Kultur

Ester Karlsson med K är Lunds egen Miss Marple

Micke Hansen och Christina Olséni tar en fika på Ester Karlssons favoritkafé.Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Lund har fått sin egen Miss Marple. I Ester Karlsson med K har Mord i Falsterbo-författarna Christina Olséni och Micke Hansen bytt miljö och kommit ännu närmre den klassiska pusseldeckaren.

Katalaner och croissanter med Valrhonachoklad. Det festar Ester Karlsson och hennes syster Barbro på när de frågar ut polisaspiranten Daniel Kowalczyk på ett kafé i centrala Lund. När jag träffar författarparet Christina Olséni och Micke Hansen på samma kafé nöjer vi oss med kanel- och kardemummabullar som tilltugg till vårt samtal om duons senaste deckare, Ester Karlsson med K.

– Jag hade en dröm från början att skriva pusseldeckare och sedan skrev Micke och jag Badhytten som blev lite som den blev, det var vår första bok, säger Christina Olséni. I Fågelskådaren kom vi lite närmre och i Ryttaren är det faktiskt lite av en slutna-rummet-gåta även om det är utomhus. Någonstans där föddes idén till Ester, att vi ville jobba mer ännu tajtare och att man som läsare får pussla lite.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Jesper Karlsson avslutade med ännu ett kryss

Jesper Karlsson avslutade sin tid i Elfsborg med ett mållöst möte med IFK Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Elfsborg och IFK Göteborg kryssar vidare mot allsvenskt rekord. Efter 0–0 på Borås Arena har båda lagen spelat tolv oavgjorda i år.
Jesper Karlsson hade önskat sig en festligare avskedsmatch.

13 kryss under en allsvensk säsong är rekordet. För att slå det behöver Göteborg och Elfsborg bara ytterligare två oavgjorda på de sista åtta omgångarna. Vad det nu skulle vara bra för.

IFK Göteborg har tränat mycket på inlägg den senaste veckan.

Orsaken till detta var att det fanns en tydlig matchplan mot Elfsborg.

Blåvitts anfallsspel gick ut på att tålmodigt upprepa samma sak. Efter bollvinst skulle den ut i bra positionerna på kanterna. Därifrån skulle det komma inlägg – både tidiga och sena, och låga och höga. Och helst hårda.

Oftast var det lekkamraterna på högerkanten – Tobias Sana och Alexander Jallow – som tog sig fram till lägena och skickade in bollen i boxen.

Inläggsfest

Med Alexander Farnerud och Pontus Wernbloom som anfallspar var det en logisk taktik. Av dem är det ingen som väntar sig kvicka djupledslöpningar.

De många bra inläggen gav halvchanser och även ett gäng hörnor. Sanas servar från hörnflaggorna var exakta och nära att resultera. Både Joseph Okumu och Frederik Holst räddade på mållinjen.

Bara under de första 45 minuterna på Borås arena slog "Blåvitt" nog fler inlägg än de gjorde sammanlagt på de 18 matcher som Poya Asbaghi ansvarade för laget.

Efter en jämn första halvlek med lite plus för Göteborg dominerade Elfsborg den andra.

Jesper Karlsson sprudlade, fintade och letade. Han pangade en frispark tätt över ribban och såg frustrerad ut.

22-åringen som har gjort elva mål i årets allsvenska ville så gärna göra ett avgörande avtryck även i sin sista match före flytten till nederländska AZ Alkmaar.

Tappar på Malmö

I fjärde tilläggsminuten slog han en frispark som Marokhy Ndione nickade i ribban.

Elfsborg tappade två poäng som hade krävts för att inte halka efter ett guldryckande Malmö FF.

IFK Göteborg behövde tre men tog i alla fall en viktig bortapoäng i kampen kring kvalstrecket.

Nästa utmaning för Blåvitt kommer redan på onsdag: cupmatch borta mot division 2-laget Husqvarna FF.

Elfsborg reser samtidigt västerut för att möta Stenungsund, som också hör hemma i division 2. Så dags har Jesper Karlsson börjat sitt nya jobb i Nederländerna.

Jakob Lundberg/TT

Sport

Leicesters knall – körde över Manchester City

Leicester vann med häpnadsväckande siffror på Etihad Stadium: 5–2 mot Manchester City.
Foto: Catherine Ivill/AP/TT
Sport
Sport Manchester City fick en kanonstart – men föll sedan som ett korthus.
Leicester tog en rejäl skalp på Etihad Stadium och vann med 5–2.

Det hela började helt enligt planen för Manchester City när den förre Leicester-spelaren Riyad Mahrez på hörna dundrade upp bollen i bortre krysset efter bara fyra minuters spel.

Sedan hände det oväntade: Efter 77 minuters spel hade 1–0 nämligen förvandlats till 1–4.

Jamie Vardy kvitterade på straff för "The Foxes" i första halvlek innan samma spelare snyggt skarvade in ledningsmålet till 2–1, fint framspelad av Timothy Castagne.

Och bara fyra minuter senare small det igen från straffpunkten för Vardy som skickade in 3–1 och säkrade sitt hattrick med knappa timmen spelad.

Vardy må ha gjort flest mål, men det vackraste stod hans lagkamrat James Maddison för när han från långt håll curlade in 4–1 upp i det bortre krysset, otagbart för målvakten Ederson Moraes.

Nathan Ake reducerade för City men sista ordet fick Leicesters Youri Tielemans som förvaltade bortalagets tredje straff föredömligt efter att Maddison rivits ner i straffområdet.

Leicester vann med hela 5–2 och orsakade därmed Manchester Citys största förlustsiffror sedan 0–3-förlusten mot Liverpool våren 2018.

Sport

Ketchupeffekten kom till slut

Artur G Bliding
Sport
Krönika Ketchupeffekten kom till slut och efter den snöpliga poängförlusten mot IFK Norrköping har Malmö FF nu 8-0 i de två senaste matcherna. En bättre uppladdning kunde man nog inte önskat sig inför säsongens med största säkerhet svåraste match på torsdag.

Om MFF haft en formsvacka - det har åtminstone sett ut så på de allsvenska resultaten ett tag och på det offensiva spelet utan Anders Christiansen på planen - så är den nog historia nu.

De som förväntat sig en spännande holmgång i seriefinalen på Eleda Stadion blev gruvligt besvikna. Det var helt enkelt stor klasskillnad mellan allsvenska ettan och tvåan.

I ungefär fem minuter kändes det som om BK Häcken kanske skulle kunna bli farliga, med en offensivt och aggressiv inledning. Men gästerna från Hisingen hade glömt att täppa till bakåt och det stod tidigt klart att det här inte skulle bli någon guldrysare.

2-0 efter en kvart, 3-0 tidigt i den andra halvleken och bud på betydligt fler MFF-mål.

Samtidigt som BK Häcken i princip inte skapade någonting alls som kunde störa Marko Johansson i hemmamålet.

Det var en veritabel styrkedemonstration av det himmelsblå laget.

Detta dessutom utan Anders Christiansen.

Att det gick vägen mot mycket blekt motstånd i Europa League-kvalet kunde man kanske vifta bort, men efter söndagens uppvisning i den allsvenska toppdrabbningen borde MFF-spelarna rakryggat kunna säga till varandra att ”...vi klarar oss ganska bra även utan AC”.

Samarbetet mellan Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin var av yppersta klass och med dessa båda i form och Christiansen tillbaka på planen får konkurrenterna det svårt att konkurrera om SM-guldet.

Jag har varit med för länge för att skriva att det är klart, men det ska verkligen väldigt mycket till för att MFF ska missa nu - även om det skulle bli några onödiga kryss till på grund av underskattning eller försök att stänga matcherna för tidigt som mot IFK Norrköping.

Däremot kommer det att bli betydligt svårare att nå säsongens tredje mål, avancemang till gruppspelet i Europa League. La Liga-laget Granada var en nitlott för Malmö FF, ett mycket kapabelt spanskt ligalag som dessutom tar matchen på fullaste allvar. Så pass mycket att de offrade en match i ligan (1-6 mot Atletico Madrid) för att vila spelare inför mötet med Malmölaget.

De lag som MFF mött hittills i kvalet går inte att jämföra med Granada. Nivåskillnaden är enorm. Jon Dahl Tomassons lag får dessutom inte fördelen av ”häxkitteln” som hjälpt Malmö FF många gånger de senaste åren.

Därmed inte sagt att MFF på något sätt skulle vara chanslöst. Med en stark defensiv och offensiv spetskompetens - vilket förutsätter att lagets anfallsspelare inte går ner sig igen och börjar bränna chanser i parti och minut så kan det absolut gå vägen. Större skrällar har inträffat.

”Om Christiansen spelar så vinner Malmö” sa Häckentränaren Andreas Alm i samband med söndagens presskonferens. Han har en poäng. Inte att det är solklart att MFF vinner med ”AC” på planen, men att det åtminstone blir svårt att vinna utan honom.

Trots det pånyttfödda självförtroendet efter de senaste målfesterna.

Inrikes

Inte säkert att kommande vacciner räddar liv

Just nu pågår ett flertal kliniska prövningar av vaccin mot det nya coronaviruset. Hur effektiva dessa blir återstår dock att se.
Foto: LM Otero
Inrikes
Inrikes Tre vaccinkandidater mot covid-19 befinner sig nu i fas 3, det sista prövningsstadiet. Målet är ett vaccin som effektivt skyddar mot det nya coronaviruset. Men vad menar vi egentligen med att ett vaccin är "effektivt"?

Hela världen längtar efter ett fungerande vaccin mot sars-cov-2, det vill säga mot det virus som just nu sprider sig i alla världsdelar och som orsakat en miljon människors död.

Men vad menar vi med när vi säger att ett vaccin fungerar? Är det om vaccinet är bra på att förhindra mild sjukdom, eller vill vi hellre ha ett vaccin som reducerar risken för svår sjukdom och förtida död? Svaret är uppenbart. Det senare, så klart.

I förra veckan offentliggjordes protokollen för hur de tre vaccinkandidater mot covid-19 som kommit längst i utvecklingsprocessen ska testas. De tre vaccinerna kommer från läkemedelsföretagen Moderna, Pfizer och Astra Zeneca och protokollen offentliggjordes i samband med att prövningarna nu gått in i fas 3, det vill säga det sista prövningsstadiet före ett eventuellt godkännande.

Studierna av vaccinkandidaterna från Moderna och Astra Zeneca kommer att involvera cirka 30 000 personer vardera, medan Pfizers studie kommer att inkludera 44 000 människor. Hälften får vaccinkandidaten, medan den andra hälften får verkningslöst saltvatten.

Milda symtom

Studierna görs för att hitta mer ovanliga biverkningar, men också för att ta reda på om vaccinet skyddar mot covid-19 eller inte.

Ett problem med covid-19 i vaccinsammanhang är dock att de allra flesta endast drabbas av mild sjukdom, medan ett fåtal riskerar ett betydligt mer allvarligt förlopp. Och enligt Peter Doshi, verksam vid University of Maryland School of Pharmacy, och Eric Topol, professor i medicin vid Scripps Research – som granskat protokollen – är det inte givet att dessa vacciner, om de godkänns, kommer att skydda mot svår sjukdom.

Allt hänger nämligen på hur de olika företagen utformat protokollen. Det vill säga vad företagen satt upp som studiernas "primary endpoint", primär effektvariabel på svenska. Det man vill att studien ska visa och kring vilken studien är utformad.

Tanken med studierna är att de ska fortgå till dess att 150 till 160 patienter drabbats av covid-19. Men gemensamt för alla tre företag är att de nöjer sig med att vaccinet ska förhindra mild sjukdom. I undersökningarna av Modernas och Pfizers vaccinkandidater räcker det med att personen ifråga drabbas av en hostning, följt av ett positivt covidtest, för att det ska räknas som en "träff". För Astra Zeneca räcker det också med milda symtom, men man kräver därutöver att personen ifråga också ska ha fått feber.

Mer skada än nytta

Enligt Peter Doshi och Eric Topol finns det flera problem med ett sådant upplägg. I tidningen New York Times argumenterar de för att även om vaccinerna visar sig förhindra covid-19, finns det inga garantier för att det också skyddar mot allvarlig sjukdom, eftersom milda symtom är mycket vanligare än allvarliga. Därutöver kommer vi inte att få reda på om hur effektiva vaccinerna är bland äldre människor, som löper störst risk att råka illa ut, eftersom en majoritet av studiedeltagarna antagligen kommer att utgöras av friska vuxna.

Dessutom, skriver de, orsakar vaccinerna från Moderna och Pfizer symtom som påminner om mild covid-19. I Pfizers tidiga undersökning drabbades över hälften av deltagarna av huvudvärk, muskelsmärtor och frossa. Om vaccinet slutligen inte visar sig vara mer effektivt än att det bara förhindrar mild sjukdom, kan en massvaccinering med detta vaccin alltså orsaka mer besvär än vad det förhindrar.

Ett tredje problem är att studierna, som involverar tiotusentals människor, kan komma att avbrytas efter att bara 150 covidfall konstaterats, vilket är alldeles för få, anser de, för ett vaccin som kan komma att ges till hundratals miljoner människor.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Oxfordvaccinet

Det vaccin som Sverige slutit avtal med är det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

En nackdel med denna strategi är dock att risken finns att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta, och inte bara coronaviruset. I så fall kommer vaccinet inte fungera om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn.

Utöver detta vaccin planerar Sverige att sluta avtal med flera andra vaccintillverkare

Utrikes

Uppskruvat tonläge inför Trump–Bidendebatt

Valrörelsen är i full gång. Inför den första presidentvalsdebatten kräver Donald Trump att hans rival ska drogtestas.
Foto: Steve Ruark/APTT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump vill att hans rival Joe Biden drogtestas före deras första debatt på tisdag, skriver han på Twitter.

Tonläget inför tisdagens presidentvalsdebatt, den första av tre, har börjat skruvas upp. I ett utspel på Twitter skriver Donald Trump att han vill att Joe Biden ska drogtestas före debatten.

"Jag kommer bestämt kräva att Sömniga Joe Biden går igenom ett drogtest inför, eller efter, debatten på tisdag", skriver presidenten på Twitter.

"Naturligtvis kommer jag själv gå med på att testas också. Hans debattprestationer har varit rekord-ojämna, för att uttrycka det milt. Bara droger kan förklara den här diskrepansen???", skriver Donald Trump.

Både Trump och Biden har gjort sig kända för ogenomtänkta uttalanden och grodor i offentliga sammanhang. De senaste månaderna har Trump återkommande tagit upp Joe Bidens mentala hälsa, och föreslagit att demokraten kanske använder sig av droger för att prestera bättre.

Donald Trump har inte lagt fram några bevis för sina påståenden. För det mesta har Biden skakat av sig attackerna, men i en intervju som sändes i tv på lördags sade Biden att presidentens "lögner" påminde honom om Joseph Goebbels, Nazitysklands propagandaminister.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sport

Sent självmål fällde Trelleborgs FF

Sport
Fotboll Kontraktskämpande Trelleborgs FF kammade noll i bortamatchen mot GIF Sundsvall i Superettan. Ett sent självmål resulterade i 1-2-förlust.

– Klart att det svider extra mycket, konstaterade mittbacken Kalle Larsson i Dplays direktsändning från NP3 arena.

– Tungt, surt och frustrerande att åka upp här, göra en helt okej första halvlek och sedan släppa in ett skitmål i slutminuterna.

Salif Camara Jönsson gav TFF en drömstart genom att nicka in Erik Anderssons hörna till 1-0 i 19:e minuten. Men bara två minuter senare kvitterade Oliver Berg.

1-1 stod sig till minut 88 då Fredrik Liverstam nickade in bollen i eget mål och därmed var dagen förstörd för gästerna.

– Slarvigt, men så är det, suckade Kalle Larsson.

Offensivt var det annars ett fall framåt för Trelleborg som oroade under hela matchen.

– Vi skapade betydligt mer här än vad vi gjort tidigare, vi var bättre på bita oss fast på motståndarnas planhalva. Men noll poäng och det är vad som räknas i slutändan.

Härnäst, måndag 5 oktober, spelare elfteplacerade Trelleborgs FF hemma mot Norrby IF.

Ekonomi

Statliga chefer inför rätta

Rosersbergs slott. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Privata fritidshus i såväl Finland som Roslagen renoverades.
Kostnaden fick skattebetalarna stå för.
Korruptionshärvan inom Statens fastighetsverk skakade om hela myndigheten, nu inleds rättegången mot bland annat före detta generaldirektören.

Statens Fastighetsverk har som uppdrag att förvalta natur- och kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är i statens ägor.

Men i det dolda hade flera anställda en helt annan agenda. Under en lång tidsperiod, 2011–2015, begicks en rad olika brott i en komplex muthärva enligt åtalet.

– Det här är vad jag skulle säga värsta exemplet på korruption inom den statliga förvaltningen. Det har varit en ohämmad korruption där han berikat sig på skattebetalarnas bekostnad och man inte haft tillräckliga kontrollmekanismer, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption.

Sex personer åtalas

Totalt står nu sex personer åtalade, misstänkta för bland annat grovt tagande och givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel.

Den huvudåtalade var chef hos myndigheten under perioden 2007–2015. Under flera års tid utnyttjade chefen skattebetalarnas pengar genom att se till att samma företag som utförde arbeten på slott i Sverige även fick i uppdrag att genomföra omfattande byggnationer på två fritidsfastigheter som han ägde, bland annat i Norrtälje kommun.

– Han har dessutom, utan att Fastighetsverket informerats, fakturerat för arbete som skulle utförts för att renovera fönster på flera slott han ansvarat för via entreprenörer som varit i beroendeställning, säger Martin Bresman.

Totalt har det handlat om 3,7 miljoner kronor där chefen själv har attesterat fakturorna utan att det enligt Martin Bresman finns några spår av att arbetet faktiskt utförts.

Åtalas för tjänstefel

Generaldirektören Björn Anderson i sin tur har åtalats för tjänstefel. Detta efter att personal som jobbade nära inpå den åtalade chefen slagit larm och kontaktat generaldirektören men Björn Anderson dröjt med sin anmälan.

– Därför har han åtalats för tjänstefel och det är i sig ganska ovanligt. Jag kan inte minnas att jag sett en generaldirektör göra det tidigare.

Historien avslöjades av TV 4:s Kalla Fakta i början av 2017 som följd av att polisen gjorde husrannsakan mot verkets huvudkontor i Gamla Stan, Stockholm liksom i de misstänktas bostäder.

Rättegången inleds nu i Stockholms tingsrätt den 28 september och beräknas pågå i drygt en månad till den 25 november.

Martin Bresman vill inte i intervjun med TT uttala sig om vad han kommer att yrka på för straff.

– Döms den huvudåtalade och de personer som åtalats för att ha lämnat mutor till honom fullt ut så är fängelse den påföljd som är föreskriven.

TT: Hur säker känner du dig på bevisningen?

– Jag anser att bevisningen är stark och kan med tillförsikt förvänta en fällande dom, annars skulle jag inte ha väckt åtal.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk förvaltar omkring 3 000 byggnader i Sverige.

Verket förvaltar också svenska ambassader, residens och institut i ett 60-tal länder.

Dagens myndighet har funnits sedan 1993 men Fastighetsverket har anor från 1600-talet.

Fastighetsverket har närmare 400 anställda.

Källa: Fastighetsverket

Sport

Toivonen: Kontrollerat och moget

Ola Toivonen var nöjd med sättet som MFF vann seriefinalen på och med att hans samarbete med Isaac Kiese Thelin klaffade igen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen fick igång sitt samarbete igen – och BK Häcken var tidigt ett slaget lag i seriefinalen på Eleda Stadion.

– Jag har saknat vårt samarbete ett tag, skönt att det kom tillbaka nu, log Ola Toivonen efter segern.

Den här gången var det ett omvänt samarbete mot förut, Kiese Thelin som spelade fram och Ola Toivonen som avslutade vid 1-0 efter bara sex minuters spel.

– Det blev en bra passning och sedan avslutade han snyggt, sa Isaac Kiese Thelin.

Sedan tog han själv över som målskytt. 2-0 nickade han in knappa tio minuter efter ledningsmålet efter ett numera klassiskt långt inkast från Jonas Knudsen.

Redan då kändes det som om matchen var avgjord.

I den andra halvleken satte emellertid Isaac Kiese Thelin även trean efter en hörna.

Trippelbyte

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson gjorde ett trippelbyte och slängde in Adi Nalic, Sören Rieks och Bonke Innocent från bänken. Så småningom även Amin Sarr. MFF kunde på ett stabilt sätt spela av matchen och det närmaste BK Häcken kom en reducering var en frispark i ribban på stopptid.

– Kontrollerat, disciplinerat och moget. 3-0 i ett toppmöte är superbra, tyckte Ola Toivonen.

– Ungefär som mot IFK Norrköping, men den här gången fick vi två poäng mer. Skönt att kunna slå av på takten några procent och spara krafter.

Erdal Rakip tyckte inte att det var någon fara trots att MFF släppte initiativet något efter 3-0.

– De hade kanske mycket boll, men de skapade ingenting.

Ryckte igen

Segern innebar att MFF ryckte i tabelltoppen igen och nu är avståndet nio poäng ner till de närmast jagande lagen, även om BK Häcken har en match mindre spelad.

Men något guldsnack bjöds det inte på efter matchen:

– Vi fortsätter ta en match i taget. Det kan gå fort i fotboll, konstaterade Erdal Rakip och Ola Toivonen var inne på samma linje:

– Det är inte avgjort ännu. Vi var tuffa matcher kvar framför oss.

BK Häcken-tränaren Andreas Alm var inte nöjd med sitt lags insats och påpekade att Häcken i varje fall inte kan hindra MFF från att ta guldet nu.

- Vi möter inte dem fler gånger, så i så fall måste de snubbla ordentligt mot andra lag på slutet. Men det är ingenting vi kan gå och hoppas på.

Granada nästa

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson var av förklarliga skäl nöjd efter matchen:

– Det var en toppenprestation. När motståndarna inte skapar några chanser överhuvudtaget i en toppmatch så betyder det ju att man gör någonting bra. jag är mycket nöjd med killarna.

Nu väntar närmast spanska Granada i play-off till Europa League. Ett Granada som sparade flera av sina spelare i söndagens match mot Atletico Madrid som förlorades med 1-6.

– Det visar att de tar matchen på största allvar. Det blir säkert tufft, men vi ska ge dem en match, sa Ola Toivonen.

NÄSTA ARTIKEL