföra och några andra låtar. För mig har tanken börjat sjunka in först i dag. Vad stort att Christer Björkman, en person som på något sätt personifierar Melodifestivalen, och som under en kväll ska sammanfatta sitt liv, ja, då får jag vara med med en låt, säger han.
Han har förberett sig inför kvällen sedan i somras.
– Jag börjar inse vilken stor fest det är. Jag tycker det är enormt roligt, jag hade inte kunnat drömma om att få vara med under en sådan här kväll och att få sjunga med symfoniorkester, för mig är det jättestort. Det är inte min vardag kan man säga, säger Love Antell med ett skratt.