Avtalet om snabbtåg till Lund är klart

lund Ramavtalet med staten om snabbtågen från Lund till Hässleholm, den första sträckan på en ny stambana, är klart.
Det är fördelaktigt för Lund, menar kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
Anledningarna är att det slås fast att banan byggs för tåg som kör i 320 km/h och att Trafikverket inte utesluter att betala för en underjordisk lösning vid Lund C.

– Detta är en jättestor framgång för kommunen. Vi får in i avtalet att tågen ska köra i 320 km/h. Eftersom detta är första sträckan på den nya stambanan, innebär det att vi sätter standarden för vad som gäller nationellt, säger Anders Almgren.
Att det är den högre hastigheten har varit ifrågasatt sedan staten för en tid sedan slirade på målet och lyfte fram att den nya banan skulle byggas för hastigheter på 250 km/h.

Den andra nyheten, enligt Anders Almgren, är att Trafikverket/Sverigeförhandlingen i avtalet håller dörren öppen för vilken stationslösning det ska bli för Lund.
– Grundutförandet är en station i markplan, men sedan står det i avtalet att om detta inte går att genomföra kan en annan lösning väljas. Faktorer som kostnader, landskapsbilden (i Lund fall stadsbilden), barriäreffekter, miljöbalkens krav eller möjligheter att inrymma stationen i befintlig miljö ska vägas in, säger Anders Almgren.

– Nu ska vi sätta oss ner tillsammans med Trafikverket och hitta en så bra lösning för Lunds C som möjligt där den nationella nivån är med som finansiär, fortsätter han.
Ramavtalet ska behandlas under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagskvällen. För att det ska vara giltigt krävs också ett beslut i Lunds och Hässleholms kommunfullmäktige, i Region Skåne motsvarande organ och i regeringen, som väntas ta ställning i april.

Philip Sandberg (L), kommunalråd, menar att Lunds kommun inte har satt hårt mot hårt.
–Vi Liberaler är tydliga om att vi vill ha en nedgrävning av spåren. Vi måste ha en mer bestämt skrivning om detta i avtalet och det är nu vi har chansen. Den nuvarande formuleringen är för vag, säger han.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...