Monika Hoffman vid lördagens Proms-konsert i Lund. Foto: Jörgen Prahl
Monika Hoffman. Foto: Yvonne Erlandsson

Kontrasterna ger musiklivet spänning

Från konsert med Hemvärnets Musikkår i Lund förra helgen till skivsläpp i Tyskland och Benelux-länderna kommande helg och till konserter i holländska Bergen och Amsterdam helgen därpå. Monika Hoffmans musikliv är rikt på kontraster.
– Jag lever för kontrasterna, det är de som gör att jag aldrig tröttnar - och som musiker måste man kämpa för att hålla ångan uppe, säger hon.

När vi träffas på ett café i hemstaden Malmö är Monika Hoffman fortfarande lyrisk efter lördagens Proms-konsert i Lund. Där var hon solist med Hemvärnets Musikkår under ledning av Jörgen Flink och stortrivdes i sammanhanget. Mer samarbeten med orkestern är något hon ser fram emot. Samtidigt håller en internationell karriär på att rulla igång för artisten, kompositören och sångpedagogen, vars debutplatta väckt intresse i Europa.

Det var förra hösten som Monika Hoffman släppte albumet Let’s Run Away, inspelad i USA med Grammy Award vinnande latinjazzmusiker och mastrad i Malmö. Både plattan och releasekonserten på Victoriateatern fick lysande omdömen.
– I våras var jag på mässan Jazzahead i Bremen med Export Music Sweden. Jag hade med mig material och skivor och hade bokat in några möten. Där lärde jag känna Coen Molenaar, pianist från Holland som även driver ett eget skivbolag. Hans värld är fusion/funk/latin. Vi lyssnade på varandras musik och det blev ett givande utbyte under dagar tillsammans, berättar Monika Hoffman.

Resultatet av det hela blev att Coen Molenaar och hans skivbolag tillsammans med tyska skivbolaget Mochermusic ger ut Let’s Run Away den 5 november. Redan den 11-12 november blir det konserter i Bergen i norra Holland och i Amsterdam och till våren blir det turné i Tyskland.
Nätverkandet på mässan har också resulterat i planer på en ny platta. På onsdagen landade Coen Molenaar i Malmö för en låtskrivarsession tillsammans med Monika Hoffman. Så småningom, nästa höst, ska det resultera i en ny gemensam platta.
– Vi ska skriva ihop och det blir spännande att se vad vi kommer fram till. Jag har aldrig skrivit tillsammans med någon förr, men jag tror att vi har samma melodikänsla, det har jag märkt på hans pianospel som är lättillgängligt och virtuost.
Konserterna i Holland ska Monika göra tillsammans med Molenaars band The New Conrad Miller Trio.
– Det är ett band som bjuder in publiken och det tycker jag om, säger Monika Hoffman.

Några tankar på om trådarna ut i Europa kan ge karriären en skjuts har Malmöartisten inte.
– Om det händer så händer det men mitt syfte är att komma ut med min musik i olika sammanhang och lära känna ny publik. Det tycker jag är det mest spännande. Och därför är det också så bra att bo här i Malmö, här är det lätt att ta sig ut i Europa.
Att få sina egna låtar spelade med olika orkestrar och i olika arrangemang är också något Monika tycker är spännande.
– Hemvärnets Musikkår spelade två av mina låtar och jag har också fått några låtar arrangerade av Petra Mellbrand när jag sjungit med Malmö Brandkårs Orkester. Då märker man att publiken tycker om latin, det blir fin respons och det är häftigt att musiken och melodierna lever i olika form.

Att bjuda publiken på det lilla extra är också något som Monika tycker är viktigt. Vid Proms-konserten i Lund i lördags fick publiken se henne i fem olika klänningar från Proms & Weddings i Malmö.
– Men jag fick hjälp med kostymbytena, det hade jag aldrig klarat själv, säger Monika med ett skratt.