Moderaterna i Hörby kommun säger också nej

HÖRBY Tillsammans med Moderaterna skulle S, L och MP kunna bilda ett nytt majoritetsblock i kommunen.
M har sju mandat och genom en samverkan skulle de fyra partierna få 22 av 41 mandat i kommunfullmäktige – tillräckligt för att bilda en stabil majoritet.
Men M säger nej till att samarbeta med S.

Moderaterna har suttit i opposition i kommunen denna mandatperioden, och enligt gruppledaren Eva Lindholm har partiet inga planer eller intresse av att gå in i en styrande koalition med S, L och MP vid rodret.

– Det är vi inte intresserade av. Vår politik ligger långt ifrån den politik som Socialdemokraterna har drivit denna mandatperioden, förklarar Eva Lindholm.
Att Moderaterna kommer att samverka med den kvarvarande S-ledda minoriteten i vissa frågor utesluter hon inte, men det är inte samma sak som ett etablerat samarbete, betonar M-ledaren.
– Vi är naturligtvis intresserade av att få igenom så mycket av vår politik som möjligt, och det gäller oavsett om det är en majoritet eller minoritet som styr.
Eva Lindholm ser generellt sett inga större bekymmer med att en kommun styrs av en minoritetskonstellation.
– Då får man söka majoritet för sin linje hos övriga partier i varje fråga, säger hon.

Läs mer: Utesluter samarbete med S

När det gäller den stora stridsfrågan i kommunen för tillfället – Önnebos vara eller inte vara – säger Eva Lindholm att Moderaterna är positiva till att det drivs verksamhet i lokalerna, som idag används som äldreboende. Partiet avstod dock från att rösta när Centern lade sitt yrkande i fullmäktige om att driva Önnebo vidare. Oklarheter om vilka kostnader som kommunen tar på sig genom att fortsätta driva verksamheten var en av orsakerna.

Under debatten bollades flera olika siffror fram och tillbaka – allt från 600 000 kronor till 5,5 miljoner kronor i årliga driftskostnader nämndes. Något klart besked om kostnaderna och konsekvenserna av Centerns förslag gavs inte innan beslutet togs.
– Det hela var jättemärkligt. Centern skickade inte med några pengar, utan lade bara ett yrkande om fortsatt drift. Jag frågade dem under debatten om vad de menade, men fick inga svar.

– Hur ska vi kunna ta ställning när vi inte vet konsekvenserna och kostnaderna? Vi är klart positiva till att driva verksamhet på Önnebo framöver, men denna fråga hade inte i fullmäktige att göra. Den borde ha tagits i socialnämnden, säger Eva Lindholm.
Partierna gör nu olika tolkningar av vad beslutet egentligen innebär – om Önnebo ska förbli ett äldreboende eller ej eller om det ska bli annan verksamhet där.

– Jag tolkar det som att andemeningen med fullmäktiges beslut innebär att Önnebo ska vara kvar som äldreboende, säger Eva Lindholm.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×