Foto: Matilda Arborelius
Foto: Matilda Arborelius

Med en brinnande lust att berätta historier

Kultur De tre banden om Skånes 14 000 år långa historia är nu utgivna och författaren bakom dem är nöjd och en smula lättad över att historien nu är färdigskriven.
– Det är jätteskönt. Gudskelov är det svårt att tänka efter före. Det var nog ett mycket större jobb än jag kunnat föreställa mig, säger Gunnar Wetterberg.

Född: I Malmö 1953
Bor: I Stockholm och har hus i Skånes Fagerhult och Brantevik.
Bakgrund: Historiker, författare, ursprungligen diplomat. Har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Utsågs till hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien Medverkar även som expert i tv-programmet Fråga Lund.
Gunnar Wetterberg om …
… samarbetet med experter under arbetet med böckerna …
– Med varje bok har jag haft ett gäng kloka professorer som har läst och haft väldigt mycket synpunkter och slagit mig på fingrarna. För några år sedan blev jag invald i Vetenskapsakademin, där det finns ett par duktiga arkeologer och en duktig lingvist och de har hjälpt mig och läst vad jag skrivit och tipsat om var det finns mer att hitta och var jag har hamnat snett.
… om att sluta sitt jobb för att skriva på heltid …
– Då kände jag att jag hade varit chef i 30 år och började bli less på planeringssamtal och budgetuppföljningar och så där. Jag hade det här skånska projektet och kände hur oerhört stort det var, jag insåg att jag behövde koncentrera mig på heltid för att föra det i hamn.
… om var intresset för historia kommer ifrån …
– När jag fyllde sju år fick jag en bredvidläsningsbok för småskolan som hette Förr i världen och den kom i tre delar. Jag tror att jag fick en på varje födelsedag, så när jag var nio år gammal visste jag precis vad jag skulle bli när jag blev stor – jag skulle bli historiker. Det har varit ett oerhört starkt intresse hela vägen.

Vi träffas i Gunnar Wetterbergs hus i Brantevik en mulen höstdag. Huset är ett av två han har i Skåne. Det andra ligger i Skånes Fagerhult och ligger honom något varmare om hjärtat. Där finns det nämligen gott om något som saknas i Brantevik: skog.
– Det syns i de här böckerna att jag är fascinerad av skog och hur träden vandrar. Det kommer från att jag själv håller på med skog. Att få skriva om hela landskapet – det gör att man kan frossa i det man själv tycker är kul, säger Gunnar Wetterberg.
Och visst måste det finnas ett brinnande intresse för att orka med att skriva 2 000 sidor om Skånes 14 000 år långa historia – och en rejäl dos nyfikenhet.

Var kommer nyfikenheten ifrån?
– Det är väl en slags forskarnyfikenhet. En gång trodde jag att jag skulle bli historieforskare på riktigt, att jag skulle stanna vid akademin och disputera och i bästa fall få en tjänst så småningom, berättar han.

Det var på 70-talet som Gunnar Wetterberg studerade historia men självförtroendet vacklade. Han var inte säker på att få en tjänst som historieforskare och blev diplomat istället. Så småningom började han på finansdepartementet. För sisådär tio år sedan började en pockande idé om en historiebok om Skåne ta form.
– Jag la upp en mapp som hette Skåne år 2006. Och jag har syndat, jag har gjort hundöron i böcker jag har dragit streck i kanten och sedan har jag satt mig ned och gjort utdrag ur det jag läst. Det är omöjligt att hålla allt i huvudet. Jag tror att jag har omkring 600 filer med avhandlingar jag gått igenom och dammsugit på sådant som jag tror skulle kunna vara nyttigt. Det höll jag på med i flera år, att bara läsa.
Men han var sin idé trogen.
– Jag hade bestämt mig för att jag ville göra det ända från början fram till nu, för det hade ingen annan gjort tidigare, säger han och berättar att han inte hör till de författare som håller sina projekt hemliga.
– Jag berättar för folk vad jag ska göra för då blir jag tvungen att göra det. Annars blir det skämmigt, säger han med ett skratt.
De tre böckerna om Skånes historia kom ut med ett halvårs mellanrum.
– Det betydde att förra sommaren var hemsk! Då gick jag med 14 000 år i huvudet. Jag jobbade med alla tre manus samtidigt. Jag höll på att korrekturläsa ettan, stod mitt uppe i att göra ett slutmanus på tvåan och så höll jag på att skriva manuset på trean. Då var det mycket.

Skulle du göra om det?
– Jag tror inte det, jag tror inte jag kommer att göra något så stort mer. Jag skrev en biografi av Axel Oxenstierna för femton år sedan och det var nog ett nästan lika stort jobb. Det får nog räcka med de två.
Under arbetet har han inte bara lagt mycket tid på research, utan också besökt de platser han skriver om.
– Det har varit det roliga med att göra den här Skåneboken, att det nästan är lika mycket geografi som historia. När man är ute och kör i landskapet och ser en vägskylt så liksom kopplar man vägskylten till något man skrivit om – det är jättekul.
Han har också varit omkring Finjasjön, vid Mölleröd där den äldsta boplatsen finns och vid Mjölkalånga där det stod ett stort slag på 1300-talet.
Hans ambition med böckerna har varit att försöka växla mellan en övergripande historieskrivning och att lyfta upp små skrönor eller annorlunda anekdoter som han stött på i sin research.
– Jag tycker att det är hemskt roligt att berätta historier och fånga någonting i en skröna eller en person som jag tycker står för något spännande. Antingen något som är lite annorlunda i sin tid eller som förkroppsligar tiden väldigt mycket, säger han.
Han nämner bland annat pigan Hanna Larsdotter från Anderslöv, som i början av 1700-talet vägrade låta sin matmor fysiskt inspektera henne för att se att hon inte förlustat sig och därmed blivit havande. Hanna Larsdotter stämde sin matmor och fick rätt.
– Jag tycker det är så häftigt! Det säger någonting om den sociala kontrollen och förtrycket av tjänstefolket, men det säger också att människor kunde protestera och vågade protestera och kunde få rätt vid sådana här övergrepp.
Gunnar Wetterberg har också försökt att lyfta upp sådant som kanske gått tidigare historieskrivare lite förbi.
– Jag hör till de här som tycker att det är rätt roligt att somna med en deckare, och det är nog därför jag varit lite fascinerad av de här gåtorna och pusslen, och av att beskriva hur man lagt pusslen. Ibland har man kommit fram till slutsatser som man tror står sig och ibland vet man inte. Ibland har man i alla fall kommit på ett nytt sätt att analysera det hela.

Varför satte du punkt där du satte punkt, år 2017?
– Ja, jag kunde ju inte komma längre! säger han med ett skratt. Det är klart hade varit enklare att välja nåt stoppdatum, men samtidigt har de senaste årtiondena i Skåne varit så dramatiska.
Gunnar Wetterberg flyttade ifrån uppväxtstaden Malmö under den avindustrialisering som drabbade även Helsingborg och Landskrona hårt. Sedan följde 80-talet, en sökande och prövande period.
– Det hade varit så trist att sätta punkt där. Jag ville ha med det här som håller på att hända med pågatåget som knyter samman landskapet och att Lund har fått ny växtkraft genom Ideon, berättar han. Samtidigt har Sverigedemokraterna ju vuxit fram från Skåne och det hade varit konstigt att inte skriva om det. Så jag bestämde mig för att jag ville gå ända fram till i dag.
Trots att arbetet med boken var påfrestande har Gunnar Wetterberg redan börjat fundera på nästa projekt.
– Det är möjligt att jag ska gräva ned mig i det här med skog och träd. En essäbok om vad skogen har betytt, hur vi har sett på skogen genom århundraden, hur vi använt den vid olika tider och så. Jag har i alla fall börjat den där processen med att läsa och sedan får jag se om det bär till någonting nytt.
Intresset för träd och skog väcktes redan under barndomen. Hans pappa planterade alla svenska lövträd på baksidan av huset där han växte upp för barnen skulle lära sig vilka de var.

Än så länge är projektet rätt flytande. Det är det som är det roliga i början av en process, man behöver inte bestämma sig för nåt särskilt.

Så det är första fasen som är roligast?
– Nej, nej, det är svårt. När man har läst en bok och har hur många grejer som helst som man vill dra ut ur den är det så himla tråkigt att göra det. Mycket av det som var spännande har man redan tillgodogjort sig och då är det bara en fråga om att sätta allting i en fil för att ha det tillgängligt. Jag har aldrig sprungit maraton, men jag tror att det är oerhört plågsamt när man är mitt i det och fruktansvärt tråkigt, men grejen när man gjort det – det är en kick.

Född: I Malmö 1953
Bor: I Stockholm och har hus i Skånes Fagerhult och Brantevik.
Bakgrund: Historiker, författare, ursprungligen diplomat. Har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Utsågs till hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien Medverkar även som expert i tv-programmet Fråga Lund.
Gunnar Wetterberg om …
… samarbetet med experter under arbetet med böckerna …
– Med varje bok har jag haft ett gäng kloka professorer som har läst och haft väldigt mycket synpunkter och slagit mig på fingrarna. För några år sedan blev jag invald i Vetenskapsakademin, där det finns ett par duktiga arkeologer och en duktig lingvist och de har hjälpt mig och läst vad jag skrivit och tipsat om var det finns mer att hitta och var jag har hamnat snett.
… om att sluta sitt jobb för att skriva på heltid …
– Då kände jag att jag hade varit chef i 30 år och började bli less på planeringssamtal och budgetuppföljningar och så där. Jag hade det här skånska projektet och kände hur oerhört stort det var, jag insåg att jag behövde koncentrera mig på heltid för att föra det i hamn.
… om var intresset för historia kommer ifrån …
– När jag fyllde sju år fick jag en bredvidläsningsbok för småskolan som hette Förr i världen och den kom i tre delar. Jag tror att jag fick en på varje födelsedag, så när jag var nio år gammal visste jag precis vad jag skulle bli när jag blev stor – jag skulle bli historiker. Det har varit ett oerhört starkt intresse hela vägen.

Läs mer: