Kristian Mjörnman och måltjuven Martin Johannson är taggade inför Lunds BK:s kval till division ett. Foto: Artur G Bliding

Lunds BK laddar för avgörande kvalmatch

LUND Lördag eftermiddag kan Lunds BK bli klart för division ett efter två säsonger i tvåan.
– Det känns rättvist att vi får chansen att kvala efter vår fina höstsäsong, säger lagkaptenen Martin Johansson.

När Martin Johansson kom till ”Krubban” för fyra år sedan krigade laget i toppen av ettan och det pratades om avancemang till Superettan.
Sedan sprack bubblan.
– Då kom vi trea i division ett och laget var moget för spel i Superettan. Men på ett år var vi plötsligt inte ens mogna för division ett-spel. Ekonomin var inte bra och alla lämnade för nya klubbar, berättar LBK:s lagkapten.

Nu kan man vara på väg tillbaka till division ett.
– Vi hade en mellansäsong förra året men nu har de yngre killarna tuffat till sig och så har vi fått in ett par rutinerade spelare som vet hur det känns att vinna. Det har tagit tid att vända trenden, men nu är vi på rätt väg igen, förklarar Martin Johansson.
Tränaren Stefan Jansson (första året) fyller i:
– När jag kom var grabbarna rätt så stukade efter att ha förlorat många matcher. Men kvaliteten på truppen var bra och med hård träning och mycket träning så har segrarna börjat komma också.
Det började lite knackigt under våren på grund av sjukdomar och skador och sedan lämnade nyckelspelare som Mårten Nordbeck och Robin Andersson under sommaren. Men vändningen kom till slut:
– Vi har vunnit nio av tio under hösten och vinnarmentaliteten har börjat växa fram igen, berättar Stefan Jansson.

En som klivit fram är Kristian Mjörnman.
– Han kom från Lödde i trean och har gjort 15 mål i division två. Det är ganska häftigt.
Strefan Jansson lyfter också fram sin lagkapten lite extra;
– Spelare med rutin som visar vilket jobb som ska göras i både matcher och på träningar, som Martin och Fredrik Karlsson, är jätteviktiga för laget.
Två av tre lag från kvalgruppen går upp i division ett. Eftersom FC Trollhättan och Eskilsminne spelade oavgjort räcker det för Lunds BK att vinna lördag eftermiddag.
– Det är en match som är väldigt svårbedömd. Trollhättan ska väl vara bäst av de här tre lagen, men nu har de kniven mot strupen. Vi kan vinna mot alla tre.
– De är mest rutinerade. Vi är underdog men kan absolut vinna. Fast det kommer att krävas hårt jobb för att göra det, säger Martin Johansson.