Gert Nygren (SPI).

Utesluter samarbete med S

HÖRBY Diskussionerna om vilka partier som ska styra i Hörbypolitiken fortsätter, samtidigt som debatten om Önnebo rasar vidare.
SPI stänger dörren för ett samarbete med Socialdemokraterna.

Efter Centerns och Kristdemokraternas avhopp finns det inte längre någon politisk majoritet som styr i kommunen.
Den kvarvarande trion i koalitionen – S, L och MP – får bara ihop 15 av 41 mandat i fullmäktige och måste söka stöd från andra partier för att få igenom sina förslag.

Kommunalrådet Susanne Meijer (S) sade i gårdagens tidning att hon är beredd att göra upp med M, SPI och V i oppositionen i vissa, specifika frågor för att få till stånd så breda uppgörelser som möjligt.
Men SPI – som har tre mandat i fullmäktige och har en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna – säger bestämt nej till att samarbeta med Socialdemokraterna.

– Det kan jag säga direkt – det blir inget samarbete med S. Det är helt uteslutet för oss.
– Vi har sträckt ut handen till S i så många frågor – till exempel när det gäller förslag om solceller, införande av tjänstegaranti och Stattena norra – men de har kategoriskt avvisat oss.

– Det har inte funnits förhandlingsutrymme i en enda fråga i kommunstyrelsen. Om det bara är en åsikt som gäller går det inte att föra politik, säger Gert Nygren i SPI.
Han välkomnar Centerns och Kristdemokraternas beslut att lämna majoriteten, och säger att SPI är öppna för att samarbeta med båda partierna.
– Det är förståndigt gjort av dem att lämna. Centern har ju varit helt bundna av Susanne Meijer, och har inte drivit sin egen politik på något sätt. Landsbygden har tagit mycket stryk under de här åren.

Samtidigt som diskussionerna pågår för fullt vilka som ska styra i Hörbypolitiken fram till valet fortsätter nedläggningen av äldreboendet Önnebo.
Detta trots att kommunfullmäktige förra måndagen överraskande beslutade att driften ska fortsätta av boendet.
Enligt Susanne Meijer är det inte politikernas sak att lägga sig i vad som händer med boendet, utan hon menar att det är upp till socialförvaltningen att bestämma inriktningen på verksamheten.
– Det är skrämmande att de tolkar fullmäktiges beslut så här. De gör som de vill, och struntar i besluten. Det har aldrig varit tal om något annat än att Önnebo ska vara ett äldreboende, säger Gert Nygren.
– Om det är så här vi ska resonera så behöver vi ju inte följa något fullmäktigebeslut längre, utan kan tolka dem lite som vi vill.

Läs mer: Moderaterna i Hörby kommun säger också nej

Gert Nygren säger att han kommer att begära hos förvaltningsrätten att man utfärdar ett verkställighetsförbud så att nedläggningen av Önnebo stoppas med omedelbar verkan.
– Jag kommer att gå till förvaltningsrätten och be att de tittar på det, och lägga in om ett interimistiskt beslut.
– Nog tusan måste det vara så att man har plikt att följa de beslut som fullmäktige har fattat, säger Gert Nygren.

Läs mer:

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×