Samtliga deltagare i höstens Kockarnas kamp gratulerar segraren Tareq Taylor. Från vänster: Erik Videgård, Linn Söderström, Viktor Westlind, Tareq Taylor, Jonas Svensson, Carl Izhiaki, Richard Waje och Marie Skogström. Foto: Tv4
Malmökocken Tareq Taylor. Foto: Tv4

”Vinsten gav mig kraft och mod”

Nöje Malmökocken Tareq Taylor hade elva medaljer på bröstet inför slutuppgiften i finalen i Kockarnas kamp. Motståndaren Richard Waje hade två. Trots det ojämna utgångsläget blev det en spännande tävling innan Tareq Taylor slutlig kunde ta emot bucklan som årets vinnare.
– Vinsten blev en nystart för mig som kock. Jag har mycket mer kraft och mod att göra saker nu, säger den lycklige vinnare.

På måndagskvällen kunde tittarna se Malmökocken Tareq Taylor och västkustprofilen Richard Waje kämpa om vinnarbucklan i årets upplaga av matlagningsprogrammet Kockarnas kamp.
Efter en svettig inledning där de två kockarna fick skala havskräftor, filea piggvar och öppna ostron på tid blev sedan slututmaningen att laga en trerättersmeny till sina tidigare tävlingsmotståndare.
Tareq Taylor återkommer många gånger under finalavsnittet till hur viktig tävlingen är för honom och så här i efterhand poängterar han att vinsten blev ett kvitto för hans egen del på att det här är något han verkligen kan.
– Jag har alltid haft taskigt självförtroende, säger han. Sedan tog vinnarskallen, som jag inte ens visste att jag hade, också över när jag gick in i tävlingen. Och det är väl så med allt jag gör att jag gör det helhjärtat. Den här vinsten gav mig självförtroende, inspiration och boost framåt.

Eftersom finalen i verkligheten avgjordes redan i juli har det varit en lång period när Tareq Taylor fått hålla sin glädje för sig själv.
– Det var inte så svårt, jag måste inte skrika ut det för hela världen. Det här var viktigt för mig själv, en personlig seger. Det har liksom legat och lurat där – tänk om man skulle våga tävla. Vad skulle hända då? Hur långt räcker jag? Jag har alltid varit snabb i köket på restaurangen men det är inte samma sak som när man tävlar och jag hade i ärlighetens namn ingen aning om hur jag låg i förhållande till de andra.

Hur kändes det när du förstod att du vunnit?
– Det var helt fantastiskt, bara en stor glädje.

Tareq Taylor har en stor respekt för sin motståndare Richard Waje och menar att det var nervöst in i sista sekund under måndagskvällens tävling.
– Att tävla mot Richard är inget man gör så där tjo och tjim och med lätt hjärta. Richard Waje är fruktansvärt duktig och kan mat på sina tio fingrar. Från hans krogar kommer Sveriges absolut mest välrenommerade kockar, köksmästare och krögare. Han vet hur man skapar god gastronomi och är smaksäker i allt han gör. Sedan är han inte heller den komplicerade kocken och är man enkel i sin framtoning kan man skapa mycket upplevelser på kort tid. Det är tufft motstånd i en tävling där man är tidspressad. Under sista utmaningen kände jag att förrätten satt men sedan var jag mindre nöjd med de övriga två. Köttet fick till exempel gå tre grader för mycket och det räcker liksom mot Richard.
Efter den inledande snabbhetstävlingen avslutande finaluppgiften med att Tareq Taylor och Richard Waje fick laga en trerättersmeny utifrån innehållet i en matlåda. ”Jag ska laga rakt ut ur hjärtat” sade Tareq Taylor under tävlingen och resultatet blev torsktartar med dillmajonäs till förrätt, helstekt oxfile med massor av örter och rödvinssky spräckt med smör från jordärtskocka till huvudrätt samt en citronkräm till efterrätt.
– Det är verkligen snabba beslut som gäller när man står där med lådan, berättar han. Jag hade några saker klart i huvudet. Jag tänkte att till förrätt ville jag göra någon tartarliknande historia och sedan till desserten ville jag gärna göra något fräscht och syrligt. Sedan fick huvudrätten ta resten. I det momentet hade jag med mig mycket från mina resor med Nordic Cockery. Där fick man ta det mycket on the fly och bara hitta på. Sedan har man mycket mer tid på en inspelning. I Kockarnas kamp var det verkligen bara 90 minuter och det är ganska tufft när man ska göra tio tallrikar av varje rätt från scratch.

Att Kockarnas kamp har varit så mycket mer bara en tävling förstår man när Tareq Taylor berättar att alla tävlingsdeltagarna fortfarande har så gott som daglig kontakt.
– Vi har haft fruktansvärt trevligt tillsammans. När det var tävling var det allvar, alla bara ner med huvudet och så körde vi så hårt vi kunde men när tävlingen var över, sekunden efter, var alla kompisar igen. Och när någon halkade efter ordentligt så hejade alla andra på.

Har ni lärt er mycket av varandra?
– Det har vi verkligen! Det har varit en fantastisk resa för de flesta, för alla förmodligen, Men jag kan egentligen bara tala för min egen del och för mig var det en nystart inom kockyrket. Det har betytt fantastiskt mycket, enormt mycket. Jag har fått mycket mer kraft och mod att göra saker. Jag har ju också gjort tv i nio år men vad som var så underbart med det här är att jag har aldrig fått så mycket hejarop och fint stöd från alla människor runt om som jag fick nu.

I finalavsnittet lovar Tareq Taylor att bjuda samtliga deltagare på middag om han vinner och det löftet ligger kvar.
– Vi håller på och sms:ar om det och ska bara hitta en tid men det är svårt. Viktor är så fruktansvärt uppbunden på Frantzéns, eftersom det är alldeles nyöppnat. Men jag ska bjuda dem till Kockeriet så att vi får en riktigt härlig kväll där.

Vad har du för nya mål nu när du vunnit av Kockarnas kamp?
– Mitt nya mål är verkligen att få Kockeriet att bli den restaurang som jag vill att den ska vara. Jag plockar upp gourmetstafettpinnen igen och kör hårt där nere nu.

Kockarnas kamp:
Första säsongen av TV4:s matlagningsprogram Kockarnas kamp hade premiär i september 2012. I programmet tävlar åtta proffskockar mot varandra i bland annat snabbhet, precision, noggrannhet och stresstålighet. I höstens upplaga av programmet var det åtta tävlande kockarna: Tareq Taylor från Malmö, Linn Söderström från Stockholm, Jonas Svensson från Stockholm, Marie Skogström från Malmö, Viktor Westlind från Stockholm, Richard Waje från Göteborg, Erik Videgård från Stockholm och Carl Izhiaki från Stockholm. Programledare är Pär Lernström. Årets vinnare blev Tareq Taylor krögare, tv-kock, kokboksförfattare och föreläsare. Tareq Taylor har arbetat som kock i snart 30 år och drev bland annat Slottsträdgårdens Kafé i Malmö och driver numera Kockeriet i Malmö. Som tv-kock har han medverkat i bland annat Trädgårdstider, Go’kväll, Tusen år till julafton, Historieätarna och för den internationella publiken är han mest känd för sin serie Tareq Taylor’s Nordic Cookery som sänts i över hundra länder.
Tareq Taylor om …
… hur han firade sin vinst i Kockarnas kamp 2017: ”Vi drack champagne i trädgården. Med bucklan på bordet!”
… han har några speciellt roliga minnen från inspelningen av Kockarnas kamp: ”Oj, där är så många stunder som har varit fantastiska så att jag har svårt att plocka ut något enskilt. Men jag de där första dagarna vi hade tillsammans i början var väldigt speciella. Jag kände inte riktigt någon av de andra sedan tidigare. Marie hade jag träffat men bara i yrket och Richard har jag träffat en gång. Men när man skulle stifta bekanstkap med alla och även om vi skulle tävla mot varandra så insåg man snart att här fanns ingen diva. Det var ingen som ville sätta sig på någon annan och alla har ett gemensamt intresse i gastronomi och mat. Vi hittade varandra så snabbt och det var extra speciellt.

×