Forskaren och författaren Susanne Pelger är aktuell med bilderboken Hästen & Husse. Foto: Gunilla Wedding
Susanne Pelger är aktuell med bilderboken Hästen & husse.

Transtema i ny bilderbok

En häst som tror att hen är en hund och en husse som byter från kostym till klänning inför promenaden. Detta charmiga par möter man i universitetslektorn och barnboksförfattaren Susanne Pelgers nyutkomna bilderbok Hästen & Husse.
– Jag är ganska övertygad om att det här är den första bilderboken på temat trans, säger Susanne Pelger.

Susanne Pelger om …
… hur man ska planera sitt skrivarbete oavsett om man skriver facklitteratur, skönlitteratur eller en vetenskaplig artikel: ”Vad man än ska skriva handlar det om att gå systematiskt till väga, förklarar hon, Jag jobbar alltid i fyra steg. I det första definierar jag vem som ska läsa, varför och i vilket sammanhang. Steg två handlar om vilket innehåll texten ska ha, steg tre att strukturera texten och det fjärde är det som man egentligen oftast tänker på som skrivande, hur man formulerar sig.”

Susanne Pelger är lärare i biologi och matematik, doktor i genetik och arbetar som lektor i naturvetenskapens didaktik på Lunds universitet. I fokus för hennes forskning står hur man kan undervisa bättre så att naturvetenskap blir mer begripligt och hur språk kan vara både ett hinder och en hjälp. Hon har skrivit flera fackböcker inom sitt område och har egentligen alltid varit intresserad av språk och skrivande på olika sätt.
– Jag hade massor av brevvänner, skrev dagbok och älskade så klart att skriva uppsats i skolan när jag var yngre, berättar hon när vi träffas på Lunds Stadsbiblioteks kafé en gråmulen onsdagsmorgon.

Så småningom hittade Susanne Pelger också fram till ett skönlitterärt skrivande – tack vare familjens hund.
– När vi skaffade hund för 12 år sedan gick vi till biblioteket för att hitta böcker om hundar. Själv slukade jag hästböcker som barn och biblioteket hade en hel hylla med hästböcker men någon hundbokshylla fanns inte, berättar hon. Då fick jag idén till min första bok, Alvas önskehund, om hundtokiga Alva och jag har verkligen märkt att det är ett tomrum. Många hundtokiga barn älskade den.
Ytterligare två kapitelböcker om Alva blev det som Susanne Pelger skrev på fritiden och gav ut på eget förlag. Den senaste. Alvas värsta dag, kom ut 2016.

Med den nyutkomna bilderboken Hästen & Husse ger sig Susanne Pelger in på något helt nytt. På bokens färgglada omslag sträcker en person i klänning och knallrosa läppstift ut sig i en grön fåtölj med sin stickning och på golvet ligger en leende häst med ett tuggben mellan frambenen. De är huvudpersonerna i historien om husse som går till jobbet i kostym men kommer hem och klär sig i klänning och läppstift för promenaden med sin häst. Hästen i sin tur bär sig åt precis som en hund – går i koppel, älskar att jaga bollar och kissar mot lyktstolpar.
– När jag fick den här iden så tänkte jag, oj ska jag skriva en bilderbok! Men det är alltid spännande att prova nytt.

Hur fick du idén?
– För min del handlar det ofta om att två fenomen möts och blir en berättelseidé. En del av den här idén var att jag har ridit mycket och haft hund och kan se skillnader och likheter mellan de här djuren. Det andra är att det här med identitet har aktualiserats allt mer i samhället. Jag har genom min lärargärning mött ett par studenter som genomgått könskorrigeringar och varit öppna med det och då funderat över hur många som går och bär på det i hemlighet. Ska man lära sig något och växa som människa måste man vara trygg i sig själv och det kan vara ett hinder om man inte känner sig hemma i sin egen kropp. Jag ville lyfta det här för tidiga åldrar så att små barn ska kunna bli medvetna om vem de är och känna sig trygga med det.

Som forskare är Susanne Pelger van att göra efterforskningar och hon är ganska övertygad om att Hästen & Husse är den första bilderboken på temat trans.
– Det finns en hel del barnböcker om samkönade föräldrar och regnbågsfamiljer och några som nosar lite på trans men det är fortfarande inte så framme i ljuset, säger hon. Jag tänker att ju tidigare man pratar om saker ju mindre behöver man grunna och må dåligt.

Till skillnad mot Alva-böckerna är Hästen & Husse utgiven på förlag, Idus, och arbetet med den har inneburit ett nära samarbete med en illustratör. Susanne Pelger fick välja bland de illustratörer som förlaget samarbetade med och ville ha en som var duktig på att illustrera djur.
– Jag fastnade för Anna Södergård som har illustrerat böcker med djur tidigare och tänkte att hon kommer att klara det. Vi har inte träffats live förrän på Bokmässan i Göteborg men kände direkt att det klickade och vi kunde diskutera fram och tillbaka. Anna skickade skisser och jag fick komma med synpunkter. Vi har verkligen haft roligt medan boken vuxit fram.
Hur tänker man när man skriver text till en bilderbok?
– Även om jag inte ritade själv fick jag tänka i bilder. Min roll som författare blev att ha idén och sedan skriva i text hur varje bild ska vara. Jag tänkte på bilderna som scener och det viktiga är att det som syns i bild inte ska stå i texten och tvärtom.

Hur kände du när du såg den färdiga boken?
– Det var en helt obeskrivlig känsla och jag är så imponerand över Annas bilder och att det som bara varit en idé som jag fick kan bli en bok med bilder. Det är lite som trolleri och verkligen ett härligt teamwork.

I framtiden blir det fler böcker om hästen och husse, nummer två är redan på gång.
– Anna ska börja rita på den nu så vi ska precis gå in i den roliga fasen när hon börjar mejla och skicka skisser och jag får ge glada tillrop, avslöjar Susanne Pelger. Den ska komma ut lagom till sommaren så det blir en sommarbok.

Susanne Pelger om …
… hur man ska planera sitt skrivarbete oavsett om man skriver facklitteratur, skönlitteratur eller en vetenskaplig artikel: ”Vad man än ska skriva handlar det om att gå systematiskt till väga, förklarar hon, Jag jobbar alltid i fyra steg. I det första definierar jag vem som ska läsa, varför och i vilket sammanhang. Steg två handlar om vilket innehåll texten ska ha, steg tre att strukturera texten och det fjärde är det som man egentligen oftast tänker på som skrivande, hur man formulerar sig.”