Utställningen

Musik bakom galler på Malmöhus

Love TruVandi sjunger under pressmötet för Musik bakom galler. Foto: Claes hall.
Artikel Utställningen Musik bakom galler invigs på Malmöhus på lördag 28 oktober och berättar om livet på kvinnofängelset Hinseberg genom musik, text, en film och en utställning några trappor upp på. Projektet har först kommit ut som albumet Hinseberg i maj i år och utställningen öppnar med en livekonsert med delar av materialet.

Initiativtagaren, musikern Sara Thuresson, inspirerades att spela på svenska anstalter av Johnny Cashs konserter på fängelser som sedan blev till albumen At Folsom Prison och At St Quentin.

I svenska sammanhang är det omöjligt att inte tänka på Kajsa Grytts kritikerhyllade album Brott & Straff – Historier från ett kvinnofängelse från 2006, där Grytt har tonsatt kvinnliga fångars historier och texter. Den torftiga fängelsemiljön har skapat ett rikt musikaliskt arv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Krogarna i Danmarks huvudstad Köpenhamn kommer inom kort att fyllas av gäster igen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Barer, restauranger och värdshus slår upp portarna och fotbollsfans kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren.
Smittoläget är stabilt och Danmarks återöppnande sker snabbare än vad som tidigare planerats.

– Sunt förnuft att öppna mer och att lätta några av de strängaste reglerna, säger Katia K Østergaard, chef för hotell- och restaurangförbundet Horesta.

Men pandemiproblemen försvinner inte i ett slag, varnar hon.

Det var på fredagen som danska myndigheter bekräftade att även barer och värdshus omfattas av de restriktionslättnader som de politiska partierna enades om kvällen innan. Det innebär att danskar från och med den 21 april kan ta ett glas på en uteservering utan att behöva visa upp ett så kallat coronapass.

"Är under kontroll"

För att äta eller dricka inomhus krävs dock både bordsbokning samt att gästerna visar upp ett pass – som påvisar att de har har vaccinerat sig, har antikroppar eller gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Alkoholservering får pågå till klockan 22 och en timme senare ska restaurangerna vara stängda.

Från och med nästa onsdag blir det även okej för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som tidigare meddelats. Och utomhus får hela 50 personer samlas, enligt beslut från en bred majoritet i folketinget.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Beslutet innebär att väsentliga delar av det planerade danska återöppnandet tidigareläggs. Heunicke säger att det kommer att påverka "allas vår vardag" i en positiv riktning.

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar mer än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Skolor och sport

Från den 21 april får även skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, ta emot fler elever. Få vissa gymnasieutbildningar får samtliga elever komma tillbaka till undervisning i skolorna.

När det gäller idrottsevenemang får upp till 500 åskådare då komma in på läktarna i bland annat superligan, Danmarks högsta fotbollsliga. Motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Och religiösa samfund får nu hålla gudstjänster och andra sammankomster i mer än en halvtimme.

"Ytterst glädjande", kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentrum och stormarknader på onsdag.

Öppnar gränserna

Alla danska partier utom Nye Borgerlige står bakom beslutet om en snabbare tidtabell för lättnaderna.

– Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, konstaterar Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

Under maj och juni kommer restriktionerna att lättas ytterligare. Om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper om upp till hundra personer inomhus och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare har Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start 21 april. Från och med den 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Danmark och coronaviruset

Genom omfattande nedstängningar har Danmark lyckats stävja en "tredje våg" av coronavirussmitta. I december noterades flera tusen fall om dagen, nu är de nere på 500-700.

Totalt har drygt 241 000 fall av covid-19 registrerats i Danmark.

2 450 människor har avlidit i virussjukdomen.

Källa: Reuters och Johns Hopkins Universitys sammanställning

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Den infrastruktursatsning som regeringen lagt fram tas emot med lättnad och glädje hos regionerna.

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Även de kommuner som berörs av att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas i södra Sverige välkomnar satsningen.

– Jag tycker att de svarade tydligt på frågan att arbetet ska verkställas med stambanan, att det är rimligt att arbetet kommer igång igen och att det ska utgå från de förhandlingar som är gjorda. Det är positiva besked, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är ordförande i Jönköpings kommunstyrelse.

Även Ulf Olsson (S) som är ordförande i Borås kommunstyrelse, ser positivt på dagens besked.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, dels att det är en sådan pass kraftig ökning av resurserna till infrastruktur men också att man är tydlig med att man ska bygga nya stambanor som vi regionalt har kämpat för.

Av de sammanlagt 799 miljarder kronorna som regeringen föreslår ska gå till att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, är förslaget att 437 miljarder ska gå till nyinvesteringar i till exempel nya stambanor. Trots det är det oklart när nya etapper kan påbörjas. Det är även oklart när Norrbotniabanan kan vara på plats.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Man begärd häktad för mordet i Linköping

En man begärs häktad för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som misstänks för mordet på en kvinna nära järnvägsstationen i Linköping under torsdagsförmiddagen begärs häktad, meddelar Åklagarmyndigheten.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson uppgav under torsdagen att mannen och kvinnan var bekanta med varandra.

Häktningsförhandlingen hålls under fredagseftermiddagen.

Inrikes

Inresande stoppas från digital vaccinbokning

En stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland har den senaste tiden gått till personer som inte bor där. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Nu blir det svårare för dem som bor utanför Halland att få sin spruta där – bara hallänningar ska kunna göra digital vaccinbokning, enligt ett nytt beslut.

Bakgrunden är att en stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland den senaste tiden har gått till personer som inte bor där. De senaste dagarna har ungefär en fjärdedel av vaccinet gått till inresande från andra regioner.

Framför allt har det handlat om personer från Västra Götalandsregionen, som bokat in sig för vaccinering i norra Halland. I södra Halland har på motsvarande vis personer från Skåne blivit vaccinerade, om än i mindre omfattning.

Nu har Region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott beslutat att den digitala bokningen endast är för halländska invånare, rapporterar P4 Halland.

Utrikes

Kreml: USA:s sanktioner är oacceptabla

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rysslands president Vladimir Putin kommer att bestämma vilka motåtgärder han ska straffa USA med. Det meddelar Kreml dagen efter det att USA sagt att man kommer att utvisa diplomater, svartlista nya ryska obligationer och utvidga sanktionslistan som straff för att Moskva försökt att påverka amerikanska val.

Det framgår dock inte när de ryska motåtgärderna i så fall ska presenteras.

USA:s president Joe Biden anser samtidigt att länderna måste trappa ned konfrontationerna. I tisdags förslog han ett möte med sin ryske motpart för att diskutera de ökade spänningarna. Putin har inte svarat på inviten – men det har inte hindrat Finland från att kliva fram och erbjuda sig att stå som värd för mötet.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till journalister att de nya amerikanska sanktionerna är oacceptabla, men att det är bra att Biden söker dialog med Putin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Kävlinge

Stöld var inte rån i Kävlinge

När polis kom till platsen visade det sig röra sig om en stöld av en väska med pengar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kävlinge
Kävlinge Vid 19-tiden i tisdags larmades polis till en jourbutik i centrala Kävlinge. En anställds väska med 10 000 kronor uppges ha stulits.

Initialt gick polisen på sin hemsida ut med att det rörde sig om ett rån med personer som lämnat platsen på moped.

Senare backade polisen och ändrade rubriceringen till stöld och det är oklart hur gärningspersonerna lämnade platsen. Väskan med 10 000 i kontanter samt en nagelsax ska ha tillhört en anställd.

Skåne

Internationell insats pågår just nu i Skåne

Polisen är del av den internationella insats som just nu pågår.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Skåne
Skåne Polisen bekräftar att det just nu pågår en internationell insats i Skåne. Men hur insatsen går och vad den innebär är frågor som får vänta på sina svar.

I Skåne genomförs just nu en internationell insats där polisen är en av de inblandade myndigheterna.

– Det jag kan säga är att det just nu pågår en internationell insats i Skåne, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisen.

Vad insatsen innebär samt vilka andra myndigheter som ingår är uppgifter som polisen håller på tills senare. Ifall insatsen endast är begränsad till Skåne vill man inte heller svara på.

– Man har beslutat att inte gå ut med mer information under tiden som insatsen pågår. När den är över kommer vi att kunna presentera resultatet och berätta mer om vad den innebar, säger Katarina Rusin.

Från polisens håll hänvisar man till att det inte går att prata om det operativa arbetet under en pågående insats. Man vill inte lämna någon tidpunkt då insatsen beräknas vara klar.

Utrikes

Mediemogul får fängelse för demokratiprotest

Protest utanför domstolen i Hongkong där straffen för flera demokratiaktivister nu har meddelats.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mediemogulen Jimmy Lai döms till tolv månaders fängelse för att ha varit med och organiserat en av Hongkongs största demokratiprotester hittills. Dessutom döms han till åtta månaders fängelse för att ha deltagit i en annan protest.

Jimmy Lai kommer att sitta fängslad i sammanlagt 14 månader eftersom han till viss del kommer att avtjäna straffen samtidigt. 73-åringen sitter redan frihetsberövad under den kontroversiella säkerhetslag som Peking införde i Hongkong förra året.

Förutom Lai får fyra andra aktivister mellan 8 och 18 månaders fängelse för att ha organiserat och deltagit i den fredliga protesten den 18 augusti 2019. Trots hårt regn och dåligt väder samlade den långt över en miljon människor som krävde demokrati.

Ytterligare fyra personer får villkorliga straff, däribland advokaten Martin Lee och den tidigare parlamentsledamoten Margaret Ng.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL