– Jag skulle vilja vara med nyhetsmorgon på tv4 för att inspirera unga att våga satsa på sina idéer, säger Albin Sandell, 21 år, som äger e-handelsföretaget Swejoy. Foto: jari markkanen Foto: Jari Markkanen
– En påse kostar 60 kronor och innehåller allt som en människa behöver för en dag i mineralet, kalorier och vitaminer, säger Albin Sandell.
21-årige Albin Sandell är en framgångsrik företagare. Han utsågs till Ystads och Österlens stjärnföretagare 2018 i onsdags. arkivbild

Han hittade sin nisch

ystad Ystadsbon Albin Sandell, 21 år, har utvecklat sitt e-handelsföretag Swejoy från noll till långt över en miljon kronor i omsättning på ett år med en ny matprodukt i Sverige.
– I oktober fick vi 74 procent fler nya kunder och ökade omsättningen med cirka 56 procent, säger han.

Albin Sandell har agentur från bolaget Jimmy Joy i Amsterdam och har därmed ensamrätt till marknaden i Sverige för måltider i KAK- och pulverform med olika smaker. Och nu är han på gång med att lansera ett nytt utbud av veganska produkter.
– Smakmässigt blir pulvret som havregrynsgröt och den fasta formen är som en havrekaka, men de är ingen ersättning för mat, utan de är mat. Det finns de som bara har levt på det i över ett år, säger han.

Han förklarar att en påse för 60 kronor innehåller allt som en människa behöver för en dag i kalorier, vitaminer och mineraler.
Det hela började för ett år sedan i ett garage, men tanken på mat i pulverform fick han redan när han jobbade med livestreaming hemma vid sin dator.
– Jag började då att snacka med mina tittare, om det lättaste sättet att få i sig allt man behöver, för jag ville inte lägga tid på att laga mat, säger han.
Han berättar att han då fick en länk till ett företag i USA med en liknande produkt men den var inte tillåten i EU eftersom den innehöll genmodifierade ingredienser.
– För ett år sedan bestämde jag mig för att bli vegetarian, och då kom jag tänka på det igen.
Han fann produkten Plenny shake som tillverkas av Jimmy Joy i Amsterdam.
– Jag levde på det en hel vecka utan att äta fast föda och mådde bra av det och frågade mig varför finns det inte i Sverige, säger han.

Han mejlade till företaget och berättade om sig själv. Det resulterade i ett möte via Skype i oktober i fjor och en vecka senare blev det ett möte i Amsterdam.
– Efter en halvtimmes möte skrev jag under papperen för agenturen.
Albin Sandell startade i föräldrarnas garage som snabbt blev för litet. För två månader sedan flyttade han verksamheten till en lokal på 240 kvadratmeter med ett kontor och kök på Östra industriområdet och redan nu behöver han utvidga lokalytan. Han hoppas att grannlokalen ska bli ledig.
– Allt jag har gjort här kommer från min egen ficka, påpekar han.

Han får hjälp av morföräldrarna med att packa varor, men resten sköter han fortfarande på egen hand, bland annat hemsidan, lagersystemet, beställningarna, betalningssystemet, kundmejlen och sponsorerna.
– Man brukar säga att egenföretagare jobbar 25 timmar om dygnet och det stämmer rätt bra på mig.
Albin Sandell kommer från en familj med entreprenörer. Han har jobbat sedan han var nio år gammal. Första jobbet var att sälja tidningar, sedan blev det i tur och ordning jobb på Jaktens kiosk och minigolf, livestreaming, säljare på Statoil, marknadsförsäljare i Malmö och anställning på Plastal. Samtidigt hann han med att slutföra utbildningen i teknik, information och media på Österportgymnasiet.

– I april startade jag huvudförsäljningen och två månader senare ville en stockholmare köpa företaget för 400 000 kronor. Jag tackade nej. Nu värderas det till 5,5 miljoner.
Han har inget emot att vara ett slags förebild för unga som funderar på att blir företagare.
– Jag skulle vilja vara med nyhetsmorgon på tv4 för att inspirera unga att våga satsa på sina idéer. Det vore en höjdpunkt i mitt liv, säger han.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss