Tidigare har Lärcentrum vänt sig till kommunala KKB för att söka lägenheter. Nu ger man sig ut på den privata bostadsmarknaden. Foto: Stefan Persson/Arkiv

Privata hyresvärdar sökes till nyanlända

Kävlinge De närmaste veckorna kommer omkring 25 nyanlända flyktingar till Kävlinge, anvisade av Migrationsverket. Nästa år väntas ännu fler.
För att klara mottagningen efterlyser Lärcentrum bostäder hos privata värdar i kommunen.

– Nu kommer familjer i rätt så frekvent hastighet. Men det finns inga bostäder, säger Christine Halldén, samordnare för arbete och integration på Lärcentrum, som handlägger flyktingmottagningen i Kävlinge.
Förra året trädde en ny lag i kraft som innebär att alla landets kommuner måste ta emot nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd.
– Det är anvisningar vi fått under året. Nu har Migrationsverket hört av sig, säger Christine Halldén.

I Kävlinge råder stor bostadsbrist. Kön till det kommunala bostadsbolagets lägenheter är lång. Därför vänder sig Lärcentrum för första gången till privata hyresvärdar och privatpersoner i hopp om att hitta rum eller helst lägenheter eller delar av villor.
– Vi behöver varje säng vi kan få, säger Roger Alf, enhetschef för arbete och integration.

Inom kort går Lärcentrum ut i Lokaltidningen för att efterlysa bostäder. Den som har en bostad eller del av en bostad uppmanas att höra av sig till Lärcentrum.
– Sedan gör vi regelrätta hyresavtal med dem, berättar Roger Alf.
Hyran betalas av flyktingarna själva. De som anvisas har permanent uppehållstillstånd, och därmed etableringsersättning.
– Den kan också kompletteras med hyresbistånd.

Storleken på bostäderna som erbjuds är av viss betydelse, men inte avgörande för om de kan bli aktuella.
– Det finns ingen grundregel för hur stora bostäder ska vara för familjer. Vi hoppas på hyfsade dimensioner, säger Roger Alf.

Vad händer om ni inte lyckas hitta privata värdar?
– Då fortsätter vi med de kommunala bostäderna. I dag tilldelas vi 30 plus 10 bostäder per år från KKB. Vi står i den vanliga bostadskön.
Om det krävs inhyrda moduler eller andra lösningar för att kunna ge alla anvisade flyktingar bostäder så måste det till politiska beslut, framhåller Roger Alf.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×