Lena Arro har alltid fascinerats av spökhistorier. Pressbild
Illustration av Kullaberg i Från Döda fallet till Ales stenar. Illustration: Filippo Vanzo
Illustration av Ales stenar i Från Döda fallet till Ales stenar. Illustration: Filippo Vanzo

Kalla kårar från norr till söder

Drunknade sjömän som inte får ro, troll som lockar med sig människobarn och spökskepp som försvinner i tomma intet. I ”Från Döda fallet till Ales stenar” bjuder barn- och ungdomsförfattaren Lena Arro på en guidad rundtur med fakta och fiktion kring ett antal sägenomspunna platser i Sverige.
– Jag har alltid varit fascinerad av historia och av spökhistorier, säger hon.

Spöklikt i Skåne:
Förutom att Kullaberg och Ale Stenar har fått vars ett kapitel i Lena Arros bok så nämns ett antal andra platser i Skåne med spännande historier som till exempel Svaneholms slott, Glimmingehus, Tykarpsgrottan, Maglestenen, Maglehems kyrka, Klövastenen. Silvergrottan, Verkeån, och Kiviksgraven.

Lena Arro debuterade som barnboksförfattare 1991 med bilderboken Måsar och mamelucker. I samarbete med illustratörer som Catarina Kruusval och Sara Gimbergsson har hon sedan skrivit ett stort antal bilderböcker. Hon har också skrivit kapitelböcker för lite äldre läsare – ofta med skräck- och spöktema.
I nyutkomna Från Döda fallet till Ales stenar blandar Lena Arro för första gången fakta och fiktion. Och får mer utlopp än vanligt för sitt stora intresse för historia och spännande historiska platser och byggnader.
– Jag har egentligen alltid använt mig av historia men då har det varit skönlitterärt, bara i påhittade historier, säger hon. Nu blev det ett hopplock av allt material jag samlat på mig i bananlådor och pärmar.

Lena Arros intresse för historia, och även för spökhistorier, har gjort att hon, ofta tillsammans med dottern och sina två hundar, rest runt till olika platser i Sverige och hon har samlat på sig mycket material. Det svåraste med att skriva Från Döda fallet till Ales stenar var därför själv urvalet.
– Min redaktör fick säga åt mig på skarpen för det kunde inte bli hur många sidor som helst, säger hon med ett stort skratt. Jag fick stryka och stryka. Sedan ville vi också att bokens platser skulle vara utspridda i hela Sverige och att det skulle vara variation – inte bara slott utan olika typer av platser.

Till slut blev det elva olika platser från Döda fallet i Jämtland till skånska Kullaberg och Ales stenar, allt med spännande illustrationer av Filippo Vanzo.
Varje kapitel inleds med en suggestivt tecknad bild av själva platsen. På de följande sidorna kan man sedan läsa allt om platsens historia och kapitlet avslutas med en riktigt ruggig spökhistoria. Det finns också gott om extra material i varje kapitel. Läser man om Ales stenar får man tips om fler svenska skeppssättningar och Kullabergskapitlet bjuder på kortberättelser om andra osaliga andar än de strandgastar som finns med i spökhistorien.

Spökhistorierna är ofta en kombination av Lena Arros egen fantasi och av sägner och myter knutna till platserna.
– Några är helt påhittade men till exempel vad gäller Falu koppargruva så finns det en sägen om gruvfrun som finns i gruvan och behåller en del av gruvarbetarna så den har jag utgått från, berättar hon. Och i Fjällbacka finns det historier om spökskepp men jag gjorde en egen historia utifrån det. Man kan säga att jag använt kornen, men gjort om dem på mitt sätt.

Hur är det med spökhistorierna om de skånska platserna, Kullaberg och Ales stenar?
– Strandgastarna vid Kullaberg har jag hittat på men det finns också många historier om strandgastar. Ales stenar-historien är också helt påhittad men det finns sägner om att vikingahövdingen Ale finns kvar i skeppet.

Varför är du så intresserad av historia och spökhistorier?
– Jag vet faktiskt inte, men jag har alltid varit det. När jag kommer till ett ställe tänker jag, undrar vad som finns under golvet här? Och jag går gärna på kyrkogårdar. Historia fascinerar – inte det här med gamla kungar och vilka år de levde och dog utan vanligt folk. Vad de gjorde och hur de levde. Och byggnader. Vad användes de till och vem bodde där? Spöken kommer med där. När man kommer till en gammal byggnad så vet man att där har folk vistats i många hundra år och då är de spöken nu kan man säga.

Tror du på spöken?
– Jag ser inte spöken och jag vet inte om jag tror på spöken på det sättet. Jag ser dem mer som minnen av alla som har varit här tidigare. Men jag vill lämna det öppet om de finns eller inte och jag tycker om att skriva och läsa om dem. Jag pratade med några andra som skriver om spöken och vi kom fram till att vi nog är fega eller oäventyrliga så vi får ut spänning genom att läsa och skriva. Folk som klättra i berg och kör rally kanske inte har samma behov av spänning i litteraturen.

Att Skåne finns representerat med två platser i Lena Arros bok kan bero på att hon tycker att det är ett landskap med ovanligt många spännande platser.
– Kanske hänger det ihop med att Danmark haft så mycket inflytande. Det blir lite speciellt. Som Lunds Domkyrka och Dalby kyrka med sina kryptor, säger hon fundersamt och avslöjar att hon också är med i en Facebookgrupp som heter Kullamannens vänner.
– Vi gillar den gamla tv-serien Kullamannen och har varit på Kullaberg och gått i Kullamnenes spår. Och när jag var barn läste jag Nils Holgersson och blev fascinerad av Glimingehus men det var först för några år sedan som jag kom dit. Det var fantastiskt! Men det finns mycket kvar att se i Skåne för min del. Jag har kartor över skånska fornminnen och skånska slott hemma och har prickat för vad jag vill se.

Och kanske blir det fler gastkramande guideböcker framöver. Det hoppas i alla fall Lena Arro med tanke på alla platser hon inte har skrivit om än. Och redan nästa år kommer fler spökhistorier i en ny bok hon gör tillsammans med illustratören Filippo Vanzo.
– Men den är rent skönlitterär, berättar hon. Det är spökhistorier som utspelar sig i Göteborg och i olika tidsåldrar Jag har två spökhistorier kvar att skriva så det ska jag göra nu, det är ju rätt tid för spöken nu.

Spöklikt i Skåne:
Förutom att Kullaberg och Ale Stenar har fått vars ett kapitel i Lena Arros bok så nämns ett antal andra platser i Skåne med spännande historier som till exempel Svaneholms slott, Glimmingehus, Tykarpsgrottan, Maglestenen, Maglehems kyrka, Klövastenen. Silvergrottan, Verkeån, och Kiviksgraven.