En kväll fylld av hits, glamour och platåskor utlovas. Foto: Micke Ovesson
En kväll fylld av hits, glamour och platåskor utlovas. Foto: Micke Ovesson
En kväll fylld av hits, glamour och platåskor utlovas. Foto: Micke Ovesson

Hyllningskväll med Harpo och Abba-hits

Med platåskor, glitter och glamour bjuds det på hit-kavalkad den 10 november när föreställningen Absolut Abba Tribute kommer till Stadsteatern i Lund. Gästartist för kvällen är Harpo, som inte bara kommer att prata om sin relation till Abba utan också om vänskapen till Ted Gärdestad.
– Ted var en väldigt positiv och otroligt musikalisk kille, berättar han.

Absolut Abba Tribute började spelas i Tyskland, då under namnet Moviestar to Dancing Queen. Ensemblen består av både svenska och tyska musiker och musikalartister. Jan ”Harpo” Svensson, som slog igenom stort med världshitten Moviestar och låtarna Sayonara och Honolulu, har själv spelat mycket i Tyskland och det var där han kom i kontakt med initiativtagaren Reinhold Vatter. Han har nu en nyckelroll i föreställningen och berättar om hur han lärde känna både Abba och Ted Gärdestad då han under en tid delade skivbolag med dem.
– Jag berättar mycket kring mina personliga relationer till dem. Frida körar i bakgrunden på Moviestar och lite andra låtar. Men jag kommer också att berätta en del om Ted och hur vi blev polare och turnerade ihop. Så jag knyter ihop allting på det sättet. Jag tycker det är väldigt kul, det är en rolig föreställning, säger Harpo.
Showen tar publiken genom Abbas låtskatt såväl som Harpos och Ted Gärdestads. Dessutom blir det en hel del fokus på Abbas kläder.
– Vi börjar på 70-talet och går framåt. Jag kommer in då och då kör mina egna låtar och berättar hur det gått till. Sedan kör jag någon Ted-låt också. Jag har ett manus men sen improviserar jag lite. Det har jag alltid gjort, säger han.
Harpo och Ted Gärdestad lärde känna varandra 1972. De kände till varandra till namnet sedan innan, och hade hejat på varandra, men det var på Soliden på Skansen som de blev vänner.
– Jag skulle vara med i Opopoppa med min första hit Honolulu. Jag var febersjuk och det var några killar, musiker, som satt backstage och rökte några roliga cigaretterna som inte jag gillade och så kom Ted in och sa: ”Kom, vi går härifrån”. Efter det blev vi jättebra polare, berättar han.
När Harpo var tonåring bodde han under en period hos sin farmor – något som resulterade i att han inte lyssnade så mycket på musik.
– Så jag kunde liksom ingenting om musik. Jag visste inte vilka Led Zeppelin var, hade aldrig hört dem. Och det där tyckte Ted var jättekul. Han skulle hela tiden spela grejer för mig. Han gillade Elton John och massa andra som jag aldrig hört. ”Fan, har du inte hört det här?” och så skulle han spela nästa låt och nästa låt. Han tyckte det var jätteroligt, berättar han och fortsätter:
– Ted var väldigt positiv, och det är det som är så tråkigt, att i dag talar man bara om hur han var när han inte mådde riktigt bra.
Det var när Ted kom tillbaka från en vistelse i USA som han hade förändrats.
– Det var två helt olika människor.
I början av 90-talet började de två turnera i Sverige.
– Då hade inte jag stått på en scen på tio år, men vi gjorde det fram tills att han dog. Sista föreställningen var i Gävle, minns han.
Sedan dess har han mest spelat i Tyskland.
– Det jag gör i Sverige är ofta i mindre sammanhang, lite företagsgig och så. Jag jobbar mycket helger i Tyskland. Sedan åker jag hem och är bonde i veckorna, säger han med ett skratt.
Harpo bor nämligen på en gård utanför Halmstad och har flera travhästar.
– Det är ett totalt annat liv. Jag jobbar oftast helger och kommer hem och tränar mina hästar. Det tar väldigt mycket tid. Jag går upp klockan fem varje dag, matar hästarna och fåren. Sedan är jag klar vid sju, åtta på kvällen. Det är mycket.

Hur är den kontrasten, att spela på helgerna och ta hand om gården under veckorna?
– Det är en jätteskön kontrast. Jag har aldrig strävat efter att bli kändis, det gjorde inte Ted heller. Det viktigaste var att man fick hålla på med musik som var det man älskade.
Det hektiska bonde- och turnélivet till trots hinner Harpo också med att skriva ny musik.
– Jag kommer ut med en ep i januari som heter Songwriter. Det är väldigt akustiskt. Sparsamt. Jag kommer att komma ut med fyra ep under året med fem låtar på varje, säger han.
Absolut Abba Tribute spelas på tre platser i Skåne. Den 10 november på Stadsteatern i Lund, den 11 november på Hässleholms Kulturhus och den 12 november på gymnasieskolan Jarl Kulle i Ängelholm.

×