Charlotte Fabech och Ulf Näsman har forskat kring Sösdala-fynden i fem år, något som även resulterat i en just utkommen bok. Foto: Lars Johansson
Arkeologerna Charlotte Fabech och Ulf Näsman som båda är inriktade på järnåldern med en del av Sösdala-fynden som nu kan ses på Historiska museet.

Förstörelse av ryttarutrustningar får sin förklaring

Lund För första gången kan Historiska museet nu visa de så kallade Sösdala-fynden – rituellt förstörda ryttarutrustningar från 400-talet – i samlad och uttolkad form.

Arkeologerna Charlotte Fabech och Ulf Näsman har som pensionärer lagt ned fem års ideellt forskningsarbete, något som även resulterat i en bok som nu släpps.

Tack vare stöd från flera fonder har materialet rengjorts, analyserats och fotograferats
– Det här är bland de finaste fynden vi har från folkvandringstiden, säger Charlotte Fabech.
Ryttarutrustningarna, med praktsadlar, betsel och beslag – ofta i massivt silver – håller mycket hög hantverksmässig kvalitet och har mönster som krävt optik och finmekanik.
– Vi tror att framställningen skett i romerska verkstäder, säger Ulf Näsman.

Förklaringen till att utrustningarna hamnat i Sösdala kan vara att de förts hem av skånska legosoldater som varit i tjänst hos nomadfolk i området mellan Österrike och Ukraina, där liknande fynd gjorts.
Här hemma har begravningsritualerna sedan påverkats av vad soldaterna sett hos nomadfolken, vilket innebar att ryttarutrustningarna skulle förstöras för att kunna följa med den ägande stormannen efter döden.
Fynden gjordes i en grusås i samband med ett vägbygge nära Vätteryds gravfält utanför Sösdala i maj 1929.

Några arbetare kontaktade den lokala bokhandeln och tack vare den historieintresserade folkskolläraren Carl Mellton samlades allt material in och överlämnades till Historiska museet som gjorde ytterligare utgrävningar.
Efter viss kamp med riksantikvarien beslöts att fynden skulle stanna i Skåne, men de har aldrig tidigare visats i samlad form.

Just nu finns materialet i miniutställningen Hästfolk på första våningen men ska kort inom bli en del av järnåldersavdelningen.
– Det här är mycket spännande, och visar samtidigt att det inte krävs fältarbete för nya upptäckter, säger museichef Per Karsten.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss