Önnebo har tömts. Ska det bli LSS-boende där i stället?
Susanne Meijer (S) lämnade kommunalrådsuppdraget för några dagar sedan. Nu hoppar hon av helt från kommunstyrelsen, och skriver att orsaken är ”den skada som mina anhöriga drabbats av mitt politiska uppdrag”. – De har fått utstå spott och spe av rasister i Hörby, förklarar hon. Arkivbild
– Det är alldeles utmärkt att de kan bo där under perioden som de etablerar sig, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.
Anders Larsson (C) säger att det är solklart att kommunfullmäktige har beslutat att Önnebos äldreboende ska vara kvar...

Majoriteten nära att spricka

HÖRBY Den politiska majoriteten i Hörby kan spricka sedan kommunfullmäktige, efter ett maratonmöte på måndagskvällen, beslutat att Önnebo ska få vara kvar.
Det har lett till storbråk i koalitionen. S och L vill lägga ner äldreboendet i alla fall, men får mothugg av C nu som hotar lämna samarbetet.

HÖRBY
Den politiska majoriteten i Hörby kan spricka sedan kommunfullmäktige, efter ett maratonmöte på måndagskvällen, beslutat att Önnebo ska få vara kvar.
Det har lett till storbråk i koalitionen. S och L vill lägga ner äldreboendet i alla fall, men får mothugg av C nu som hotar lämna samarbetet.

Efter ett nästan fem timmar långt möte, med mängder av debattinlägg och fem voteringar, beslutade kommunfullmäktige att godkänna budgeten för 2018 och de ekonomiska planerna för 2019 och 2020. Skattesatsen blir oförändrad nästa år – 21,08 kronor.
Men det var varken skattesatsen eller budgeten som var det stora samtalsämnet efter mötet. Eftersnacket handlade i stället om Centerns oväntade utspel om att driften av äldreboendet Önnebo ska fortsätta.

Majoritetsstyret (där S, MP, C, L och KD ingår) har tidigare visat enad front när det gäller avvecklingen av äldreboendet. Det gick därför ett sus genom fullmäktigeförsamlingen när Magnus Lennartson (C) tog till orda och sade att Centern hade ett tilläggsyrkande till budgetbeslutet:
– Vi vill att socialnämnden driver Önnebo vidare, antingen genom att lägga ut driften på en privat entreprenör, eller att kommunen driver det i egen regi. I första hand gäller det till hyreskontraktet löper ut om två år, sade Magnus Lennartson.
I voteringen efteråt stod det klart att majoriteten var djupt splittrad i frågan. Centerns förslag vann med röstsiffrorna 18-16. Förutom Centern röstade även Kristdemokraterna i fempartikoalitionen för förslaget att rädda Önnebo, liksom SD och SPI i oppositionen. Mot förslaget röstade S, L, MP och V. Moderaterna avstod från att rösta. En stol stod tom på sammanträdet.
Men dramatiken tog inte slut där. På tisdagen fortsatte kontroverserna och tonläget skruvades upp ytterligare. Socialdemokraterna och Liberalerna förklarade då att man tolkade fullmäktiges beslut som att det är fritt fram att lägga ner Önnebo i alla fall.

Läs mer: Extrainkallat möte nästa vecka om krisen

– Det här betyder egentligen ingenting. Det står inget i beslutet om att det ska vara ett äldreboende på Önnebo, bara att driften ska fortsätta. Vi fortsätter avvecklingen av verksamheten som planerat. Det innebär att alla boende ska ha lämnat Önnebo senast den 15 december. Sen förbereder vi för annan verksamhet. Det troliga är att det blir ett LSS-boende där, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.
Samma besked ger kommunalrådet Susanne Meijer (S). Hon anser också att äldreboendet kan fortsätta avvecklas trots fullmäktiges beslut och ser gärna att det omvandlas till ett LSS-boende.
– I beslutet står det inte att äldreboendet ska drivas vidare. Det står inte något om innehållet. Det är bara att läsa i texten som står i beslutet. Jag tolkar det som att Centern har lagt fram ett yrkande om att Önnebo ska drivas i kommunal eller privat regi, och att är det upp till förvaltningen och tjänstemännen vad lokalerna ska fyllas med, säger Susanne Meijer.

Anders Larsson, ordförande i Centerpartiet i Hörby kommun, blir rejält upprörd när han får höra hur Hans Frank och Susanne Meijer resonerar, och menar att de försöker kringgå fullmäktiges beslut.
– Det har aldrig varit tal om något annat än att det är äldreboendet vi syftar på i vårt tilläggsyrkande. Kommunfullmäktiges beslut innebär att äldreboendet Önnebo ska vara kvar i kommunal regi, eller att driften ska läggas ut på entreprenad, säger Anders Larsson.
– Vi har ett enhälligt beslut i Centerns grupp att Önnebo ska vara kvar.

Läs mer: KD hotar också att lämna styret

Men Susanne Meijer och Hans Frank gör ju en annan tolkning av beslutet och säger att avvecklingen av äldreboendet fortsätter?
– De får göra vilka tolkningar de vill, men de har ett fullmäktigebeslut att följa, och det är det som gäller. Nedläggningen av äldreboendet Önnebo ska stoppas med omedelbar verkan. De måste acceptera fullmäktiges beslut.

Vad händer annars?
– Då upphör samarbetet i koalitionen. Att de hittar på andra tolkningar av beslutet bara för att det inte blev som de ville är det inget annat än hyckleri!

– Om de nu menar att beslutet innebär att de kan öppna ett LSS-boende på Önnebo, varför röstade de i så fall mot det i voteringen? undrar Anders Larsson.
Önnebo har för närvarande sex boende. Tre platser står tomma. Samtliga äldre som bor på Önnebo har erbjudits plats på äldreboenden i Hörby och planen är att de ska flyttas dit inom de närmaste veckorna. Hur det blir med den planerade flytten är dock oklart i nuläget.

Läs mer:

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss