”Husvagnslösningen” fick hård kritik

STAFFANSTORP – Kom gärna och hälsa på våra nya kommuninvånare, de är här i dag för att försöka lära sig svenska eftersom kommunen inte har egen svenska för invandrare.

Det sade Hali Liddell (S) i kommunfullmäktige när budgeten skulle klubbas på måndagen.

Bland åhörarna fanns några av de nya invånare som bor i de uppmärksammade husvagnarna.
– De är här för att lyssna på oss i dag, hälsa gärna på killarna, de är våra nya kommuninvånare och inte bara ”nyanlända”. Det är alltid lättare att ha hälsat på varandra inför att vi ska ta andra beslut som berör integration och deras boende, sade Hali Liddell som också slog ett slag för pengar i budget åt sfi i kommunen.
– Nya invånare får vänta fyra månader innan de får en plats i Lund och kan börja lära sig svenska eftersom Staffanstorp inte har någon egen sfi-undervisning utan köper av Lund.
Lund prioriterar inte oväntat sina egna och Staffanstorps invånare får då vänta länge på plats.
– Under väntetiden får de nöja sig med det Rådtorg som finns i kommunen, vårt språkkafé eller komma till kyrkans lokaler, sade Hali Liddell.
Från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet framfördes kritik mot att kommunen placerar sina nya invånare i husvagnar.
Harald Svedberg (V) menade att Staffanstorps sätt att ta emot nyanlända är en skamfläck och att det blir detta man kommer att förknippa med Staffanstorp i en framtid.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×