David Lindgren leder ensam Melodifestivalen 2018. – Det känns väldigt ärofyllt, säger han. Foto: Stina Stjernkvist / TT

”Jag älskar att utmana mig själv”

Under årets Melodifestival delade David Lindgren programledarskapet med Hasse Andersson och Clara Henry – men nästa år leder han Melodifestivalen helt på egen hand.
– Jag blev sjukt hedrad när jag fick frågan. Jag älskar att utmana och pusha mig själv, säger David Lindgren.

Fakta: David Lindgren.
Gjorde sin första stora musikalroll i Sverige i High school musical på Nöjesteatern i Malmö 2008. Har även gjort stora roller i Hairspray och Jersey Boys.
Har medverkat i Melodifestivalen som artist tre gånger – 2012 med Shout it out, 2013 med Skyline och 2016 med We are your tomorrow.
Ledde Melodifestivalen med Hasse Andersson och Clara Henry 2017.
Fakta: Melodifestivalen 2018
Melodifestivalen 2018 kommer till Karlstad den 3 februari, Göteborg den 10 februari, Malmö den 17 februari, Örnsköldsvik den 24 februari, Andra chansen går i Kristianstad den 3 mars och finalen i Stockholm den 10 mars.

Sedan 2010 har Melodifestivalen haft två eller tre programledare varje år. Senast att anta utmaningen på egen hand var Petra Mede 2009. Och redan efter torsdagens avslöjande fick David Lindgren känna av att pressen blir större som ensam programledare när han själv fick ta alla intervjuer. Det var många som stod i kö efter SVT:s pressmöte.
– Det blir helt klart ett annat fokus på en, sa en glad David Lindgren.

Hur känns det nu då att vara ensam i rollen?
– Det känns väldigt ärofullt att de tror på mig så mycket så att de vågar låta mig göra det själv.

Du tvekade inte att tacka ja?
– Nej. När jag ledde Mellon tidigare i år var det första gången jag kände att jag var på helt rätt plats i mitt yrkesliv. Jag trivdes med att göra live-tv, jag fick visa upp det jag tränat på i alla år. Jag tror att min grundkärlek är att underhålla människor, jag tycker väldigt mycket om mitt jobb helt enkelt.

Men någon form av gästartister kommer att finnas på plats vid deltävlingarna?
– Ja, vi pratar lite om att ha någon form av gäster – olika i olika avsnitt – som leker lite i greenroom eller så. Det är ju sex veckor och med öppning, mellanakt och alla påor blir det lite mycket. Då kan det behövas lite nya ansikten.

Hela ramen i programmet, däribland också redovisning av poäng och vem som går vidare ligger dock på Davids axlar.
– Ja, då är jag själv. Och i de grejerna får man ju verkligen stå på tårna. Om någon säger i örat ”Lisa Ajax” får man inte få Tourettes och säga något annat. Då kan det också bli strul med tekniken, så det är det mest spännande momentet varje kväll.

Med sin erfarenhet från i år känner David Lindgren redan nu att han kommer att kunna påverka programmet mer.
– Jag litar verkligen mycket mer på mina egna idéer och att jag har något att komma med. Det var något som växte fram under förra årets turné, i början vågade jag inte säga vad jag tyckte, men sedan märkte både jag och ledningen att mina idéer funkade och jag fick ett självförtroende i det. Så jag känner mig mer inblandad redan nu.

Att Mello-chefen Anette Helenius och regissören Sunil Munshi har stora förhoppningar och förväntningar på David Lindgren står klart efter torsdagens pressmöte. Hellenius menar att den man söker till uppdraget 2018 måste ha en sådan bredd och artistisk mångsidighet att det inte fanns någon annan än David Lindgren att välja på. Sunil Munshi menade att programledaren också måste vara en ”top-notch-entertainer”.

Hur känns det att så höga krav på sig?
– Man ska ha höga krav på sig. Man får bara inte tänka på det för mycket utan gå ut och ha roligt, det brukar ju leda till bra saker.

Barnen är ju en viktig publik. Vad säger dina barn om ditt nya jobb, har du kunnat berätta? Vad tyckte de om dig i årets Mello?
– Jag har inte vågat berätta ännu, eftersom det kan vara svårt för den lille att hålla tyst. Nu när jag var programledare i år var det första gången jag kände att barnen var stolta över det pappa gjorde på jobbet. Det var häftigt. De har kollat på Mellomedleyt massor av gånger.

Det här uppdraget tar ditt programlederi till en ny nivå. Vill satsa mer som programledare?
– Att leda galor och liknande är så kul, men jag vill fortfarande sjunga och underhålla, det är det jag går igång på. Jag skulle inte se mig själv leda ett frågesportprogram. Just livegrejen, att få skoja och göra något nummer, det vill jag verkligen.

Hur ska du ladda nu, du ska ju ut på julturné också?
– Ja, det först och sedan ska jag njuta av att vara med familjen över jul för att efter det gå ”all in”. Nu vet jag hur mycket jobbet kräver, men jag tycker också jag blivit bättre på att ta till vara på pauserna och verkligen koppla av när jag kan, säger David Lindgren.

Fakta: David Lindgren.
Gjorde sin första stora musikalroll i Sverige i High school musical på Nöjesteatern i Malmö 2008. Har även gjort stora roller i Hairspray och Jersey Boys.
Har medverkat i Melodifestivalen som artist tre gånger – 2012 med Shout it out, 2013 med Skyline och 2016 med We are your tomorrow.
Ledde Melodifestivalen med Hasse Andersson och Clara Henry 2017.
Fakta: Melodifestivalen 2018
Melodifestivalen 2018 kommer till Karlstad den 3 februari, Göteborg den 10 februari, Malmö den 17 februari, Örnsköldsvik den 24 februari, Andra chansen går i Kristianstad den 3 mars och finalen i Stockholm den 10 mars.

×