Micke Hansen och Christina Olséni tar en fika på Ester Karlssons favoritkafé.Foto: Gunilla Wedding
Micke Hansen och Christina Olséni framför porten på sandgatan som döljer Bostadsrättsföreningen där Ester Karlsson löser en mordgåta - åtminstone i fiktionens värld. Foto: Gunilla Wedding
Micke Hansen och Christina Olséni, aktuella med Ester med K.
Micke Hansen och Christina Olséni framför porten på Sandgatan som döljer bostadsrättsföreningen där Ester Karlsson löser en mordgåta – åtminstone i fiktionens värld. Foto: Gunilla Wedding

Ester Karlsson med K är Lunds egen Miss Marple

Lund har fått sin egen Miss Marple. I Ester Karlsson med K har Mord i Falsterbo-författarna Christina Olséni och Micke Hansen bytt miljö och kommit ännu närmre den klassiska pusseldeckaren.
– Vi ville ha en kvinnlig huvudperson som inte är så genomgod och snäll, säger Christina Olséni som är ett stort fan av Agatha Christie och Maria Lang.

Micke och Christina om …
… de aldrig tröttnar på att skriva ihop?
Micke: ”Nej vi har inte gjort det än i alla fall och skulle vi känna så hade vi diskuterat det. Vi är alltid helt raka med vad vi känner och tycker.”
Christina: ”Sedan är det mycket roligare att skriva ihop, bara tanken på att man skulle sitta ensam känns tråkigt.”
Micke: ”Vi är också så enade i vad vi vill göra, vad vi tycker om att skriva, att vi inte vill ha så mycket våld och blod till exempel. Vi drar åt samma håll helt enkelt.”
… var de får alla idéer från?
Micke: ”Det brukar folk fråga oss om och om idéerna aldrig tar slut, men det gör de inte. Vi är väldigt kreativa båda två.”
Christina: ”Man plockar mycket ur sitt eget liv och snappar upp saker vi hör från omgivningen. Vi har till exempel kompisar som renoverar ovanvåningen och aldrig tycks blir färdiga. Det snodde vi till Mårten i Mord i Falsterbo och när en granne till mig skaffade höns kom vi på att det skulle Mårten också ha.

Katalaner och croissanter med Valrhonachoklad. Det festar Ester Karlsson och hennes syster Barbro på när de frågar ut polisaspiranten Daniel Kowalczyk på ett kafé i centrala Lund. När jag träffar författarparet Christina Olséni och Micke Hansen på samma kafé nöjer vi oss med kanel- och kardemummabullar som tilltugg till vårt samtal om duons senaste deckare, Ester Karlsson med K.
– Jag hade en dröm från början att skriva pusseldeckare och sedan skrev Micke och jag Badhytten som blev lite som den blev, det var vår första bok, säger Christina Olséni. I Fågelskådaren kom vi lite närmre och i Ryttaren är det faktiskt lite av en slutna-rummet-gåta även om det är utomhus. Någonstans där föddes idén till Ester, att vi ville jobba mer ännu tajtare och att man som läsare får pussla lite.

Badhytten som kom ut 2015 var den första bok som Christina Olséni och Micke Hansen skrev tillsammans. Det blev den första delen i deras Mord i Falsterbo-serie där Fågelskådaren (2016) är nummer två och årets Ryttaren nummer tre. Här löser poliserna Mårten Lind och Lisa Stark mordmysterier i trakten kring Skanör-Falsterbo, där författarna själva också bor, med benäget bistånd av en grupp minst sagt aktiva och självrådiga pensionärer.
I Ester Karlsson med K, som släpptes i oktober, fortsätter författarparet att kombinera oblodiga mordmysterier med humor och med pensionärer som gåtlösare och huvudpersoner men har bytt miljö till en bostadsrättsförening på Sandgatan i Lund.
– I och med att vi är två författare som skriver tillsammans blev det för lite för oss att skriva en bok per år, både i tid och ekonomiskt, förklarar Christina Olséni.
– Sedan var det väldigt behagligt att skapa ett nytt universum med nya karaktärer, fortsätter Micke Hansen. Vi sa också att vi inte kan skriva en serie om en ny karaktär som även den utspelar sig i Skanör-Falsterbo och diskuterade olika ställen och kom snabbt fram till Lund. Jag är född och uppvuxen här och Christina har pluggat här.
– Lund är en lagom stor stad där det kan bli lite småstadskänsla och det är en så mysig stadskärna med Lundagård och Domkyrkan. Även de som inte bor i Lund kan känna igen sig, lägger Christina Olséni till. Och Ester har ingen bil men i och med att hon bor på Sandgatan kan hon röra sig i hela centrum ändå. Sedan är det ganska skönt att inte bo i orten man skriver om som omväxling.

Ester Karlsson bor på fjärde och översta våningen i bostadsrättsföreningen Lärkan på Sandgatan i Lund. Hon är änka och bor ensam med kakaduan Roland och sörjer sin man Bengt som var en välkänd rättsläkare i Lund. När bostadsrättsföreningens vaktmästare Rolf Hansson hittas död på vinden med en skruvmejsel intryckt i bröstet går Ester med liv och lust in för att hitta mördaren före poliserna. Till sin hjälp har hon sin syster Barbro och hennes sjukdomsfixerade man Arne och Ester drar sig inte för att fråga ut samtliga boende i bostadsrättsföreningen.
Hela idén började också med bostadsrättsföreningen.
– Vi ville använda oss av det slutna rummet som vi började med i Ryttaren, säger Christina. Vi bestämde oss för att det ska vara helt vattentätt och att mördaren måste vara någon av de boende i föreningen. Sedan var det skönt att det inte är en traditionell polisutredning. Poliserna är bipersoner och Ester driver utredningen framåt genom att fråga ut dem, kriminalteknikerna och sina grannar.
– Ja, det var skönt att slippa alla polisförhör när man skrev, instämmer Micke. I stället blir det plats över att bygga mer kring karaktärerna. Det handlar också om hur man ser på sina grannar och hur väl man egentligen känner dem.

Är Ester lite av en Miss Marple?
– Absolut. Vi ville ha en kvinnlig huvudperson och någon som inte är genomgod och snäll utan Ester är lite sur och vresig och vill egentligen vara för sig själv. Hon drar sig inte för att säga vad hon tycker. På ytan ser hon vänlig och timid ut men skenet bedrar, säger Christina Olséni som är ett riktigt fan av klassiska pusseldeckare à la Agatha Christie och Maria Lang.
– Sedan är det lite sorgligt också, säger Micke Hansen. Ester sörjer sin bortgångne make, hennes enda sällskap är kakaduan Roland som hon matar med vaniljdrömmar. Och så har hon sina rutiner och går till Domkyrkan och tänder ljus och till Bengts grav på Norra Kyrkogården och berättar om sin vardag. Och det är väl också charmen att när mordet inträffar får Ester något att fylla dagarna med.
– Sedan råkade det bli en bok med pensionärer som huvudpersoner igen, konstaterar Micke Hansen. Men vi gillar äldre och sedan är det praktiskt när det handlar om att lösa gåtor, pensionärer har mycket tid och är hemma på dagarna.
– Och det är också viktigt att äldre har någon att identifiera sig med i böckerna de läser, menar Christina Olséni.

Ester Karlsson med K försläpptes på Bokmässan i Göteborg i slutet av september och Micke Hansen och Christina Olséni är redan i gång med nästa bokprojekt – den fjärde Mord i Falsterbo-boken, Strandhotellet, som kommer ut i maj nästa år. Samtidig går duon också och klurar på en serie barnböcker.
– Vi har fått många förfrågningar från föräldrar och bibliotekarier om vi inte ska skriva för barn också så nu har vi på börjat lite, berättar Christina Olséni
– Det blir en serie för barn 6 till 9 år som utspelar sig i skolans värld och handlar om en vaktmästare som startar en detektivbyrå för att lösa mysterier som dyker upp i skolan, avslöjar Micke Hansen entusiastiskt. Och vi har redan satt en del karaktärer – vaktmästaren ska heta Tore E. Händig och så finns det en idrottslärare som heter Stig Bygel, matteläraren Linn Jahl och städerskan Arja Moppinen.
– Som du förstår kommer det att vara väldigt skruvat med mycket humor som både barn och vuxna kan skratta åt, säger Christina Olséni. Och så en deckarnöt som barnen kan lösa.
– Dock är bokserien ännu på idéstadiet och vi har inte presenterat den för vare sig förlag eller vår agent än, säger Micke.

Naturligtvis kommer Ester Karlsson också tillbaka. Planen är att bok nummer två kommer nästa höst och att Ester då får lämna bostadsrättsföreningen Lärkan och kanske även Lund tillfälligt.
– Vi kan inte ha ett mord till i bostadsrättsföreningen så vi får flytta Ester och några av karaktärerna. De ger sig kanske ut på en resa, säger Christina Olséni.
– Mycket längre har vi inte kommit egentligen men vi vet att vi vill ha det slutna rummet igen så det kan vara att de åker till något slott eller en herrgård, eller kanske på en kryssning, fyller Micke Hansen i.

Micke och Christina om …
… de aldrig tröttnar på att skriva ihop?
Micke: ”Nej vi har inte gjort det än i alla fall och skulle vi känna så hade vi diskuterat det. Vi är alltid helt raka med vad vi känner och tycker.”
Christina: ”Sedan är det mycket roligare att skriva ihop, bara tanken på att man skulle sitta ensam känns tråkigt.”
Micke: ”Vi är också så enade i vad vi vill göra, vad vi tycker om att skriva, att vi inte vill ha så mycket våld och blod till exempel. Vi drar åt samma håll helt enkelt.”
… var de får alla idéer från?
Micke: ”Det brukar folk fråga oss om och om idéerna aldrig tar slut, men det gör de inte. Vi är väldigt kreativa båda två.”
Christina: ”Man plockar mycket ur sitt eget liv och snappar upp saker vi hör från omgivningen. Vi har till exempel kompisar som renoverar ovanvåningen och aldrig tycks blir färdiga. Det snodde vi till Mårten i Mord i Falsterbo och när en granne till mig skaffade höns kom vi på att det skulle Mårten också ha.