30-åring misstänkt för förberedelse till terrorbrott

Malmö En 30-årig man misstänks för förberedelse till terroristbrott. Tidigare i år friades 30-åringen för attentat mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö.

30-åringen, som är skriven på en adress i norra Skåne, frikändes i april i år från åtalet om ett brandattentat mot en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Branden som mannen då misstänktes ha startat orsakade omfattande förstörelse i lokalen. Några dagar efter händelsen tog IS på sig dådet. Efterföljande undersökning visade att branden orsakats av att någon kastat in två så kallade molotovcocktails i lokalen. 30-åringen ska vid tidpunkten för branden befunnit sig i närheten av föreningslokalen. En timme efter branden ska mannen ha lämnat Malmö med tåg. Tingsrätten bedömde det dock ej vara ställt utom rimligt tvivel att 30-åringen låg bakom brottet och därför ogillades åtalet. Eftersom mannen satt oskyldigt häktad från december 2016 till i april i år fick han nyligen 97 000 kronor i ersättning för lidande.

Mannen misstänks nu för förberedelse till terroristbrott. Han tillförordnades under onsdagen försvarsadvokat Lars Edman som även företrädde 30-åringen i fallet där han friades i våras.
– Han är kallad till förhör och är på fri fot. Vi vet inte vad det här handlar om, säger Lars Edman till Kvällsposten.
Lars Edman satt under hela torsdagen i möten.

Fallet är under förundersökningssekretess. Utredningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Skånska Dagbladet har utan framgång försökt nå åklagaren.

Läs mer:

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev