Insvept i den israeliska flaggan lyssnar en person i publiken på Katrin Stjernfeldt Jammehs tal. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Louisa Lyne och Robin Lyne bjöd på allsång på Jiddisch.
Ingrid Lomfors berättade om sin mamma, som var ett flyktingbarn.
Kulturskribenten Per Svensson till höger väntar på att få hålla tal efter Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Företagaren Dan Olofsson med hustrun Christel och vännen Per-Robert Bachrach tycker att det är viktigt att aldrig glömma Kristallnatten.

Judiska flyktingbarn har klarat sig bra

MALMÖ De judiska flyktingbarnen som räddades till Sverige under andra världskriget klarade sig förhållandevis bra men deras upplevelser har satt djupa spår hos deras barn och barnbarn.

Det menar Ingrid Lomfors som är överintendent på Forum för levande historia. Hon var en av dem som talade vid manifestationen för att minnas Kristallnatten på Stortorget på torsdagskvällen.
Lomfors har forskat om de judiska flyktingbarnen som räddades som en följd av Novemberpogromen, Kristallnatten den 9 november 1938 då synagogor sattes i brand, judiska butiker och inrättningar förstördes och 400 judar dödades samt 20-30 000 fängslades.
– En av dem som kom till Sverige var min mamma Penina. Det var hennes tystnad i alla år som gjorde mig nyfiken på vad flyktingarna hade upplevt och vad som hade hänt deras familjer, berättar Ingrid Lomfors.
Hennes slutsats är att mottagandet av flyktingbarnen inte var bra, varken staten eller kommunerna hade något mottagande, syskon skiljes från varandra och det fanns ingen kunskap om barn, krig och separationer som i dag.
– Trots att många skiljdes från sina föräldrar och var ensamma som flyktingar skaffade sig många en utbildning, ett bra jobb, familj och engagerade sig i samhället. I dag är det andra flyktingbarn som behöver vår hjälp och då kan vi använda den kunskaperna, menar Ingrid Lomfors.
Det var första gången som överintendent Ingrid Lomfors talade vid Kristallnatten i Malmö.
– Årsdagen av Kristallnatten är en viktig dag att uppmärksamma. Vi vet hur Förintelsen slutade, kunskapen om hur den började är viktigare idag än på länge, säger Ingrid Lomfors.
Fredrik Sieradzki från Judiska församlingen talade också om den antisemitism som pågår än i dag, när exempelvis judiska församlingen i Umeå tvingades stänga på grund av host och trakasserier.
– Därför glädjer jag mig åt det nära samarbete som vi i Malmö har med Islamakademin, där vi bland annat ska gå ut i skolorna och jobba tillsammans mot extremism och radikalism, berättar Fredrik Sieradzki.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh talade också om vikten av att alla tar sitt ansvar för att värna om öppenheten och säga ifrån om alla typer av rasism – vid köksbordet, på släktkalaset och fikarasten på jobbet.
– Glädjande nog är vi många som står upp och seglar mot de högerextrema krafterna. I Göteborg gav sig 10 000-tals människor ut på gatorna för att visa sin avsky mot de tankar och idéer som nazisterna erbjuder, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Även på Möllevångstorget hölls en fackelmanifestation för att uppmärksamma Kristallnatten och där samlades cirka 250 personer.
– Att minnas offren och att protestera mot nazism och rasism är en viktig motståndshandling, speciellt i dessa tider när nazister marscherar på våra gator och torg och sprider skräck ibland oss, säger Mirjam Katzin, ordförande i Vänsterpartiet Malmö och nyinvald ledamot i Svenska kommittén mot antisemitism.
Hon berättade om sin släkting från Rumänien som drabbades av tuberkulos i koncentrationslägret i Auschwitz men överlevde och kom med de vita bussarna till Sverige 1945.
– Tredje rikets grymheter lämnade henne aldrig, även om hon alltid var glad, en exemplarisk värdinna, som bjöd in till de judiska högtiderna i hemmet i Göteborg.
– Jag minns hennes goda vitlökskyckling, fågellika psalmsång och damiga dräkter från min barndom. Nazisterna stal så mycket ifrån henne och till sist lyckades de, trots allt, döda henne via tuberkulosen. Det finns ingen förlåtelse för det brottet, hävdade Mirjam Katzin i sitt tal.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×