En efterlängtad pensionärsrabatt införs i Malmö nästa år om de rödgrönas budget går igenom i kommunfullmäktige. ARKIVBILD

Rabatt på bussen för alla som fyllt 70 år

MALMÖ En efterlängtad satsning kommer i Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetförslag för 2018. Tio miljoner kronor avsätts för att ge alla pensionärer över 70 år rabatt på bussresor.

– Tanken är att våra äldre ska kunna ha en god livskvalitet och fortsätta vara aktiva långt upp i åldrarna, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S) med ansvar för vård och omsorg.

Hon pekar på att aktiviteter främjar hälsan och gör att folk mår bättre när de får vara i ett socialt sammanhang och ha ett nätverk som trygghet.

– Det blir inte gratis att åka buss för våra äldre men det blir ett rabatterat pris som i princip innebär att var tredje bussresa i Malmö är gratis, berättar Carina Nilsson.
Krav på någon form av pensionärsrabatt på bussarna i Malmö har länge varit en het fråga. Tidigare har man diskuterat att införa rabatten bara dagtid.
Men nu gäller det hela dygnet så att folk ska kunna gå ut även på kvällar och helger. Totalt 35 000 Malmöbor kommer att beröras av bussrabatten.
– Det är många som har hört av sig och önskat rabatt på bussarna för äldre. Det är den frågan som flest Malmöbor hör av sig till kommunkansliet om, säger Carina Nilsson.
Hon pekar också på att de rödgrönas satsning i Malmö på bussrabatt är i linje med sänkningen av skatten och höjningar av bostadstillägget, som regeringen satsar på i sin budget.
Elva av Skånes kommuner har rabatt på bussresorna för pensionärer över 70 men oftast över 75. Bara någon enstaka kommun har helt gratis bussresor, som Helsingborg.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev