Äldre par lurat på närmare en miljon kronor

VELLINGE Ett äldre par i Vellinge har utsatts för ett grovt bedrägeri. 900 000 kronor har tagits ut från parets bankkonto sedan de fått falska telefonsamtal från personer som uppgett sig vara både polis och bankpersonal.

Paret är i 80-årsåldern och blev först uppringda av en person som utgav sig för att vara polis. Personen sa att han ringde från polisen i Malmö och att det fanns indikation på att parets bankuppgifter kommit i orätta händer.
Efter det samtalet ringde en person som sade sig ringa från parets bank, Swedbank. Eftersom obehöriga försökt komma åt bankuppgifterna skulle nu banken hjälpa till med att kontrollera så att allt stod rätt till.
Paret uppmanades att legitimera sig med sin bankdosa. Så skedde och därefter ville personen som ringde ha koden till dosan. Den lämnades ut och banken lovade att hålla uppsikt över kontot.
– En kort tid efter det samtalet upptäcktes att någon tagit ut 900 000 kronor från parets konto, berättar polisens presstalesperson i Trelleborg. Vid kontroll med banken visar det sig att samtalet var falskt.
Även samtalet från polisen var falskt.
Personen eller personerna som ringt är misstänkta för både grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning. Den senare brottsrubriceringen hänger samman med att någon ringt och utgett sig för att vara myndighetsperson utan att vara detta.
Ytterligare ett liknande försök av bedrägeri misslyckades. Någon ringde till en annan person i Vellinge kommun och utgav sig för att vara polis och representera polisens bedrägerirotel. Det samtalet handlade om problem med bankbedrägerier från Thailand.
När sedan nästa person ringde och ville ha tillgång till kontouppgifterna blev det stopp. Istället gjordes en polisanmälan.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×