Förslaget om pensionärsrabatt på stadsbussarna i Malmö har väckt debatt om kostnaderna. Arkivbild

Tvist om pensionärsrabatt

MALMÖ De rödgrönas förslag om en pensionärsrabatt på stadsbussarna i Malmö för alla över 70 år har väckt en debatt om kostnaderna.
Både Moderaterna och Sverigedemokraterna överväger att lämna in sina egna versioner av pensionärsrabatten.

– Förslaget från de rödgröna är oseriöst och orealistiskt därför att de inte har tagit reda på vad det skulle kosta om många åker mycket med stadsbussarna, påpekar oppositionsrådet Torbjörn Tenghammar (M).

Moderaterna funderar på samma alternativ som i exempelvis Lund och Helsingborg, där alla över 75 år åker gratis på stadsbussarna med sitt Jojo Senior mellan klockan 9 och 15 samt mellan 18 och 04.

Enligt Tenghammar räknar partiet just nu på sin budget och kommer eventuellt att lägga fram ett eget förslag för pensionärsbussresor i sin budget.
– Vi vill också att alla över 75 år ska ha fria bussresor. S och MP är fel ute när de tror att 10 miljoner kronor räcker för att finansiera busskorten, menar Magnus Olsson, kommunalråd för SD.
Han pekar på att partiet har drivit frågan om pensionärsrabatt i flera år och att det nu riskerar att inte bli av om budgeten spricker.
– Varför oroa folk med sådana påståenden. Vi kommer att om vi får majoritet för vår budget att driva igenom rabatten resan i början av 2018 och ingen pensionär som vill ha ett seniorkort kommer att ställas utanför och missa rabatten, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S).

Förslaget som det tvistas om är S och MP:s budgetsatsning på att ge rabatt på stadsbussarna för alla pensionärer över 70 år så att var tredje resa blir gratis.
Förslaget grundar sig på beräkningar från Skånetrafiken som innebär att 40 procent av 70-åringarna skulle göra 40 resor per år. Det innebär en kostnad på 10 miljoner kronor per år.
Räknar man däremot enligt resandet i Helsingborg, där 60 procent av 75-åringarna gör 60 resor per år hamnar kostnaden på 37 miljoner kronor.

– I Helsingborg är alla bussresor gratis vilket gör att fler äldre åker buss. Vi tror inte på samma effekt i Malmö även om fler kommer att åka buss. Hos oss är det också många som cyklar eller promenerar, förklarar Carina Nilsson.
Hon påpekar också att förhandlingarna med Skånetrafiken om pensionärsrabatten får utvisa exakt hur stora kostnaderna kan bli. Det handlar om cirka 35 000 pesnionärer som kan bli aktuella för att ta del av rabatten på bussarna i Malmö.

Ska den politiska opinionen fälla de rödgrönas budgetförslag om pensionärsrabatten gäller det att samtliga opinionspartier, även Vänsterpartiet enas om ett annat förslag.
När de rödgrönas budget tas upp i kommunstyrelsen tisdag har övriga partier två veckor på sig att lämna sina budgetalternativ.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev